Nije mi se bilo teško prebaciti na zdrav načn prehrane, nego mi je bilo užasno pomiriti se sa činjenicom da ću se morati “pozdraviti” sa nekim meni najdražim jelima, kao što su npr. tortilje. A kako imam najboljeg dečka na svijetu, on se potrudio i smislio recept da mi dokaže kako se nitko od nas ne mora odricati onoga što volimo, nego samo zamijeniti namirnice zdravima i uživati u istim guštima.
Od tada su ove tortilje moj najdraži obrok, jer njihov okus nije ništa manje savršen od običnih.
Zaista nećete osjetiti da jedete nešto što je toliko zdravo, puno vitamina i SIROVO!
Odlučila sam ovaj recept podijeliti sa vama jer su ga tražili i najveći ljubitelji mesa.
Priznajem da je popis namirnica dugačak, ali vjerujte mi, isplati se i uopće nije komplicirano.
I što god izbacivali ili dodavali nikako nemojte izostaviti namaz od oraha (on je taj koji daje gušt ovim tortiljama).
Namaz od oraha
Sastojci
- 2 šalice (2 dl) oraha
- 2 žlice soja sosa
- 1 žličica kumina (po želji)
- 2 žličice maslinova ulja
- prstohvat mljevenog papra
Priprema
- Sve sastojke stavite u sjeckalicu i samo par puta stisnite puls-puls-puls. Čisto da se sastojci povežu i orasi isjeckaju na manje komadiće.
- Ako previše izmiksate dobit ćete kremu, a ovako sitno sjeckani orasi su “bit” cijele tortilje.
Vrhnje od indijskih oraščića
Sastojci
- 1 šalica (2 dl) indijskih oraščića
- sok od pola limuna
- 1 žličica jabučnog octa
- oko 6 – 8 žlica vode
Priprema
- Indijske oraščiće i limunov sok stavite u blender (ili malo jaču sjeckalicu) i blendajte dok se oraščići ne pretvore u kremu.
- Dodavajte žlicu po žlicu vode sve dok ne dobijete teksturu vrhnja. E sad, ako vam kiselina odgovara, ne trebate dodavati jabučni ocat. (Ja ga uvijek stavim)
- Ako vam je rijedak – stavili ste previše vode i slobodno dodajte još indijskih oraščića
Sirova salsa
Sastojci
- 2 šalice (2 dl) sitno sjeckane rajčice
- 1 crvena paprika, sitno sjeckana
- 1 žuta paprika, sitno sjeckana
- 1 srednja glavica crvenog luka (ili 2 mlada luka), sitno nasjeckana
- 2 žlice svježe sjeckanog peršina
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- sok od 1 limete
- 2 žličice meda
- 2 žlice maslinova ulja
- sol
Priprema
- Pomiješajte sol, maslinovo ulje, med, sok od limete i česnjak i ostavite sa strane dok sjeckate ostale sastojke.
- Sve ostale sastojke isjeckajte što je sitnije moguće jer će vam biti lakše zamotati tortilju, a i okusi će vam se puno bolje povezati.
- Pomiješajte sve isjeckane sastojke sa smjesom soli, ulja, meda, limete i česnjaka i ostavite u hladnjaku 15 – 20 minuta da se okusi povežu.
Ostali sastojci za tortilje
- Listovi kelja (birajte velike tamno zelene listove koji su na dodir dosta mekani i savitljivi)
- Sezam (ako ga prepržite u tavi daje duplo jači i bogatiji okus)
- Matovilac/Rikula/Kineski kupus (ili bilo koja salata po želji)
Umjesto kelja možete koristiti i listove svježeg kupusa (važno da je sirovo i hrskavo)
Nadam se da će vam, kao i meni, ovo postati najdraži obrok kojeg ćete moći jesti kad god vam padne na pamet. Čak i iza ponoći kad se vratite iz izlaska ili ako radite noćnu.
Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.