• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Keksi / Neodoljivo mirisni keksi od đumbira i cimeta

Neodoljivo mirisni keksi od đumbira i cimeta

Objavljeno: 06.01.2019. Autor: Ivana Zajačko

Vrijeme je prehlade i gripe… Uhvatilo je i mene, ali nema te bolesti koja će me držati podalje od kuhinje i zato vam donosim recept za ove predivne kekse od cimeta i đumbira.

Đumbir je bogat gingerolom koji potiče probavu olakšavajući tegobe poput nadutosti i grčeva, pogotovo nakon ovih blagdana koji su iza nas i gdje smo svi pretjerali sa unosom teške hrane. Zato nam treba nešto “lagano” i zdravo kao što su ovi keksići.

Recept za kekse od đumbira i cimeta:

Sastojci:

  • 150 gr cijelih lješnjaka
  • 50 gr cijelih badema
  • 30 gr kokosovog brašna
  • 1 žličica cejlonskog cimeta
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica ribane korice limuna ili 1 žličica soka od limuna
  • prstohvat soli
  • 6 – 10 sušenih datulja bez koštica (natopljenih u toploj vodi 3 – 4 sata)
  • 40 gr otopljenog kokosovog ulja
  • 1 žličica tekuće vanilije
  • 2 – 3 žlice svježe ribanog đumbira
    (ili 2 – 3 žlicice đumbira u prahu)
  • 4 žlice meda

Priprema:

  1. Bademe i lješnjake sameljite u brašno.
  2. U zdjeli pomijesajte brašno od badema i lješnjaka, kokosovo brašno, cimet, sodu bikarbonu, koricu limuna i sol.
  3. Kokosovo ulje i med otopite na laganoj vatri.
  4. U blenderu ili sjeckalici napravite smjesu od datulja, kokosovog ulja, vanilije, đumbira i meda. (Ako koristite sok od limuna, ovdje dodajte i njega)
  5. Mokru smjesu dodati suhim sastojcima i miješati dok se sve ne sjedini .
  6. Ostavite smjesu u hladnjaku da odstoji nekih 30 minuta.
  7. Nakon toga, od smjese, pravite male kuglice u rukama i slažite ih na papir za pečenje.
  8. Drugim papirom za pečenje pritisnite kuglice i oblikujte ih u kekse. Ili smjesu “stanjite” između 2 papira za pečenje pa izrežite željene oblike.
  9. Pecite u zagrijanoj pećnici na 150°C (ventilirajuća) ili na 170°C (obična) nekih 12 – 15 minuta.

Keksi s cimetom i dumbirom

Keksi s dumbirom o cimetom

Savjet: Ako ste zaista veliki obožavatelj đumbira i cimeta, slobodno povećajte količinu.

Đumbir grije tijelo tako što poboljšava cirkulaciju i protok krvi, a cimet pospješuje mršavljenje.

Trebate li još koji razlog da se odlučite isprobati ove savršene kekse?

Ivana Zajačko
Ivana Zajačko

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.

Kategorija: Keksi, Zdrava prehrana

Želite se zasladiti?

Brzi domaći sladoled od čokolade bez jaja

Kako se bliže sve topliji dani pravo je vrijeme za sladoled, iako ih ima raznih vrsta i okusa u lokalnim slastičarnicama do velikih hiper marketa ipak najbolji bude onaj koji pripremimo sami kod kuće. Ovo je baš onaj …

Prhka i ukusna pita od borovnica

Danas imam za vas hrskavu, prhku, ukusnu i aromatičnu pitu od borovnica koju ćete, sigurna sam, odmah zavoljeti! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 250 g glatkog brašna 100 g maslaca jaje prašak za …

čokoladni kolači

Čokoladni kolači

Čokoladu je prvo potrebno izlomiti na relativno male komadiće koji će se moći lakše otopiti. Zatim ulijte u zdjelicu i 4 žlice vode i sve mješajte neprestano na laganoj vatri. Trebala bi biti tekuća i lijepe teksture, …

Prethodna objava: «intervju s natasom rajcevic naslovna Intervju s food blogericom: Nataša Rajčević – Miss Devildoll
Sljedeća objava: Silvestrovska torta od vanilije s orasima kriska-torte»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.