Voćne salate su idealno osvježenje i bogat izvor vitamina i ostalih hranjivih tvari. U ljetnim mjesecima predstavljaju kvalitetan obrok koji osvježava, dok u zimskim mjesecima služi kao zaštita od raznih bolesti.
Preporučamo vam da voćne salate pripremite navečer, nasjeckajte voće po izboru i dodajte željene začine. Ukoliko koristite bananu dodajte malo limunova soka kako ne bi pocrnila. Sve stavite u ambalažu koju možete hermetički zatvoriti i ostavite tijekom noći u hladnjaku, ujutro ćete imati savršen doručak koji će vam dati dovoljno energije i elana za cijeli dan.
Da pripremite salatu od kruške i šljive s medom portebno vam je:
- 2 kruške viljamovke (pokušajte koristiti tvrđe plodove)
- 1/4 kg kiselkastih šljiva
- malo limunovog soka
- jestivo ulje
- 50 g pinjola
- 100 g posnog svježeg sira
- 4 žlice meda
- malo mljevenog cimeta
- malo mljevenih klinčića
- 100 g slatkog vrhnja
U posudu za kuhanje stavite 1 žlicu limunovog soka, šećer i malo vode, držite na vatri dok se smjesa ne karamelizira. Maknite s vatre i unutra umješajte pinjole. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje i premažite ga tankim slojem ulja. Karameliziranu smjesu prelijte na lim. Masu ostavite da se ohladi pa je potom krupno nasjeckajte.
Kruške operite i očistite te narežite na ploške, dok šljivama izvadite koštice, sve malo zalijte limunovim sokom. U posebnoj posuti izmješajte svježi sir, med, cimet i klinčiće. Istucite kremu od vrhnja i dodajte siru. Kruške i šljive servirajte u obliku kruga a u sredinu stavite smjesu od sira. Sve posipajte sa karameliziranim pinjolima. Dobar tek!
Autor: S.Š.