Vrijeme je prehlade i gripe… Uhvatilo je i mene, ali nema te bolesti koja će me držati podalje od kuhinje i zato vam donosim recept za ove predivne kekse od cimeta i đumbira.
Đumbir je bogat gingerolom koji potiče probavu olakšavajući tegobe poput nadutosti i grčeva, pogotovo nakon ovih blagdana koji su iza nas i gdje smo svi pretjerali sa unosom teške hrane. Zato nam treba nešto “lagano” i zdravo kao što su ovi keksići.
Recept za kekse od đumbira i cimeta:
Sastojci:
- 150 gr cijelih lješnjaka
- 50 gr cijelih badema
- 30 gr kokosovog brašna
- 1 žličica cejlonskog cimeta
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1 žličica ribane korice limuna ili 1 žličica soka od limuna
- prstohvat soli
- 6 – 10 sušenih datulja bez koštica (natopljenih u toploj vodi 3 – 4 sata)
- 40 gr otopljenog kokosovog ulja
- 1 žličica tekuće vanilije
- 2 – 3 žlice svježe ribanog đumbira
(ili 2 – 3 žlicice đumbira u prahu) - 4 žlice meda
Priprema:
- Bademe i lješnjake sameljite u brašno.
- U zdjeli pomijesajte brašno od badema i lješnjaka, kokosovo brašno, cimet, sodu bikarbonu, koricu limuna i sol.
- Kokosovo ulje i med otopite na laganoj vatri.
- U blenderu ili sjeckalici napravite smjesu od datulja, kokosovog ulja, vanilije, đumbira i meda. (Ako koristite sok od limuna, ovdje dodajte i njega)
- Mokru smjesu dodati suhim sastojcima i miješati dok se sve ne sjedini .
- Ostavite smjesu u hladnjaku da odstoji nekih 30 minuta.
- Nakon toga, od smjese, pravite male kuglice u rukama i slažite ih na papir za pečenje.
- Drugim papirom za pečenje pritisnite kuglice i oblikujte ih u kekse. Ili smjesu “stanjite” između 2 papira za pečenje pa izrežite željene oblike.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 150°C (ventilirajuća) ili na 170°C (obična) nekih 12 – 15 minuta.
Savjet: Ako ste zaista veliki obožavatelj đumbira i cimeta, slobodno povećajte količinu.
Đumbir grije tijelo tako što poboljšava cirkulaciju i protok krvi, a cimet pospješuje mršavljenje.
Trebate li još koji razlog da se odlučite isprobati ove savršene kekse?

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.