Maneštra je tradicionalno staro istarsko jelo koje se sastoji od raznih vrsta povrća te se može pripremati na mnogobrojne načine kako bi se zadovoljili svi ukusi. No, staro pravilo koje obuhvaća sve povrtne maneštre govori kako ona mora imati zrna kukuruza. Danas se ipak rijetki pridržavaju tog pravila te maneštru s povrćem pripremaju prema svom ukusu, ali i s obzirom na namirnice kojima raspolažu.
Maneštra od povrća osigurava velik broj vitamina i minerala, a zbog različitih namirnica od kojih se sastoji, idealan je obrok za sva godišnja doba. Možete je pripremati i ljeti i zimi, a ako nekoj namirnici nije sezona, lako je zamijenite s onom koja vam je dostupnija. Kod pripreme ovog variva odlično je to što se može pripremiti prema ukusima vaše obitelji, a njegov glavni cilj je da se uvijek koriste svježe namirnice.
Povrtna maneštra je jednostavna za pripremiti, a od mnogobrojnih verzija, mi smo izabrali nama onu najukusniju, maneštru od graha. Želite li pripremiti zdravo i ukusno varivo koje će voljeti svi članovi vaše obitelji, slijedite recept u nastavku.
Maneštra od graha
Sastojci:
- pola kilograma graha po želji
- 20 dekagrama kukuruza
- 2 krumpira
- maslinovo ulje
- 1 luk
- 2 paprike
- 2 mrkve
- pola šalice nasjeckane rajčice (može i pelata od rajčica)
- korijen celera
- peršin
- temeljac ili povrtna kocka
- sol i papar
Priprema
Prije kuhanja, dan prije namočite grah i ostavite ga da odstoji bar 12 sati. Kuhajte ga posebno 15-ak minuta pa procijedite i ostavite sa strane.
Za to vrijeme narežite sitno luk i sve ostalo povrće te započnite dinstanje. Prvo dinstajte luk toliko dok ne postane staklast te mu dodajte papriku, mrkvu, krumpir, celer, kukuruz, rajčicu i grah.
Dinstajte sve 10-ak minuta pa prelijte vodom u koju ste dodali povrtnu kocku. Možete koristiti i temeljac ako ga imate.
Kuhajte sve na laganoj vatri još pola sata. Nakon toga, ako je povrće kuhano, posolite, popaprite i dodajte sitno sjeckani korijen peršina.
Poslužite kao lagan obrok samo ili uz malo prepečenog domaćeg kruha.
Maneštru od graha možete poslužiti za vrijeme zimskih, ali i ljetnih mjeseci kada će vam također dobro doći lagani obrok. Sve ovo povrće, ali i postupak izrade odlična su baza i varivu od graha.
Autor: M.L., Foto: Karl Allgaeuer/Shutterstock

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.