• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Klasika koja nikad ne razočara – zapečeni grah

Klasika koja nikad ne razočara – zapečeni grah

Objavljeno: 07.02.2019. Autor: Klara Marčinko

Danas vam pišem recept za zapečeni grah. Ima stvarno puno recepata za zapečeni grah i nedvojbeno ste ga svi bar jednom radili, ali moj je recept stvarno poseban, nitko neće ostati ravnodušan nakon ovog graha.

Ni ja sama nisam neki poseban obožavatelj graha, ali kada odlučim pripremati zapečeni ne mogu se jednostavno dočekati da tajmer na pećnici zazvoni. Zavirite u moj recept, kuhajte, pecite i prepustite se fantaziji.

Recept za zapečeni grah:

zapeceni grah s kobasicom

Sastojci:

  • 500 g suhog graha trešnjevca
  • 200 g luka
  • 1 dcl pasirane rajčice
  • 2 žlice masti
  • sol, papar, čili, slatka mljevena paprika
  • 2 žlice glatkog brašna
  • voda
  • suha rebrica i domaće kobasice

Priprema:

  1. Suhi grah namočite u vodu preko noći (min. 8h).
  2. Grah nakon namakanja procijediti i staviti kuhati u slanu vodu. Za grah će trebati sigurno 30 min da se skuha nakon što voda provrije.
  3. Grah mora biti malo “al dente” kuhan, kako bi se pečenjem skuhao do kraja (savršenstva).
  4. U dubljoj wok tavi rastopite mast i na nju stavite pržiti sitno izrezan luk sve dok ne dobije zlatnu boju.
  5. Kada nam je luk lijepo ispržen dodati u njega rajčicu i začine, dodati i malo vode (cca 2 dcl) za početak.
  6. U posebnoj posudici umutiti 2 žlice brašna sa malo vode i to dodati u tavu.
  7. Kada nam je ta tekućina provrila dodati kuhani, procijeđeni grah i kuhati na najmanjoj vatri cca 15 minuta.
  8. Probati okus, pazite da vam ne bude preslano jer će kasnije dodano meso također pusti soli tokom pečenja.
  9. Sve uliti u protvu ili pekač, gore posložiti meso i peći na temperaturi od 200 stupnjeva cca 45 minuta.

U slast!

Klara Marčinko
Klara Marčinko

Ja sam Klara Marčinko. Vlasnica sam bloga Delicious from my kitchen, a svoja znanja i vještine dijeliti ću s vama i ovdje na Gastronomiji. Strast za kuhanjem nisam naslijedila, ali spretnost sa začinima i preciznost i predanost u izradi definitivno je naslijeđena od mog oca. On i je krivac za moju zainteresiranost za kuhinju i moj prvi učitelj. Nakon dužeg nagovaranja mog dečka Ivana, pokrenula sam blog i pisanje o onom što volim. Sa mnom ćete kuhati tradicionalno i ono manje tradicionalno, ali što god to bilo to će definitivno biti ukusno i bit će poticaj da je vaša obitelj na okupu oko stola, kao što je i moja.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Pita od sira

Kad spominjemo slastice i brojne kolače te torte, dobro bi bilo spomenuti i one kolače čiji su ljubitelji oduvijek više bile naše mame i bake, nego mi sami. Pritom mislimo na razne kolače od dizanih tijesta, a pod kojim …

Lebdeće činkice (bez jaja, ali s bananom)

Svi znamo za one male bucmaste (takozvane) američke palačinkice… Ako niste sigurni o čemu govorim, to su one male okrugle, one koje u filmovima redovito u idiličnoj, vikend-prazničnoj atmosferi - on njoj, ili ona njemu …

Salenjaci

Salenjaci – tradicionalni recept za slavonski kolač

Moje putovanje odvelo me u ravnu Slavoniju. U zraku se osjeti mir i spokoj. Hodajući stazom, obavijena mirisima, shvaćam da je nešto slatko u zraku! Zapravo, sada me sve više zanima kakav se to miris širi iz malenih …

Prethodna objava: « Šrilankanski curry s bučom
Sljedeća objava: Intervju s food blogericom: Petra Terner – To Live a Life »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.