Ako ste upoznati s mediteranskom, odnosno dalmatinskom kuhinjom, sigurno ste čuli za soparnik. A ako ste ga ikada probali, sigurno ga obožavate. Ovo jednostavno jelo pruža veliki gastronomski užitak, kao i većina stare, tradicionalne kuhinje. I kao većina takve hrane, pravi se tek od nekoliko sastojaka, što svjedoči skromnosti naših predaka, koji su od škrtih namirnica znali napraviti gozbu. Osnova ovog jela je tek meko tijesto, blitva, peršin, maslinovo ulje i češnjak.
Soparnik je u Dalmaciju došao još prije Turaka i zato je zasluženo dobilo oznaku autohtonog jela. Priprema se u diljem zemlje, ali se smije proizvoditi samo u području Poljica, mjestu odakle je recept i potekao, jer ga je Ministarstvo poljoprivrede zaštitilo oznakom zemljopisnog podrijetla.
Tradicionalno se tijesto za soparnik valja na drvenoj ploči siniji. Valja se vrlo tanko, pa je za njega potrebno mnogo mjesta. Tijesto se valja lazanjurom i onda peče u kominu. Vješte ruke i ova posebna priprema sigurno daje poseban okus jelu, ali to ne znači da ga ne možete pripremiti i u vlastitom domu i jednako uživati u njemu.
Soparnik recept
Sastojci za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- ½ žličice soli
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2.5 dcl vode
Sastojci za nadjev:
- 1 kg blitve
- 1 svežanj peršina
- 4 režnja češnjaka
- 1 vezica mladog luka ili jedan bijeli luk
- maslinovo ulje
- sol
Priprema
Za početak umijesite mekano tijesto. U prosijano brašno dodajte sol i promiješajte, pa dodajte maslinovo ulje i vodu te sve izmiješajte. Možete miješati ručnim mikserom ili kuhačom. Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu, podijelite ga na dva dijela i umijesite u dvije kugle. Ostavite da miruje 15 minuta.
Za to vrijeme pripremite nadjev. Očistite blitvu tako da otklonite sve peteljke, a listove dobro operite. Nakon toga ih nasjeckajte na trakice i ostavite na cjedilu još 10-ak minuta kako bi se blitva malo osušila.
Kada je blitva suha, dodajte joj maslinovo ulje, nasjeckan peršin, luk i češnjak, pa sve pomiješajte. Posolite po želji.
Tijesto sada izvaljajte u dva tanka kruga. Neka budu iste veličine i što tanji mogući. Na jedan krug stavite smjesu blitve, ali ostavite rubove praznima. Poklopite blitvu i zavrnite rubove prema unutra. Površinu malo probodite vilicom kako se ne bi napuhnulo pri pečenju.
Soparnik prebacite na zamašćeni i pobrašnjeni pleh. Možete ga brašniti oštrim ili kukuruznim brašnom, kako se ne bi lijepio. Sve stavite peći u zagrijanu pećnicu, na 200 °C. Pecite dvadesetak minuta, sve dok tijesto ne poprimi lijepu, zlatnu boju.
Nakon što se soparnik pečen, premažite ga maslinovim uljem i, po želji, protisnutim češnjakom. Pustite da se malo ohladi i onda razrežite na trokutiće. Možete konzumirati toplo i hladno, jednako je ukusno u svakom slučaju.
Autor: V.B., Foto: Popo le Chien/Wikimedia