Pečenja mesa treba biti zabavan i ugodan posao jer ipak radite na pripremi jela u kojem nećete samo vi uživati. Cijeli postupak se sastoji od nekoliko važnih detalja. Da bi bili sigurni da ćete svaki put uspjeti ispeći sočan odrezak, slijede savjeti za pripremu mesa.
Savjeti za pripremu mesa
Želite li svaki put poslužiti sočan komad mesa, potrebno je krenuti s mariniranjem. To ne mora biti posebna mješavina začina, dovoljno je da stavite malo soli, ulja i prstohvat senfa.
Odabir sastojaka za marinadu ovisit će o tome kakvo meso pečete. Ako je u pitanju crveno meso, najbolje je dodati malo vino i octa, a za bijelo meso marinadu od limunovog soka i malo kurkume.
Manje komade nije potrebno marinirati nekoliko sati prije pečenja, bit će dovoljno nekoliko poteza kistom i vaš omiljeni odrezak je spreman za stavljanje na visoku temperaturu.
Kada radite marinadu od raznih začina i ulja, ne treba dodavati sol kako se ne bi izgubila mekoća, ali i sočan okus.
Ako se radi o većem komadu mesa možete ga mariniranog staviti u hladnjak i izvaditi 45 minuta prije pečenja te posoliti prije nego ga stavite na visoku temperaturu.
Odrezak koji ste mislili servirati da bi bio ispečen baš kako treba mora se peći na odgovarajućoj temperaturi. To ne znači da cijelo vrijeme treba držati istu temperaturu, nego prilagođavati stupnjeve kako meso bude napredovalo.
Najbolji primjer je pećnica gdje možete znati točnu temperaturu, pa kada primijetite da se na batacima ili drugim dijelovima uhvatila sočna korica, to je znak da slobodno smanjite stupnjeve da bi dobili sočan umak od mesa.
Neki će kuhari savjetovati da se poslužite termometrom, jer jedino ćete tako biti sigurni da ste postigli najbolju temperaturu za govedinu i janjetinu (50 do 50) te 65 za piletinu.
Želite li omekšati meso i obogatiti njegov okus, bit će dovoljno da ga ispunite namirnicama koje će na kraju pojačati okus. Puniti se mogu samo veći komadi i tada je omiljeni dio mesa potrebno prvo razrezati, malo istući batom te potom nadjenuti.
Malo je onih koji ne vole jela s roštilja. Kako bi doživljaj bio potpun možete u posebnoj posudi pomiješati malo ulja i Vegete te premazati omiljene šnicle. Ne zaboravite na kruh koji će isto tako biti sočniji ako ga premažete namazom.
Jednom kada ste nanijeli ulje i Vegetu dovoljno je da meso i kruh stavite na rešetku kako bi se ispeklo. Uživajte u brojnim receptima i pripremite svaki komad mesa najbolje što možete.
Autor: S.Š., Foto: Brian Steele/Shutterstock