• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Soparnik – recept za dalmatinski specijalitet
soparnik

Soparnik – recept za dalmatinski specijalitet

Objavljeno: 26.07.2018. Autor: Vlatka Basioli

Ako ste upoznati s mediteranskom, odnosno dalmatinskom kuhinjom, sigurno ste čuli za soparnik. A ako ste ga ikada probali, sigurno ga obožavate. Ovo jednostavno jelo pruža veliki gastronomski užitak, kao i većina stare, tradicionalne kuhinje. I kao većina takve hrane, pravi se tek od nekoliko sastojaka, što svjedoči skromnosti naših predaka, koji su od škrtih namirnica znali napraviti gozbu. Osnova ovog jela je tek meko tijesto, blitva, peršin, maslinovo ulje i češnjak.

Soparnik je u Dalmaciju došao još prije Turaka i zato je zasluženo dobilo oznaku autohtonog jela. Priprema se u diljem zemlje, ali se smije proizvoditi samo u području Poljica, mjestu odakle je recept i potekao, jer ga je Ministarstvo poljoprivrede zaštitilo oznakom zemljopisnog podrijetla.

Tradicionalno se tijesto za soparnik valja na drvenoj ploči siniji. Valja se vrlo tanko, pa je za njega potrebno mnogo mjesta. Tijesto se valja lazanjurom i onda peče u kominu. Vješte ruke i ova posebna priprema sigurno daje poseban okus jelu, ali to ne znači da ga ne možete pripremiti i u vlastitom domu i jednako uživati u njemu.

Soparnik recept

Sastojci za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • ½ žličice soli
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2.5 dcl vode

Sastojci za nadjev:

  • 1 kg blitve
  • 1 svežanj peršina
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 vezica mladog luka ili jedan bijeli luk
  • maslinovo ulje
  • sol

Priprema

Za početak umijesite mekano tijesto. U prosijano brašno dodajte sol i promiješajte, pa dodajte maslinovo ulje i vodu te sve izmiješajte. Možete miješati ručnim mikserom ili kuhačom. Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu, podijelite ga na dva dijela i umijesite u dvije kugle. Ostavite da miruje 15 minuta.

Za to vrijeme pripremite nadjev. Očistite blitvu tako da otklonite sve peteljke, a listove dobro operite. Nakon toga ih nasjeckajte na trakice i ostavite na cjedilu još 10-ak minuta kako bi se blitva malo osušila.

Kada je blitva suha, dodajte joj maslinovo ulje, nasjeckan peršin, luk i češnjak, pa sve pomiješajte. Posolite po želji.

Tijesto sada izvaljajte u dva tanka kruga. Neka budu iste veličine i što tanji mogući. Na jedan krug stavite smjesu blitve, ali ostavite rubove praznima. Poklopite blitvu i zavrnite rubove prema unutra. Površinu malo probodite vilicom kako se ne bi napuhnulo pri pečenju.

Soparnik prebacite na zamašćeni i pobrašnjeni pleh. Možete ga brašniti oštrim ili kukuruznim brašnom, kako se ne bi lijepio. Sve stavite peći u zagrijanu pećnicu, na 200 °C. Pecite dvadesetak minuta, sve dok tijesto ne poprimi lijepu, zlatnu boju.

Nakon što se soparnik pečen, premažite ga maslinovim uljem i, po želji, protisnutim češnjakom. Pustite da se malo ohladi i onda razrežite na trokutiće. Možete konzumirati toplo i hladno, jednako je ukusno u svakom slučaju.

Autor: V.B., Foto: Popo le Chien/Wikimedia

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

krostule

Kroštule – tradicionalna slastica koju ćete obožavati

Kroštule potječu iz Dalmacije, Kvarnera i Istre. Zlatnožute slatke grickalice koje nestanu jednako brzo kako i nastanu. Prhke i hrskave, kroštule su slatkiš kojeg su naše bake pa i sve domaćice radile od jednostavnih …

Rolat s borovnicama i kremom od vanilije

Pozdrav svim čitateljima! Danas imam za vas ovu mirisnu i slasnu ljepoticu koju jednostavno morate isprobati! Sastojci potrebni za izradu biskvita: 4 jaja 4 žlice šećera 4 žlice brašna Priprema: …

domace kocke

Domaće kocke

Domaće kocke su pravi kolač kojim možete iznenaditi svoje ukućane. Ovaj jednostavan i brzinski kolač jedan je od onih, za svaki dan. Izgledom nije nimalo spektakularan ali okusom i aromom, mamit će vaša nepca. …

Prethodna objava: «sok od bazge Sok od bazge
Sljedeća objava: Salenjaci salenjaci»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.