Danas imam za vas londonere, ukusne starinske kolače koje vole sve generacije,posebno jer ga džem od marelica i aromatični orasi čine još prepoznatljivim!
Ovo je klasik koji uvijek rado pripremamo za sve proslave i važne događaje, a ponekad baš kao i ja danas tek toliko da uljepšam jedan tmuran kišni dan!
Biskvit:
Sastojci:
- 200 g maslaca sobne temperature
- 200 g šećera
- 200 g brašna
- 7 žumanjaka
- pola praška za pecivo
- 50 ml bijelog vina
Priprema:
- Mikserom izradite maslac i šećer te smjesi dodajte žumanjke i vino
- Na samom kraju umiješajte brašno i smjesu razmažite u lim za pečenje dimenzija 30×40 cm obložen pek papirom
- Pecite ga na 190*C oko 20 minuta
- Izvadite biskvit te ga premažite džemom od marelica
- Preko džema ga premažite sa smjesom od bjelanjaka i ponovo stavite peći
Premaz od bjelanjaka:
Sastojci:
- 7 bjelanjaka
- 200 g šećera
200 g mljevenih oraha i malo sjeckanih oraha za posipati po vrhu
Priprema:
- Mikserom napravite snijeg od bjelanjaka, dodajte mu šećer, a na samom kraju umiješajte orahe
- Dobivenom smjesom premažite kolač preko sloja s džemom od marelica i posipajte grubo narezanim orasima
- Stavite ga peći na 150*C još oko 40 minuta tj. dok ne dobije lijepu zlatnu boju
- Ohladite ga, narežite i servirajte
Servus i u slast 🙂
Zovem se Lidija Osmak i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka! Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i odškrinula vrata čarobnog svijeta slastica. Međutim, prva snimljena fotografija, prvi recept koji sam upravo ja napisala te neponovljiv osjećaj zadovoljstva su razlozi zašto sam još uvijek tu. Sve ovo za mene je predivna avantura puna divnih iskustava koja mi je užitak dijeliti s vama!