• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Pića / Alkoholna pića / Liker od kave

Liker od kave

Objavljeno: 04.06.2019. Autor: Maja Zajačko

Jedan je od onih dana kada vam kofein jednostavno nije dovoljan, a čaša omiljenog alkoholnog pića također vas ne može opustiti? Zašto ne kombinirati oba? Liker od kave će vašem nepcu pružiti pravo zadovoljstvo preko kojeg ćete upoznati još jedan bogat okus kave.

Domaći liker od kave zamijenit će svaki topli napitak, a zbog alkohola ćete ga moći poslužiti i u posebnim prigodama za zdravicu lijepim trenucima. U nastavku vam donosimo video recept za klasični domaći liker od kave i recept za verziju s jajima za bogatiji i kremastiji okus.

Video recept za liker od kave

Sastojci za liker od kave

  • 60 g mljevene kave
  • 50 g preprženog smeđeg šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • malo iscijeđenog soka limuna
  • 1/2 l alkohola (96 %)
  • 1/2 l vode
  • cimet

Priprema za liker od kave

  1. Skuhajte kavu u pola litre vode i procijedite.
  2. Ocijeđenoj kavi dodajte vanilin šećer, preprženi šećer, malo cijeđenog soka (po ukusu) i cimet (po ukusu) i sve zajedno prokuhajte.
  3. Ostavite poklopljeno dok se kava ne prohladi, a zatim ulijte alkohol i promiješajte.
  4. Liker ulijte u sterilizirane staklenke (proces sterilizacije staklenki pročitajte ovdje) i spremite ga na hladno i tamno mjesto.

Recept za liker od kave s jajima

Liker od kave možete pripremiti i s jajima za kremastiju i bogatiju strukturu.

Sastojci

  • 18 jaja
  • 60 g kave
  • 40 dkg smeđeg šećera
  • 1/2 l alkohola (96 %)
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 4 dl prokuhane vode

Priprema

  1. Razdvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke ćete upotrijebiti za liker, a bjelanjke nemojte bacati jer ih možete upotrijebiti u nekom kolaču, recimo bijelo rebro.
  2. Skuhajte kavu (60 grama kave u 4 dl vode) i procijedite te dodajte šećer koji ste prethodno prepržili.
  3. Kada se kava prohladi dodajte jedan po jedan žumanjak i miješajte mikserom.
  4. Na kraju u smjesu dodajte i slatko vrhnje te još kratko miksajte.
  5. Zatim dodajte 1/2 alkohola, a ostatak boce od 2 litre nadopunite vodom koju ste prethodno prokuhali.
  6. Liker istresite u preth9odno steralizirane staklenke i spremite u hladnjak.

Napomena: S obzirom na to da liker sadrži lako kvarljive namirnice (vrhnje i jaja) važno je da ga skladištite u hladnjaku.

Savjeti

  • Možete prilagoditi okus svom osobnom ukusu mijenjajući razinu kave, šećera ili vanilije.
  • Svakako odaberite kvalitetnu kavu jer će značajno utjecati na ukupni okus vašeg likera.
  • Kao i kod bilo koje izrade likera, potrebno mu je vremena i što duže stoji, okus će mu biti bolji.
  • Najbolje bi bilo testirati i okus svakih nekoliko dana kako bi vidjeli kako okus likera napreduje.
  • Ponovna upotreba staklene boce odličan je način za recikliranje. Dobro isperite bocu i uklonite naljepnicu. Dodajte novu oznaku (naljepnicu) – s nazivom likera i datumom kada ste ga napravili.
  • Čuvajte liker kao i svako drugo destilirano piće. Ako ga čuvate na tamnom i hladnom mjestu, zadržat će svoj okus nekoliko mjeseci.

Foto: Bibhash Banerjee/Pexels

Maja Zajačko
Maja Zajačko

Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.

Kategorija: Alkoholna pića

Želite se zasladiti?

salenjaci

Salenjaci

Salenjaci su tradicionalni hrvatski kolači znani iz kuharica naših baka i prabaka. Neki ih još nazivaju i hrvatskim kroasanima jer se pripremaju slično kao originalni kroasani. Riječ je malenim kolačićima s tisuću …

torta s malinama i jogurtom

Osvježavajuća torta s malinama i jogurtom

Danas imam za vas ovu laganu, svježu i vrlo ukusnu tortu, prekrasna kombinacija laganog osvježavajućeg jogurta s mirisnim crvenim malinama. Sastojci potrebni za biskvit: 2 jaja 40 g glatkog brašna 15 g …

klasični biskvit

Recept za klasični biskvit s kojim ne možete pogriješiti

Pečenje kolača ili torte ponekad zna biti prava znanost, a jedan od prvih koraka tog procesa je izrada biskvita. Biskvit je osnova svakog kolača ili torte i on mora biti kompaktan, sočan i mekan. Kako bi se to postiglo, …

Prethodna objava: «mojto Mojito koktel – priprema na 2 načina
Sljedeća objava: Rum za kolače »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.