• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Londoneri – kolač kojem se uvijek vraćamo

Londoneri – kolač kojem se uvijek vraćamo

Objavljeno: 06.02.2019. Autor: Lidija Osmak

Danas imam za vas londonere, ukusne starinske kolače koje vole sve generacije,posebno jer ga džem od marelica i aromatični orasi čine još prepoznatljivim!

Ovo je klasik koji uvijek rado pripremamo za sve proslave i važne događaje, a ponekad baš kao i ja danas tek toliko da uljepšam jedan tmuran kišni dan!

Biskvit:

Sastojci:

  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 200 g šećera
  • 200 g brašna
  • 7 žumanjaka
  • pola praška za pecivo
  • 50 ml bijelog vina

Priprema:

  1. Mikserom izradite maslac i šećer te smjesi dodajte žumanjke i vino
  2. Na samom kraju umiješajte brašno i smjesu razmažite u lim za pečenje dimenzija 30×40 cm obložen pek papirom
  3. Pecite ga na 190*C oko 20 minuta
  4. Izvadite biskvit te ga premažite džemom od marelica
  5. Preko džema ga premažite sa smjesom od bjelanjaka i ponovo stavite peći

Premaz od bjelanjaka:

Sastojci:

  • 7 bjelanjaka
  • 200 g šećera
    200 g mljevenih oraha i malo sjeckanih oraha za posipati po vrhu

Priprema:

  1. Mikserom napravite snijeg od bjelanjaka, dodajte mu šećer, a na samom kraju umiješajte orahe
  2. Dobivenom smjesom premažite kolač preko sloja s džemom od marelica i posipajte grubo narezanim orasima
  3. Stavite ga peći na 150*C još oko 40 minuta tj. dok ne dobije lijepu zlatnu boju
  4. Ohladite ga, narežite i servirajte

londoneri kolac

Servus i u slast 🙂

Lidija Osmak
Lidija Osmak

Zovem se Lidija Osmak i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka! Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i odškrinula vrata čarobnog svijeta slastica. Međutim, prva snimljena fotografija, prvi recept koji sam upravo ja napisala te neponovljiv osjećaj zadovoljstva su razlozi zašto sam još uvijek tu. Sve ovo za mene je predivna avantura puna divnih iskustava koja mi je užitak dijeliti s vama!

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

cokoladni muffini s kremom i jagodama

Čokoladni muffini s kremom i jagode u čokoladi

Što pametno reći o muffinima, osim da su jednostavni za napraviti i svi ih vole. Naravno, uvijek potičem da uz malo mašte običan muffin može postati kraljevski kolač, zato ćemo ovom prilikom muffin ukrasiti slatkim …

karamelizirane jabuke

Karamelizirane jabuke

Uvijek se govori kako bismo trebali konzumirati sezonsko voće i povrće u što većoj mjeri. Jabuka je jedna od najukusnijih i najsvestranijih voćki u kojima možemo uživati u ove tople dane. Upoznati smo s njenim …

jaffa torta

Jaffa torta u 4 sloja koju će svi obožavati

Jednom sam na blogu @domacica.sanja pročitala kako je ona od svoje mame stekla jednu lijepu naviku, a to je da kada ima najavljene goste, ukoliko ima vremena, ispeče kolač, a rado ga ponese i u goste. Isto to sam ja …

Prethodna objava: « Intervju s food blogerom: Darko Debić – Samo jedan griz
Sljedeća objava: Šrilankanski curry s bučom »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.