Zahvaljujući raznim kulturama i načinu življenja tako postoje i razni recepti iz svih krajeva svijeta. Švedski kolač je primjer koliko i strana kuhinja može biti dobra. Ovaj jednostavan i ukusan kolač tipičan je za skandinavske zemlje. Razlog je u tradiciji i izboru sastojaka. Ovu ukusnu slasticu lako je pripremiti no još ju je lakše i pojesti.
Odvojite bjelanjake od žumanjaka pa izradite čvrsti snijeg. Ostale sastojke pjenasto umutite. Dobivenu smjesu izlijte u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju. U bjelanjke umiješajte šećer u prahu i vanilin-šećer pa ga rasporedite po već izlijanoj smjesi u tepsiji i pospite krupno rezanim lješnjacima.
Kolač stavite peći na 180°C oko 45 minuta. Pečeni kolač raspolovite pa donju polovicu premažite tučenim slatkim vrhnjem i preklopite ga polovicom od snijega i lješnjaka.
Sastojci:
- 4 žumanjka
- 150g brašna
- 250g maslaca
- 150g šećera
- 200ml mlijeka
- 2 male žlice praška za pecivo
Fil
- 4 bjelanjka
- 280g šećera u prah
- 1 vanilin-šećer
- 400ml slatkog vrhnja
- 200g lješnjaka
Autor: D.K. Foto: B. and E. Dudzinscy/Shutterstock