Razmišljala sam već dugo o ovoj torti i načinu na koji ću je pripremiti. Htjela sam spojiti omiljene sastojke i dobila sam željenu tortu od oraha, kreme od vanilije i višanja. Donosim vam recept za nju, da vam nova godina bude slađa, a tako je i ona dobila svoj naziv – Silvestrovska torta od vanilije s orasima.
Potrebni sastojci:
Biskvit:
- 9 bjelanjaka
- 12 žlica šećera
- 12 žlica samljevenih oraha
- 3 žlice brašna
Izmutite bjelanjke u čvrst snijeg.
Postepeno dodajte šećer dok miksate, a na kraju ubacite orahe i brašno te sve sjedinite s kuhačom.
Smjesu podijelite na 3 jednaka dijela (za 3 biskvita)
Okruglom kalupu (26 cm-a) na dno postavite papir za pečenje i ulijte prvu smjesu, tako i ostale dvije.
Pecite na 180 °c oko 13 minuta, ovisno o pećnici.
Pečenom, odvojite rub nožem i poprskajte s malo mlijeka.
Preljev:
- kompot od višanja
- puding od vanilije
Kompot od višanja stavite kuhati i kad prokuha dodajte mu puding od vanilije.
Kuhajte dok se ne zgusne.
Kad se ohladi, izmiksajte mikserom.
Krema:
- 7 dcl mlijeka
- 10 žlica šećera
- 2 burbon vanilije
- 9 žumanjaka
- 8 žlica gustina
- 200 g margarina
- 200 ml slatkog vrhnja
Zakuhajte 0,5 dcl mlijeka sa šećerom
Umutite žumanjke s vanilijom, dodajte ostatak mlijeka i gustin.
Kad mlijeko prokuha, sipajte smjesu i miješajte na laganoj vatri.
Kad se zgusne, skinite s vatre i ostavite da se ohladi.
U hladno dodajte margarin i izrađeno slatko vrhnje i izmiksajte.
Odvojite malo kreme za premazivanje bočnih strana.
Potrebno još:
- 50 g mljevenih oraha za dekoraciju
- 1 čokolada za kuhanje Kandit koju sam rastopila s malo margarina i s njom napravila slatke boriće
Slijedi premazivanje torte:
BISKVIT – KREMA – BISKVIT – KREMA – BISKVIT – PRELJEV OD VIŠANJA
Obradite tortu do kraja premazivanjem i ukrasite je po svojoj želji.
Ako želite čokoladne boriće na štapiću kao što sam radila ja, rastopit ćete čokoladu s margarinom.
Na papir za pečenje poredajte drvene štapiće i s vrećicom za ukrašavanje radite oblik bora pritišćući čokoladu lijevo-desno.
Stavite u hladnjak da se stisne i na kraju posipajte šećerom u prahu.
U slast!
Ako ste ljubitelj oraha, nemojte propustiti niti ukusnu tortu od oraha koja se jednostavno priprema, a orasi idu i u biskvit i u kremu.
Autor: N.S.
Ja sam Nina Stojanov. Volim kuhati, spremati slastice i dijeliti recepte s prijateljima. Strast za kulinarstvom sam nasljedila od majke, a ljubavnu strast sam otkrila udavši se za Dalmatinca. Spojivši to dvoje, otkrila sam strast prema dalmatinskoj kuhinji. Tu sam da vam pokažem kako lako možemo spremiti divna jela i kolače koji ne oduzimaju previše vremena i pomažu nam nositi se s današnjim ubrzanim stilom života.