Domaći kefir je puno više od običnog pića s dobrim bakterijama koje imaju pozitivan utjecaj na vaše tijelo. Zrnca kefira hrane se laktozom (mliječnim šećerom), ukratko – razgrađuju laktozu, a fermentacijom teško probavljive komponentne iz mlijeka se razgrađuju i lakše probavljaju. Iz tog razloga je kefir idealan za one koji ne podnose laktozu.
Ako ste dobili kefirna zrnca od kefiroljupca, ne brinite, zaista ga je lako napraviti, a procijeđeni kefir možete odmah konzumirati, bilo da ga želite popiti, koristiti za slane umake (kao umak od domaćeg kefira koji sam pripremala uz popečke s tikvicama) ili slatke kao što je ovaj za koji vam danas donosim recept.
Ja ga obožavam koristiti kao samostalni obrok ili u kombinaciji s kokosovim ljuskicama ili chia sjemenkama. Ako ste ljubitelj proteonskih shake-ova, chia pudinga ili smoothie napitaka, možete domaći kefir koristiti kao bazu kojom ćete zamijeniti mlijeko, vodu i jogurt, a slatke verzije mogu biti poslužene kao desert uz vaše najdraže voće. Brzo i fino.
Inspiraciju za slatki umak od domaćeg kefira donosim u nastavku 🙂
Ovaj slatki umak od domaćeg kefira se odlično slaže u kombinaciji s fudži jabukama koje su sočne i hrskave.
Sastojci za umak:
- 150 ml domaćeg kefira
- 1 banana
- 2 jušne žlice maslaca od kikirikija (ja koristim Nutrigold iz Tvornice zdave hrane)
- 1 žličica cimeta
Priprema:
Priprema je zaista jednostavna. Sve što trebate napraviti je sve zblendati i poslužiti uz svježe narezano voće.
Dipajte i guštajte!
Uživajte uz vaš domaći kefir!
Ja sam Vedrana Orlović, rođena u Zagrebu, gdje radim i guštam u kreiranju i fotografiranju jela s domaćim kefirom. S obzirom na to da sam intolerantna na gluten i laktozu namirnice biram pažljivo. Dok sam “istraživala” koje mi namirnice odgovaraju, otkrila sam domaći kefir. To je bila ljubav na prvi okus. Istraživajući o kefiru i njegovim benefitima odlučila sam podjeliti svoja iskustva i saznanja. Tako je nastao Kefirolicious, sve o domaćem kefiru uz slasne recepte.