• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Predjela / Sirove (raw) tortilje koje će oduševiti i najzahtjevnije gurmane

Sirove (raw) tortilje koje će oduševiti i najzahtjevnije gurmane

Objavljeno: 03.01.2019. Autor: Ivana Zajačko

Nije mi se bilo teško prebaciti na zdrav načn prehrane, nego mi je bilo užasno pomiriti se sa činjenicom da ću se morati “pozdraviti” sa nekim meni najdražim jelima, kao što su npr. tortilje. A kako imam najboljeg dečka na svijetu, on se potrudio i smislio recept da mi dokaže kako se nitko od nas ne mora odricati onoga što volimo, nego samo zamijeniti namirnice zdravima i uživati u istim guštima.

Od tada su ove tortilje moj najdraži obrok, jer njihov okus nije ništa manje savršen od običnih.

Zaista nećete osjetiti da jedete nešto što je toliko zdravo, puno vitamina i SIROVO!

Odlučila sam ovaj recept podijeliti sa vama jer su ga tražili i najveći ljubitelji mesa.

Priznajem da je popis namirnica dugačak, ali vjerujte mi, isplati se i uopće nije komplicirano.

I što god izbacivali ili dodavali nikako nemojte izostaviti namaz od oraha (on je taj koji daje gušt ovim tortiljama).

Namaz od oraha

Sastojci

  • 2 šalice (2 dl) oraha
  • 2 žlice soja sosa
  • 1 žličica kumina (po želji)
  • 2 žličice maslinova ulja
  • prstohvat mljevenog papra

Priprema

  1. Sve sastojke stavite u sjeckalicu i samo par puta stisnite puls-puls-puls. Čisto da se sastojci povežu i orasi isjeckaju na manje komadiće.
  2. Ako previše izmiksate dobit ćete kremu, a ovako sitno sjeckani orasi su “bit” cijele tortilje.

Vrhnje od indijskih oraščića

Sastojci

  • 1 šalica (2 dl) indijskih oraščića
  • sok od pola limuna
  • 1 žličica jabučnog octa
  • oko 6 – 8 žlica vode

Priprema

  1. Indijske oraščiće i limunov sok stavite u blender (ili malo jaču sjeckalicu) i blendajte dok se oraščići ne pretvore u kremu.
  2. Dodavajte žlicu po žlicu vode sve dok ne dobijete teksturu vrhnja. E sad, ako vam kiselina odgovara, ne trebate dodavati jabučni ocat. (Ja ga uvijek stavim)
  3. Ako vam je rijedak – stavili ste previše vode i slobodno dodajte još indijskih oraščića

Sirova salsa

Sastojci

  • 2 šalice (2 dl) sitno sjeckane rajčice
  • 1 crvena paprika, sitno sjeckana
  • 1 žuta paprika, sitno sjeckana
  • 1 srednja glavica crvenog luka (ili 2 mlada luka), sitno nasjeckana
  • 2 žlice svježe sjeckanog peršina
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • sok od 1 limete
  • 2 žličice meda
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol

Priprema

  1. Pomiješajte sol, maslinovo ulje, med, sok od limete i česnjak i ostavite sa strane dok sjeckate ostale sastojke.
  2. Sve ostale sastojke isjeckajte što je sitnije moguće jer će vam biti lakše zamotati tortilju, a i okusi će vam se puno bolje povezati.
  3. Pomiješajte sve isjeckane sastojke sa smjesom soli, ulja, meda, limete i česnjaka i ostavite u hladnjaku 15 – 20 minuta da se okusi povežu.

sirova salsa za tortilje

Ostali sastojci za tortilje

  • Listovi kelja (birajte velike tamno zelene listove koji su na dodir dosta mekani i savitljivi)
  • Sezam (ako ga prepržite u tavi daje duplo jači i bogatiji okus)
  • Matovilac/Rikula/Kineski kupus (ili bilo koja salata po želji)

sastojci za sirove tortilje

Umjesto kelja možete koristiti i listove svježeg kupusa (važno da je sirovo i hrskavo)

Nadam se da će vam, kao i meni, ovo postati najdraži obrok kojeg ćete moći jesti kad god vam padne na pamet. Čak i iza ponoći kad se vratite iz izlaska ili ako radite noćnu.

Ivana Zajačko
Ivana Zajačko

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.

Kategorija: Predjela

Želite se zasladiti?

lazni tiramisu

Lažni tiramisu koji će vas oduševiti okusom

Ovaj tiramisu dobio je pridjev "lažni" zbog toga što je njegova priprema puno jednostavnija i brža od tradicionalne inačice s jajima. Iako je lažni, neće vas razočarati okusom. Sastojci: 200 g piškota 2 dcl …

Išleri

Sigurno ne postoji osoba koja može reći kako barem jednom u životu nije uživala u slatkom. Danas slatko zaista podrazumijeva velik broj recepata, gdje možemo vidjeti velik broj kolača, torti, keksa i svih drugih slastica …

mileram kocke

Kremasto savršenstvo – Mileram kocke

Sigurno vam se dogodilo da kupujete ona xxl pakiranja koja ne stignete potrošiti. Meni se to prečesto događa pogotovo kad su u pitanju mliječni proizvodi. Tako je nastao ovaj kolač, koji je oduševio sve ukućane i goste. …

Prethodna objava: «pogacice s cvarcima Pogačice s čvarcima na starinski način
Sljedeća objava: Intervju s food blogericom: Nataša Rajčević – Miss Devildoll intervju s natasom rajcevic naslovna»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.