• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Soparnik – recept za dalmatinski specijalitet
soparnik

Soparnik – recept za dalmatinski specijalitet

Objavljeno: 26.07.2018. Autor: Vlatka Basioli

Ako ste upoznati s mediteranskom, odnosno dalmatinskom kuhinjom, sigurno ste čuli za soparnik. A ako ste ga ikada probali, sigurno ga obožavate. Ovo jednostavno jelo pruža veliki gastronomski užitak, kao i većina stare, tradicionalne kuhinje. I kao većina takve hrane, pravi se tek od nekoliko sastojaka, što svjedoči skromnosti naših predaka, koji su od škrtih namirnica znali napraviti gozbu. Osnova ovog jela je tek meko tijesto, blitva, peršin, maslinovo ulje i češnjak.

Soparnik je u Dalmaciju došao još prije Turaka i zato je zasluženo dobilo oznaku autohtonog jela. Priprema se u diljem zemlje, ali se smije proizvoditi samo u području Poljica, mjestu odakle je recept i potekao, jer ga je Ministarstvo poljoprivrede zaštitilo oznakom zemljopisnog podrijetla.

Tradicionalno se tijesto za soparnik valja na drvenoj ploči siniji. Valja se vrlo tanko, pa je za njega potrebno mnogo mjesta. Tijesto se valja lazanjurom i onda peče u kominu. Vješte ruke i ova posebna priprema sigurno daje poseban okus jelu, ali to ne znači da ga ne možete pripremiti i u vlastitom domu i jednako uživati u njemu.

Soparnik recept

Sastojci za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • ½ žličice soli
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2.5 dcl vode

Sastojci za nadjev:

  • 1 kg blitve
  • 1 svežanj peršina
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 vezica mladog luka ili jedan bijeli luk
  • maslinovo ulje
  • sol

Priprema

Za početak umijesite mekano tijesto. U prosijano brašno dodajte sol i promiješajte, pa dodajte maslinovo ulje i vodu te sve izmiješajte. Možete miješati ručnim mikserom ili kuhačom. Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu, podijelite ga na dva dijela i umijesite u dvije kugle. Ostavite da miruje 15 minuta.

Za to vrijeme pripremite nadjev. Očistite blitvu tako da otklonite sve peteljke, a listove dobro operite. Nakon toga ih nasjeckajte na trakice i ostavite na cjedilu još 10-ak minuta kako bi se blitva malo osušila.

Kada je blitva suha, dodajte joj maslinovo ulje, nasjeckan peršin, luk i češnjak, pa sve pomiješajte. Posolite po želji.

Tijesto sada izvaljajte u dva tanka kruga. Neka budu iste veličine i što tanji mogući. Na jedan krug stavite smjesu blitve, ali ostavite rubove praznima. Poklopite blitvu i zavrnite rubove prema unutra. Površinu malo probodite vilicom kako se ne bi napuhnulo pri pečenju.

Soparnik prebacite na zamašćeni i pobrašnjeni pleh. Možete ga brašniti oštrim ili kukuruznim brašnom, kako se ne bi lijepio. Sve stavite peći u zagrijanu pećnicu, na 200 °C. Pecite dvadesetak minuta, sve dok tijesto ne poprimi lijepu, zlatnu boju.

Nakon što se soparnik pečen, premažite ga maslinovim uljem i, po želji, protisnutim češnjakom. Pustite da se malo ohladi i onda razrežite na trokutiće. Možete konzumirati toplo i hladno, jednako je ukusno u svakom slučaju.

Autor: V.B., Foto: Popo le Chien/Wikimedia

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

kikiriki kakao torta

Kikiriki kakao torta

Čokolada i kikiriki maslac su baš dobitna kombinacija, još kad su spojeni u jednu finu tortu dobijete pravu eksploziju okusa. Kakao biskvit za ovu tortu, iako je bez jaja, jako je sočan i pun okusa. Krema je na bazi …

Jednostavan domaći sladoled od 3 sastojka

Ne znam kako vi, ali ja volim kad većina stvari nastane u mojim rukama. Da se razumijemo, sladoled kupujemo u tonama, ali ja volim i ove "domaće". Želja mi je kupiti si aparat za sladoled, iako pored ovog recepta …

krafne s kremom od naranče

Slasna kombinacija pokladnog klasika s narančom i šaumom

Recept za krafne Sastojci: 30 dkg glatkog brašna 15 dkg oštrog brašna 1 cijelo jaje 1 žumanjak 3 jušne žlice šećera malo soli vanilin šećer malo ribane korice naranče na vrh noža kurkume …

Prethodna objava: «sok od bazge Sok od bazge
Sljedeća objava: Salenjaci salenjaci»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.