Dolaskom toplijih dana poželjeli smo unijeti malo boje u svoju kuhinju. Što kažete na jedan kreativan gastro zadatak? Pripremite domaće raviole kojima ćete razveseliti svoje najdraže.
Tijesto za raviole
Sastojci:
- 350 g glatkog brašna
- 3 jaja
- 1 žličica maslinovog ulja
- 1 žličica soli
Priprema:
- Brašno stavite na drvenu podlogu i oblikujte ga u planinu s rupom u sredini.
- U sredinu stavite jaja kratko umućena s maslinovim uljem i soli.
- Miješajte rukama tako da se „rubovi planine“ povežu s jajem.
- Dodajte malo vode ukoliko je potrebno ili malo brašna ukoliko je tijesto premekano.
- Tijesto zamotajte u prozirnu foliju te ostavite da se odmara minimalno 30 min.
- Kada se tijesto odmorilo, razvaljajte ga na drvenoj podlozi te oblikujte male kružiće.
Nadjev za raviole od špinata
Skuhajte špinat u kipućoj slanoj vodi, stavite ga na sekundu pod hladnu vodu kako bi zadržao lijepu zelenu boju te ocijedite.
Kuhajte ga tek toliko da omekša (2 – 3 min.). Usitnite ga te pomještajte s ricotta sirom uz dodatak prstohvata soli.
Količina špinata ovisi o želji no pazite da nemate previše nadjeva da vam ne izlazi iz tijesta.
Nadjev koji ste pripremili stavite na sredinu tijesta te ga preklopite. Vrhove pritisnite vilicom kako nadjev ne bi iscurio tijekom kuhanja. Ja koristim malu napravicu za raviole što mi olakšava proces, no ako je nemate i stari princip će posluži.
Raviole stavite u kipuću vodu te kuhajte oko 3 – 5 min. dok ne isplivaju na površinu.
Umak od rajčice i ricotte
Sitno nasjeckajte 2 – 3 rajčice kojoj ste prethodno skinuli kožicu. Kožicu skinite tako da rajčicu stavite pod vruću vodu. Rajčicu pirjajte na kapi maslinovog ulja i malo vode dok ne ispari višak tekućine. Kada je rajčica raskuhana, dodajte 1 – 2 žlice ricotta sira te sve zajedno pomiješajte.
Raviole umočite u umak i poslužite.
Dobar tek!
Moje ime je Petra. Od malena sam htjela raditi sve drugačije. Iza sebe imam 2 napisana romana, a kada mi slobodno vrijeme dozvoli volim putovati i istraživati restorane. Kuhinja je moje malo carstvo gdje stvaram svoju malu čaroliju. Volim yogu te prakticiram ayurvedski način prehrane. 2013. godine bila je velika prekretnica za mene završila sam na operacijskom stolu na operaciji crijeva. Dijagnoza: Chron. Kako živjeti s Crohnom? Znala sam da dijagnoza znači odricanje, novi način života, novi način kuhanja i iskreno bila sam izgubljena. Ali vrijeme je napravilo svoje. Posebno sam se posvetila hrani jer je ona najvažniji faktor. Naučila sam kako i hrana s niskim udjelom masnoće, lagana i zdrava hrana isto tako može biti ukusna i maštovita.