Moramo priznati da svi volimo različite varijante pita koje vrlo često poslužujemo kao predjelo. Na mojem stolu, quiche je često jelo u glavnog ulozi, a najviše volim one varijante s povrćem.
Recept za quiche od špinata i sira
Sastojci za prhko tijesto
- 200 g glatkog brašna
- 100 g pročišćenog maslaca sobne temperature
- Pola žličice šećera
- Žličica soli
- ½ praška za pecivo
- 1 žumanjak
- 2 žlice grčkog jogurta
Prosijajte brašno te mu dodajte šećer, sol i prašak za pecivo. Kada ste izmješali suhe sastojke, dodajte im žumanjak, maslac i grčki jogurt. Zamijesite tijesto, formirajte ga u kuglu te zamotajte u prozirnu foliju. Ostavite da se odmori nekoliko sati u hladnjaku.
Sastojci za punjenje od špinata
- 200 g špinata
- 300 g svježeg sira
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Špinat blanširajte u vrućoj vodi, ocijedite ga te sitno narežite. U posudu stavite svježi sir te mu dodajte malo soli i nasjeckani špinat. Sve zajedno pomiješajte te stavite na tijesto koje ste prethodno razvaljali u kalup. S količinom špinata i sira možete se poigrati po želji no ova količina bit će vam dovoljna za 4 manja kalupa ili jedan veliki kalup.
Quiche slažite na način da na dno stavite jedan red tikvice, preko njih nadjev os špinata i sira i na vrh tikvice kao dekoracija. Quiche pecite na temperaturi od 180°C dok ne porumeni (30 – 45 min).
Uz quiche od špinata i svježeg sira možete poslužiti salatu po želji ili pripremite umak od svježeg sira i grčkog jogurta. Dobar tek!

Moje ime je Petra. Od malena sam htjela raditi sve drugačije. Iza sebe imam 2 napisana romana, a kada mi slobodno vrijeme dozvoli volim putovati i istraživati restorane. Kuhinja je moje malo carstvo gdje stvaram svoju malu čaroliju. Volim yogu te prakticiram ayurvedski način prehrane. 2013. godine bila je velika prekretnica za mene završila sam na operacijskom stolu na operaciji crijeva. Dijagnoza: Chron. Kako živjeti s Crohnom? Znala sam da dijagnoza znači odricanje, novi način života, novi način kuhanja i iskreno bila sam izgubljena. Ali vrijeme je napravilo svoje. Posebno sam se posvetila hrani jer je ona najvažniji faktor. Naučila sam kako i hrana s niskim udjelom masnoće, lagana i zdrava hrana isto tako može biti ukusna i maštovita.