• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Domaćinstvo / Savjeti za pripremu mesa

Savjeti za pripremu mesa

Objavljeno: 28.12.2017. Autor: Sanja Štetić

Pečenja mesa treba biti zabavan i ugodan posao jer ipak radite na pripremi jela u kojem nećete samo vi uživati. Cijeli postupak se sastoji od nekoliko važnih detalja. Da bi bili sigurni da ćete svaki put uspjeti ispeći sočan odrezak, slijede savjeti za pripremu mesa.

savjeti za pripremu mesa

Savjeti za pripremu mesa

Želite li svaki put poslužiti sočan komad mesa, potrebno je krenuti s mariniranjem. To ne mora biti posebna mješavina začina, dovoljno je da stavite malo soli, ulja i prstohvat senfa.

Odabir sastojaka za marinadu ovisit će o tome kakvo meso pečete. Ako je u pitanju crveno meso, najbolje je dodati malo vino i octa, a za bijelo meso marinadu od limunovog soka i malo kurkume.

Manje komade nije potrebno marinirati nekoliko sati prije pečenja, bit će dovoljno nekoliko poteza kistom i vaš omiljeni odrezak je spreman za stavljanje na visoku temperaturu.

Kada radite marinadu od raznih začina i ulja, ne treba dodavati sol kako se ne bi izgubila mekoća, ali i sočan okus.

Ako se radi o većem komadu mesa možete ga mariniranog staviti u hladnjak i izvaditi 45 minuta prije pečenja te posoliti prije nego ga stavite na visoku temperaturu.

Odrezak koji ste mislili servirati da bi bio ispečen baš kako treba mora se peći na odgovarajućoj temperaturi. To ne znači da cijelo vrijeme treba držati istu temperaturu, nego prilagođavati stupnjeve kako meso bude napredovalo.

Najbolji primjer je pećnica gdje možete znati točnu temperaturu, pa kada primijetite da se na batacima ili drugim dijelovima uhvatila sočna korica, to je znak da slobodno smanjite stupnjeve da bi dobili sočan umak od mesa.

Neki će kuhari savjetovati da se poslužite termometrom, jer jedino ćete tako biti sigurni da ste postigli najbolju temperaturu za govedinu i janjetinu (50 do 50) te 65 za piletinu.

Želite li omekšati meso i obogatiti njegov okus, bit će dovoljno da ga ispunite namirnicama koje će na kraju pojačati okus. Puniti se mogu samo veći komadi i tada je omiljeni dio mesa potrebno prvo razrezati, malo istući batom te potom nadjenuti.

Malo je onih koji ne vole jela s roštilja. Kako bi doživljaj bio potpun možete u posebnoj posudi pomiješati malo ulja i Vegete te premazati omiljene šnicle. Ne zaboravite na kruh koji će isto tako biti sočniji ako ga premažete namazom.

Jednom kada ste nanijeli ulje i Vegetu dovoljno je da meso i kruh stavite na rešetku kako bi se ispeklo. Uživajte u brojnim receptima i pripremite svaki komad mesa najbolje što možete.

Autor: S.Š., Foto: Brian Steele/Shutterstock

Kategorija: Domaćinstvo

Želite se zasladiti?

Kuglof od lješnjaka u novom ruhu

Danas imam za vas ukusan i sočan kolač s lješnjacima u sasvim novom ruhu, stari okusi pretočeni u nešto novo i to vrlo privlačno, nadam se da se slažete sa mnom? Recept za kuglof od lješnjaka Sastojci potrebni za …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, ali bogati su okusom. Njihova kremasta struktura, optočena čokoladom, kakaom ili mljevenim orašastim plodovima zagarantirano …

Kruške u crnom vinu

Kruške su voće koje nas uvijek podsjete na jesen. Postoje razni recepti u kojima se koristi kruška, a najčešće ju nalazimo u receptima za slatka jela. U ovom ćemo vam receptu ponuditi možda malo čudnu kombinaciju crnog …

Prethodna objava: «avokado-namaz Namaz od avokada
Sljedeća objava: Pire od batata batat»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.