Jedan je od onih dana kada vam kofein jednostavno nije dovoljan, a čaša omiljenog alkoholnog pića također vas ne može opustiti? Zašto ne kombinirati oba? Liker od kave će vašem nepcu pružiti pravo zadovoljstvo preko kojeg ćete upoznati još jedan bogat okus kave.
Domaći liker od kave zamijenit će svaki topli napitak, a zbog alkohola ćete ga moći poslužiti i u posebnim prigodama za zdravicu lijepim trenucima. U nastavku vam donosimo video recept za klasični domaći liker od kave i recept za verziju s jajima za bogatiji i kremastiji okus.
Video recept za liker od kave
Sastojci za liker od kave
- 60 g mljevene kave
- 50 g preprženog smeđeg šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- malo iscijeđenog soka limuna
- 1/2 l alkohola (96 %)
- 1/2 l vode
- cimet
Priprema za liker od kave
- Skuhajte kavu u pola litre vode i procijedite.
- Ocijeđenoj kavi dodajte vanilin šećer, preprženi šećer, malo cijeđenog soka (po ukusu) i cimet (po ukusu) i sve zajedno prokuhajte.
- Ostavite poklopljeno dok se kava ne prohladi, a zatim ulijte alkohol i promiješajte.
- Liker ulijte u sterilizirane staklenke (proces sterilizacije staklenki pročitajte ovdje) i spremite ga na hladno i tamno mjesto.
Recept za liker od kave s jajima
Liker od kave možete pripremiti i s jajima za kremastiju i bogatiju strukturu.
Sastojci
- 18 jaja
- 60 g kave
- 40 dkg smeđeg šećera
- 1/2 l alkohola (96 %)
- 2 dl slatkog vrhnja
- 4 dl prokuhane vode
Priprema
- Razdvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke ćete upotrijebiti za liker, a bjelanjke nemojte bacati jer ih možete upotrijebiti u nekom kolaču, recimo bijelo rebro.
- Skuhajte kavu (60 grama kave u 4 dl vode) i procijedite te dodajte šećer koji ste prethodno prepržili.
- Kada se kava prohladi dodajte jedan po jedan žumanjak i miješajte mikserom.
- Na kraju u smjesu dodajte i slatko vrhnje te još kratko miksajte.
- Zatim dodajte 1/2 alkohola, a ostatak boce od 2 litre nadopunite vodom koju ste prethodno prokuhali.
- Liker istresite u preth9odno steralizirane staklenke i spremite u hladnjak.
Napomena: S obzirom na to da liker sadrži lako kvarljive namirnice (vrhnje i jaja) važno je da ga skladištite u hladnjaku.
Savjeti
- Možete prilagoditi okus svom osobnom ukusu mijenjajući razinu kave, šećera ili vanilije.
- Svakako odaberite kvalitetnu kavu jer će značajno utjecati na ukupni okus vašeg likera.
- Kao i kod bilo koje izrade likera, potrebno mu je vremena i što duže stoji, okus će mu biti bolji.
- Najbolje bi bilo testirati i okus svakih nekoliko dana kako bi vidjeli kako okus likera napreduje.
- Ponovna upotreba staklene boce odličan je način za recikliranje. Dobro isperite bocu i uklonite naljepnicu. Dodajte novu oznaku (naljepnicu) – s nazivom likera i datumom kada ste ga napravili.
- Čuvajte liker kao i svako drugo destilirano piće. Ako ga čuvate na tamnom i hladnom mjestu, zadržat će svoj okus nekoliko mjeseci.
Foto: Bibhash Banerjee/Pexels

Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.