Kolač s višnjama odličan je desert po receptu naših baka. Radi se o još jednom kolaču koji morate probati. Ukusna krema i sočne višnje jamstvo su odličnog deserta i zato će nestati s tanjura jako brzo. Umijesite prhko tijesto od brašna, maslaca, šećera, žumanjka te ribane korice limuna.
Tijesto razvaljajte ga na 1 cm debljine i stavite peći u namašćenu tepsiju oko 20 minuta na temperaturu od 220 stupnjeva celzijevih. Kad potamni izvadite ga iz pećnice pa rasporedite po njemu očišćene višnje. Za kremu pjenasto umutite šećer i žumanjke, dodajte brašno, kiselo vrhnje i prethodno tučeni snijeg od bjelanjaka. Gotovom kremom premažite kolač i stavite ga natrag peći na laganu temperaturu, dok ne porumeni.
Sastojci:
Tijesto
- 250 g brašna
- 150 g maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 2 žumanjka
- korica limuna
- 3/4 kg očišćenih višanja
Krema
- 6 jaja
- 150 g šećera
- 200 ml kiselog vrhnja
- 20g brašna
Autor: D.K. Foto: Martin Turzak/Shutterstock