Šri Lanka je zemlja prekrasne prirode i još divnijih ljudi, jako pristupačnih i spremnih podijeliti recepte za svoja jela sa strancima.
Zaista sam uživao na kulinarskim radionicama u Tangalleu.
Ovaj recept sam prilagodio namirnicama koje se mogu nabaviti kod nas, curry listove ćete teško naći, kao i šrilankanski curry prah, koji je već pržen. Odlična zamjena je curry prah koji možete kupiti u bilo kojem supermarketu.
Na isti način možete prigotoviti i curry s lećom. Moja preporuka je crvena leća, samo pazite da se ne raskuha, ona je dosta brzo kuhana.
Recept za šrilankanski curry od buče:
Sastojci:
(Za 4 osobe)
- 1 manja buča
- 2 češnja češnjaka
- 1 čili paprika
- 1 crveni luk
- Dvije čajne žličice curry praha
- Na vrh noža kumina
- Pola čajne žličice kurkume
- Jedan mali komadić kore cimeta
- 8 curry listova (ako imate)
- Pola čajne žličice piskavice(usitniti u mužaru u prah)
- Čajna žličica sjemenki gorušice
- 2 dl kokosovog mlijeka (ostatak sadržaja konzerve možete zalediti)
2 žl. biljnog ulja - Sol
- Papar
Priprema:
- Kokosovo mlijeko staviti u hladnjak, da se odvoji masnoća u mlijeku od tekućine.
- Buču oprati, izvaditi sjemenke, oguliti, te narezati na kockice cca 2 cm x 2 cm.
- Luk i češnjak oguliti i sitno nasjeckati.
- Čili oprati i nasjeckati, ako volite ljuto, slobodno dodate još koju. 🙂
- Na vrućem ulju propržiti luk,
- češnjak. Dodati gorušicu, kumin, potom praškaste začine-piskavicu, curry, kurkumu, pazeći da ne pregore, odmah zalijati tekućinom
iz kokosovog mlijeka, kruti dio se dodaje pri kraju. Dodati oko 3 dl vode, čili, curry listove i cimet u kori. Kada prokuha dodati kockice buče, ako je potrebno dolijati vode da prekrije buču, posoliti, lagano kuhati oko 8 – 10 minuta (ovisno o tvrdoći buče) uz povremeno miješanje. Potom dodati kruti dio kokosovog mlijeka, papar,
ako je potrebno još soli i kuhati pet minuta, odnosno dok postane buča mekana,
uzeti u obzir da će buča još dodatno malo omekaniti stajanjem u vrućem umaku.
Poslužiti uz kuhanu rižu, moja preporuka je jasmin riža ili basmati.
Dobar tek!
Ja sam Darko! Stekao sam puno kulinarskih vještina radeći kao kuhar, duže od dvadeset godina u prestižnom zagrebačkom hotelu, koje bih sada želio podijeliti s vama. Jako volim azijsku kuhinju. Sve je počelo putovanjem u Japan, a kasnije se nastavilo jugoistočnom Azijom. Za svoje recepte pokušavam koristiti lokalno uzgojene namirnice, prateći sezonu, jer namirnice koje dospijevaju u određeno godišnje doba, tada su i na vrhuncu svoje nutritivne vrijednosti. Velika strast (ili porok! :-)) su mi slatka jela – od dekadentne čokolade do zdravih voćnih deserata! Na nagovor prijatelja (i njihovo traženje recepata za isprobana jela) pokrenuo sam blog Samo jedan griz i istoimeni profil na Instagramu.