Danas imam za vas ukusan i sočan kolač s lješnjacima u sasvim novom ruhu, stari okusi pretočeni u nešto novo i to vrlo privlačno, nadam se da se slažete sa mnom?
Recept za kuglof od lješnjaka
Sastojci potrebni za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- pola svježeg kvasca
- prstohvat soli
- 150 ml mlijeka
- žumanjak
- 30 g otopljenog maslaca
- 50 g šećera
- vanilin šećer
Priprema tijesta:
- Od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca napravite kvas kojeg dodajte ostalim sastojcima kada se digne
- Zamijesite glatko tijesto koje ostavite dizati oko pola sata
- Za to vrijeme napravite nadjev za kuglof
Sastojci potrebni za nadjev:
- 200 g grubo mljevenih lješnjaka
- 70 g šećera
- 130 ml mlijeka
- žlica meda
- vanilin šećer
- bjelanjak
Priprema nadjeva:
- Ugrijte mlijeko i pomiješajte ga s ostalim sastojcima te ostavite nadjev da se malo ohladi
- Tijesto razvaljajte u pravokutni oblik i premažite džemom od marelica
- Preko džema premažite nadjev i zarolajte ga u štrucu koju zatim premjestite u kalup za kuglof koji ste prethodno premazali uljem
- Ostavite ga da se diže dok se pećnica zagrije na 190*C i pecite oko 40 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju
- Okrenite ga na tanjur za serviranje i obilno posipajte šećerom u prahu
Ovo je tek jedna mala ideja kako nešto staro napraviti na novi interesantniji način, servus i u slast 🙂
Zovem se Lidija Osmak i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka! Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i odškrinula vrata čarobnog svijeta slastica. Međutim, prva snimljena fotografija, prvi recept koji sam upravo ja napisala te neponovljiv osjećaj zadovoljstva su razlozi zašto sam još uvijek tu. Sve ovo za mene je predivna avantura puna divnih iskustava koja mi je užitak dijeliti s vama!