• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Pire od batata
batat

Pire od batata

Objavljeno: 05.01.2018. Autor: Martina Lovaković

Pire od batata je zdravija verzija klasičnog pire krumpira, a nije ništa manje ukusna od nje. Batat je nutritivno bogata namirnica koja bi trebala biti dio jelovnika svake pravilno balansirane prehrane. Iako ga mnogi nazivaju i slatkim krumpirom, on se u potpunosti razlikuje od običnog krumpira.

batat

Za pripremu pirea od batata možete odabrati crveni batat ili ljubičasti batat. Dok je onaj ljubičasti, iznutra bijele boje, crveni batat je narančasti. Sve sorte su slatke, a njihov okus najsličniji je okusu bundeve. Iako nije jako sladak, slatkoća se osjeti pa bi vam se u početku moglo činiti da ne ide dobro uz slana jela.

Ipak, za pripremu juhe preporučujemo crveni batat jer je ipak malo manje sladak od onog ljubičastog. Ljubičasti batat idealan je za pripremu slastica kao što su biskviti, muffini, razni kolači i drugo.

Recept za pire od batata

  • 500 grama batata
  • 2 režanj češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 decilitar mlijeka
  • sol i papar
  • začini po želji

Priprema pirea od batata

Prije kuhanja batat ogulite i narežite na kockice. Kuhajte ga dok ne postane mekan, odnosno negdje oko pola sata. Odlična opcija je kuhanje batata na pari jer će tako zadržati puno više hranjivih tvari, a imat će i bolji okus.

Nakon kuhanja, batat procijedite te zgnječite na uobičajen način kao klasičan pire krumpir. Ako mislite da će vam biti lakše, možete ga usitniti i štapnim mikserom ili blenderom.

Kada ste ga usitnili, dodajte ulje, usitnjeni češnjak, začine i po želji i mlijeko te ponovo sve dobro promiješajte štapnim mikserom ili ručno. Ako ne želite koristiti mlijeko, lako ga zamijenite vodom. Ako vam se čini da je pire od batata previše gust, dodajte mu još tekućine po svojoj želji dok ne budete zadovoljni teksturom.

Pire od batata se lako kombinira uz sva jela, bilo da se radi o mesnim jelima ili vegetarijanskim. Možete ga dodati kao dodatak u krem juhe, bilo da se radi o povrtnim juhama ili onima od bundeve. Batat možete ispeći i u pećnici te koristiti kod pripreme raznim kolača.

Batat je bogat brojnim vitaminima i mineralima od kojih možemo izdvojiti vitamine iz B skupine. Ne sadrži puno masti pa se preporučuje kod dijeta, ali i kod sportaša kojima treba hranjiv obrok i dobar izvor energije.

Pire od krumpira se često priprema kao prilog iako sadrži velik broj ugljikohidrata koji nisu jako zdravi. Stoga, želite li promijeniti prehranu i jesti zdravije, pire od batata je odličan izbor zbog velikog broja zdravih ugljikohidrata. Iako vas njegov slatkast okus može zavarati pa pomislite da nije idealan odabir ako imate visok šećer, batat se preporučuje osobama s dijagnosticiranim dijabetesom ili onima koji žele smršaviti.

Autor: M.L., Foto: Llez/Wikimedia

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

domaća granola od banane

Domaća granola od banane

Donosim vam recept za domaću banana granolu, složenu sa grčkim jogurtom i svim mogućim voćem koje sam pobrstila sa Lidlovih polica i osječke tržnice. Ako volite banana bread, ovo će te voljeti još više! Recept za domaću …

rolada od kestena

Rolada od kestena s čokoladom

Kesten je jesenji plod, od kojeg se prave izvrsni kolači. Bogat vitaminom C, malim postotkom masti te vlaknima trebao bi svakodnevno biti na našem meniju. Vrlo je popularan u bezglutenskoj prehrani jer ne sadrži gluten. …

Prekmurska gibanica

Gibanica je vrsta hrvatske slojevite pite, uglavnom nadjevene bijelim kravljim sirom sa uljem i jajima, ili s mesom, krumpirom, ili špinatom. Može se primjetiti kako je gibanica dosta slična piti, no razlika leži u nešto …

Prethodna objava: « Savjeti za pripremu mesa
Sljedeća objava: Juha od tikvica juha-od-tikvica»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.