Pire od batata je zdravija verzija klasičnog pire krumpira, a nije ništa manje ukusna od nje. Batat je nutritivno bogata namirnica koja bi trebala biti dio jelovnika svake pravilno balansirane prehrane. Iako ga mnogi nazivaju i slatkim krumpirom, on se u potpunosti razlikuje od običnog krumpira.
Za pripremu pirea od batata možete odabrati crveni batat ili ljubičasti batat. Dok je onaj ljubičasti, iznutra bijele boje, crveni batat je narančasti. Sve sorte su slatke, a njihov okus najsličniji je okusu bundeve. Iako nije jako sladak, slatkoća se osjeti pa bi vam se u početku moglo činiti da ne ide dobro uz slana jela.
Ipak, za pripremu juhe preporučujemo crveni batat jer je ipak malo manje sladak od onog ljubičastog. Ljubičasti batat idealan je za pripremu slastica kao što su biskviti, muffini, razni kolači i drugo.
Recept za pire od batata
- 500 grama batata
- 2 režanj češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 decilitar mlijeka
- sol i papar
- začini po želji
Priprema pirea od batata
Prije kuhanja batat ogulite i narežite na kockice. Kuhajte ga dok ne postane mekan, odnosno negdje oko pola sata. Odlična opcija je kuhanje batata na pari jer će tako zadržati puno više hranjivih tvari, a imat će i bolji okus.
Nakon kuhanja, batat procijedite te zgnječite na uobičajen način kao klasičan pire krumpir. Ako mislite da će vam biti lakše, možete ga usitniti i štapnim mikserom ili blenderom.
Kada ste ga usitnili, dodajte ulje, usitnjeni češnjak, začine i po želji i mlijeko te ponovo sve dobro promiješajte štapnim mikserom ili ručno. Ako ne želite koristiti mlijeko, lako ga zamijenite vodom. Ako vam se čini da je pire od batata previše gust, dodajte mu još tekućine po svojoj želji dok ne budete zadovoljni teksturom.
Pire od batata se lako kombinira uz sva jela, bilo da se radi o mesnim jelima ili vegetarijanskim. Možete ga dodati kao dodatak u krem juhe, bilo da se radi o povrtnim juhama ili onima od bundeve. Batat možete ispeći i u pećnici te koristiti kod pripreme raznim kolača.
Batat je bogat brojnim vitaminima i mineralima od kojih možemo izdvojiti vitamine iz B skupine. Ne sadrži puno masti pa se preporučuje kod dijeta, ali i kod sportaša kojima treba hranjiv obrok i dobar izvor energije.
Pire od krumpira se često priprema kao prilog iako sadrži velik broj ugljikohidrata koji nisu jako zdravi. Stoga, želite li promijeniti prehranu i jesti zdravije, pire od batata je odličan izbor zbog velikog broja zdravih ugljikohidrata. Iako vas njegov slatkast okus može zavarati pa pomislite da nije idealan odabir ako imate visok šećer, batat se preporučuje osobama s dijagnosticiranim dijabetesom ili onima koji žele smršaviti.
Autor: M.L., Foto: Llez/Wikimedia
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.