Hrana koju jedemo doslovno postaje dio nas na najdubljoj staničnoj razini. Ako ste i vi jedan od onih koji traže osjećaj zadovoljstva i energije tijekom dana predlažem vam da isprobate slatko kiselkaste kuglice sa domaćim limunima i super moćnim začinom – kurkumom.
Osim što su jednostavne za izrade, one su mega ukusne i protuupalne. Postoji puno razloga zašto bismo trebali kurkumu uvrstiti u svoju prehranu. Zahvaljujući svome aktivnom sastojku, kurkuminu blokira djelovanje enzima koji je odgovoran za stvaranje upalnih procesa u tijelu.
Jedna je od najjačih prirodnih antibiotika koja ne uništiva floru i dobre bakterije u crijevima, nego potiče razvoj dobrih bakterija. Smanjuje nadutost i plinove te poboljšava apsorpciju u crijevima. No, najbolje od svega je to da tijekom zimskih mjeseci možemo pravilnom i nutritivnom prehranom prevenirati prehladu i izbjeći korištenje antibiotika. Da bi ste pojačali učinkovitost apsorpcije kurkume predlaže se dodatak masnoće i crnog papra.
S obzirom da je kurkuma gorkasta, namirnice ove energetske kuglice obogatili smo dodatkom domaćeg meda i ekstra djevičanskog kokosovog ulja koji u svom sastavu sadrži laurinsku kiselinu koja se još prirodno nalazi u majčinom mlijeku. Upravo ta kiselina aktivira naš imunološki sustav i ima snažno antiseptičko, antibakterijsko i antigljivično djelovanje.
Prelijepe boje, savršenog okusa sa obiljem prirodnih proteina i zdravih masnoća.
Ne propustite i vi svoj izvor energije.
Recept za slatko kiselkaste kuglice s limunom i kurkumom:
Sastojci
- 1 šalica indijskih orašćića
- 1/2 šalice badema
- 1 šalica kokosovih ljuskica
- sok 1 limuna, naribana korica 1 nešpricanog domaćeg limuna
- 3/4 žličice kurkume u prahu
- 1 žlica ekstra djevičanskog kokosovog ulja
- 4 ½ do 5 žlica meda
Priprema
- U multipraktiku sameljite orašaste plodove i kokosove ljuskice do fine smjese brašna.
- Dodajte im sok od limuna koricu, kurkumu i tekuće sastojke.
- Dobro pomiješajte do fine ljepljive smjese.
- Smjesu prebacite u zdjelu i stavite u zamrzivač na kratko vrijeme da se stisne.
- Kada se smjesa stisnula oblikujte kuglice i po želji ih još dodatno uvaljajte u kokos.
Napomena: za vegansku verziju predlažem korištenje svježih datulja umjesto meda.
Ja sam Helena Jakoliš, savjetnica zdrave prehrane i mlada autorica kuharice Zdravo i slasno bez glutena, koja je iz svoje teške zdravstvene situacije, gdje sam kroz dugi niz godina zbog nedijagnosticirane celijakije razvila brojne bolesti, izvukla najbolje što sam mogla i pomogla ne samo sebi, nego i tisućama drugih u sličnim situacijama. Ujedno sam i autorica istoimenoga bloga i strastvena zaljubljenica u dobru fotografiju. Svoju ljubav prema pravoj, izvornoj i nutritivnoj prehrani provodim i na svom radnome mjestu u Farmacia spec. prodavaonici gdje sam pokrenula uslugu Zdravog kutka. Misija mi vas je inspirirati i pomoći vam da postignete uravnoteženi stil prehrane pomoću čiste, izvorne i nutritivno bogate hrane. “Neka hrana bude vaš lijek, a lijek vaša hrana.”