• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Šrilankanski curry s bučom

Šrilankanski curry s bučom

Objavljeno: 06.02.2019. Autor: Darko Debić

Šri Lanka je zemlja prekrasne prirode i još divnijih ljudi, jako pristupačnih i spremnih podijeliti recepte za svoja jela sa strancima.

Zaista sam uživao na kulinarskim radionicama u Tangalleu.

Ovaj recept sam prilagodio namirnicama koje se mogu nabaviti kod nas, curry listove ćete teško naći, kao i šrilankanski curry prah, koji je već pržen. Odlična zamjena je curry prah koji možete kupiti u bilo  kojem supermarketu.

Na isti način možete prigotoviti i curry s lećom. Moja preporuka je crvena leća, samo pazite da se ne raskuha, ona je dosta brzo kuhana.

Recept za šrilankanski curry od buče:

curry od buce s rizom

Sastojci:

(Za 4 osobe)

  • 1 manja buča
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 čili paprika
  • 1 crveni luk
  • Dvije čajne žličice curry praha
  • Na vrh noža kumina
  • Pola čajne žličice kurkume
  • Jedan mali komadić kore cimeta
  • 8 curry listova (ako imate)
  • Pola čajne žličice piskavice(usitniti u mužaru u prah)
  • Čajna žličica sjemenki gorušice
  • 2 dl kokosovog mlijeka (ostatak sadržaja konzerve možete zalediti)
    2 žl. biljnog ulja
  • Sol
  • Papar

Priprema:

  1. Kokosovo mlijeko staviti u hladnjak, da se odvoji masnoća u mlijeku od tekućine.
  2. Buču oprati, izvaditi sjemenke, oguliti, te narezati na kockice cca 2 cm x 2 cm.
  3. Luk i češnjak oguliti i sitno nasjeckati.
  4. Čili oprati i nasjeckati, ako volite ljuto, slobodno dodate još koju. 🙂
  5. Na vrućem ulju propržiti luk,
  6. češnjak. Dodati gorušicu, kumin, potom praškaste začine-piskavicu, curry, kurkumu, pazeći da ne pregore, odmah zalijati tekućinom
    iz kokosovog mlijeka, kruti dio se dodaje pri kraju. Dodati oko 3 dl vode, čili, curry listove i cimet u kori. Kada prokuha dodati kockice buče, ako je potrebno dolijati vode da prekrije buču, posoliti, lagano kuhati oko 8 – 10 minuta (ovisno o tvrdoći buče) uz povremeno miješanje. Potom dodati kruti dio kokosovog mlijeka, papar,
    ako je potrebno još soli i kuhati pet minuta, odnosno dok postane buča mekana,
    uzeti u obzir da će buča još dodatno malo omekaniti stajanjem u vrućem umaku.

Poslužiti uz kuhanu rižu, moja preporuka je jasmin riža ili basmati.

Dobar tek!

Darko Debić
Darko Debić

Ja sam Darko! Stekao sam puno kulinarskih vještina radeći kao kuhar, duže od dvadeset godina u prestižnom zagrebačkom hotelu, koje bih sada želio podijeliti s vama. Jako volim azijsku kuhinju. Sve je počelo putovanjem u Japan, a kasnije se nastavilo jugoistočnom Azijom. Za svoje recepte pokušavam koristiti lokalno uzgojene namirnice, prateći sezonu, jer namirnice koje dospijevaju u određeno godišnje doba, tada su i na vrhuncu svoje nutritivne vrijednosti. Velika strast (ili porok! :-)) su mi slatka jela – od dekadentne čokolade do zdravih voćnih deserata! Na nagovor prijatelja (i njihovo traženje recepata za isprobana jela) pokrenuo sam blog Samo jedan griz i istoimeni profil na Instagramu.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

keksi s kraljevskim preljevom

Keksi s kraljevskom (royal icing) glazurom

Naravno da ovaj recept za kekse možete upotrebljavati u kojem obliku želite, ali mjesec ljubavi je pa su srčeka „must-have“. Od ove smjese će vam ispasti dva velika pladnja puna keksića. Sastojci za kekse: 1 jaje …

sedmo nebo

Sedmo nebo

Vrijeme je da osjetite pravi užitak i razveselite svoje nepce popularnim kolačem. Ovaj jednostavan kolač već na prvu će vas vinut u "sedmo nebo".  Kremast i izdašan, idealan je za blagdane, slavlja i druženja no ima …

palacinke u vinskoj pjenici wine chateau

Palačinke u vinskoj pjenici – Wine Chateau

Kod nas doma palačinke se peku gotovo pa svaki vikend. Brzo su i jednostavno rješenje kada stignu nenajavljeni gosti ili kada u kući netko postavi pitanje: „Jel' ima nešto slatko?“ Ovog puta donosim recept za obične …

Prethodna objava: « Londoneri – kolač kojem se uvijek vraćamo
Sljedeća objava: Klasika koja nikad ne razočara – zapečeni grah »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.