• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Londoneri – kolač kojem se uvijek vraćamo

Londoneri – kolač kojem se uvijek vraćamo

Objavljeno: 06.02.2019. Autor: Lidija Osmak

Danas imam za vas londonere, ukusne starinske kolače koje vole sve generacije,posebno jer ga džem od marelica i aromatični orasi čine još prepoznatljivim!

Ovo je klasik koji uvijek rado pripremamo za sve proslave i važne događaje, a ponekad baš kao i ja danas tek toliko da uljepšam jedan tmuran kišni dan!

Biskvit:

Sastojci:

  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 200 g šećera
  • 200 g brašna
  • 7 žumanjaka
  • pola praška za pecivo
  • 50 ml bijelog vina

Priprema:

  1. Mikserom izradite maslac i šećer te smjesi dodajte žumanjke i vino
  2. Na samom kraju umiješajte brašno i smjesu razmažite u lim za pečenje dimenzija 30×40 cm obložen pek papirom
  3. Pecite ga na 190*C oko 20 minuta
  4. Izvadite biskvit te ga premažite džemom od marelica
  5. Preko džema ga premažite sa smjesom od bjelanjaka i ponovo stavite peći

Premaz od bjelanjaka:

Sastojci:

  • 7 bjelanjaka
  • 200 g šećera
    200 g mljevenih oraha i malo sjeckanih oraha za posipati po vrhu

Priprema:

  1. Mikserom napravite snijeg od bjelanjaka, dodajte mu šećer, a na samom kraju umiješajte orahe
  2. Dobivenom smjesom premažite kolač preko sloja s džemom od marelica i posipajte grubo narezanim orasima
  3. Stavite ga peći na 150*C još oko 40 minuta tj. dok ne dobije lijepu zlatnu boju
  4. Ohladite ga, narežite i servirajte

londoneri kolac

Servus i u slast 🙂

Lidija Osmak
Lidija Osmak

Zovem se Lidija Osmak i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka! Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i odškrinula vrata čarobnog svijeta slastica. Međutim, prva snimljena fotografija, prvi recept koji sam upravo ja napisala te neponovljiv osjećaj zadovoljstva su razlozi zašto sam još uvijek tu. Sve ovo za mene je predivna avantura puna divnih iskustava koja mi je užitak dijeliti s vama!

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

Orange curd bez jaja

Orange curd bez jaja

CURD je voćna krema porijeklom iz Engleske, a vrlo je slična marmeladi od citrusa. U tradicionalnom receptu sastoji se od svježe iscjeđenog soka nekog citrusnog voća (najčešće je to limun), naribane korice istog voća, …

tiramisu

Recept za klasični talijanski tiramisu

Tiramisu je izvorno talijanski desert koji je s vremenom osvojio svijet i mnogima postao omiljena slastica. Ovu originalnu i jednostavnu kombinaciju kave, jaja, kakaa i kremastog sira jednostavno svi obožavamo. Iako …

Prekmurska gibanica

Gibanica je vrsta hrvatske slojevite pite, uglavnom nadjevene bijelim kravljim sirom sa uljem i jajima, ili s mesom, krumpirom, ili špinatom. Može se primjetiti kako je gibanica dosta slična piti, no razlika leži u nešto …

Prethodna objava: « Intervju s food blogerom: Darko Debić – Samo jedan griz
Sljedeća objava: Šrilankanski curry s bučom »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.