Danas vam pišem recept za zapečeni grah. Ima stvarno puno recepata za zapečeni grah i nedvojbeno ste ga svi bar jednom radili, ali moj je recept stvarno poseban, nitko neće ostati ravnodušan nakon ovog graha.
Ni ja sama nisam neki poseban obožavatelj graha, ali kada odlučim pripremati zapečeni ne mogu se jednostavno dočekati da tajmer na pećnici zazvoni. Zavirite u moj recept, kuhajte, pecite i prepustite se fantaziji.
Recept za zapečeni grah:
Sastojci:
- 500 g suhog graha trešnjevca
- 200 g luka
- 1 dcl pasirane rajčice
- 2 žlice masti
- sol, papar, čili, slatka mljevena paprika
- 2 žlice glatkog brašna
- voda
- suha rebrica i domaće kobasice
Priprema:
- Suhi grah namočite u vodu preko noći (min. 8h).
- Grah nakon namakanja procijediti i staviti kuhati u slanu vodu. Za grah će trebati sigurno 30 min da se skuha nakon što voda provrije.
- Grah mora biti malo “al dente” kuhan, kako bi se pečenjem skuhao do kraja (savršenstva).
- U dubljoj wok tavi rastopite mast i na nju stavite pržiti sitno izrezan luk sve dok ne dobije zlatnu boju.
- Kada nam je luk lijepo ispržen dodati u njega rajčicu i začine, dodati i malo vode (cca 2 dcl) za početak.
- U posebnoj posudici umutiti 2 žlice brašna sa malo vode i to dodati u tavu.
- Kada nam je ta tekućina provrila dodati kuhani, procijeđeni grah i kuhati na najmanjoj vatri cca 15 minuta.
- Probati okus, pazite da vam ne bude preslano jer će kasnije dodano meso također pusti soli tokom pečenja.
- Sve uliti u protvu ili pekač, gore posložiti meso i peći na temperaturi od 200 stupnjeva cca 45 minuta.
U slast!
Ja sam Klara Marčinko. Vlasnica sam bloga Delicious from my kitchen, a svoja znanja i vještine dijeliti ću s vama i ovdje na Gastronomiji. Strast za kuhanjem nisam naslijedila, ali spretnost sa začinima i preciznost i predanost u izradi definitivno je naslijeđena od mog oca. On i je krivac za moju zainteresiranost za kuhinju i moj prvi učitelj. Nakon dužeg nagovaranja mog dečka Ivana, pokrenula sam blog i pisanje o onom što volim. Sa mnom ćete kuhati tradicionalno i ono manje tradicionalno, ali što god to bilo to će definitivno biti ukusno i bit će poticaj da je vaša obitelj na okupu oko stola, kao što je i moja.