Danas vam donosim jedan recept koji je, zbog jednostavnosti pripreme, savršen za vruće ljetne dane kad vam se ne da pripremati nešto komplicirano, a želite uživati u savršenstvu okusa.
Obožavam Galette u svim kombinacijama, i slanim i slatkim. U slanim volim koristiti svježe sezonsko povrće, kao i u slatkim voće. S obzirom na to da je odličan trenutak za iskoristiti smokve, pripremila sam super jednostavne Galette sa smokvama u kojima ćete, ako ste ljubitelj, zaista uživati. Opisala bih ga kao rustikalan desert koji, uz kombinaciju kuglice sladoleda, postaje ekstravagantan i kojim ćete oduševiti svoje nepce.
Kako je bezglutensko tijesto “drugačije” od glutenskog, inspiraciju za ovu Galette sam našla kod Adrijane (Bezglutenska radost), uz savjete koje je nesebično dijelila na svojoj radionici s bezglutenskim tijestom. Draga Adrijana, hvala ti! Krenimo s receptom.
Recept za galette sa smokvama – bez glutena
Sastojci za tijesto
- 120 grama maslaca ( sobne temperature)
- 3 jušne domaćeg kefira
- 1 jaje
- 50 grama tapioke
- 200 grama brašna bez glutena (Orgran)
Sastojci za nadjev
- 500 g smokava
- 2 jušne žlice džema od breskvi
Sastojci za premazivanje ruba tijesta
- 2 jušne žlice džema od breskvi
- 1/2 čajne žlice cimeta
Priprema
- Stavite u zdjelu brašno i tapioku pa izmiješate.
- Prstima umiješajte maslac narezan na kockice da se poveže s brašnom.
- Dodajte jaje i kefir.
- Mijesite tijesto dok sve nije povezano pa razvaljajte u krug između dva papira za pečenje.
- Donji papir za pečenje, na kojem je tijesto, premjestite u okrugli kalup za pečenje.
- Tijesto prvo premažite džemo od breskvi.
- Na sredinu tijesta posložite narezane smokve tako da rub tijesta (otprilike 5 cm) ostavite prazan.
- Kada posložite smokve, rubove tijesta preklopite prema unutra.
Rub možete premazati razmućenim žumanjkom, a ja sam ga premazala džemom od breskvi u koji sam umješala cimet.
Galette se treba peći oko 40 minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju (ovisno o jačini vaše pećnice).
Poslužite uz kavu, a možete na toplu Galette dodati i kuglicu najdražeg sladoleda. Uživajte!

Ja sam Vedrana Orlović, rođena u Zagrebu, gdje radim i guštam u kreiranju i fotografiranju jela s domaćim kefirom. S obzirom na to da sam intolerantna na gluten i laktozu namirnice biram pažljivo. Dok sam “istraživala” koje mi namirnice odgovaraju, otkrila sam domaći kefir. To je bila ljubav na prvi okus. Istraživajući o kefiru i njegovim benefitima odlučila sam podjeliti svoja iskustva i saznanja. Tako je nastao Kefirolicious, sve o domaćem kefiru uz slasne recepte.