Maline su ukusno bobičasto voće u kojem zasigurno uživate u toplijim mjesecima. Čak i ako ne budete više mogli kupiti svježe maline kako biste napravili ovaj kolač, ne brinite, jer, u nedostatku svježih, uvijek možete koristiti i one smrznute. Maline su zapravo nešto blaža i slađa varijacija kupina, a ako ste istinski ljubitelj kupina svakako možete maline u ovom kolaču zamijeniti i kupinama. U tom slučaju će samo biti potrebno dodati više šećera jer su kupine mrvicu kiselije od malina.
Recept za kolač s malinama
Sastojci za biskvit
- 5 žlica šećera
- 4 jaja
- 4 žlice brašna
- prašak za pecivo
Sastojci za kremu
- 0.4 l jogurta
- 500 g malina
- 1 kiselo vrhnje
- 1 vanili šećer
- 250 g šećera
- 2 vrećice želatine
- 2 pakiranja šlaga
- sirup od maline
Priprema kolača od malina
Za pripremu donje kore (biskvita) pjenasto umutite jaja i šećer. Kada ste ih dobro izmiksali dodajte pomiješano brašno s prašakom za pecivo i izlijte u prethodno namašćenu i pobrašnjenu tepsiju (kalup).
Pecite 20 minuta na 180°C i pripazite da odaberete duboku tepsiju jer ovaj biskvit nećete vaditi van nego ćete ostatak kolača (kreme) slagati na njega.
Za kremu skuhajte jogurt, šećer, vanili šećer, kiselo vrhnje i dodajte im maline. Kada se maline počnu raspadati krema je gotova i sada je vrijeme da ubacite i želatinu koju ste pripremili po uputama s vrećice. Maknite s vatre nakon 2 minute. Prelijte po biskvitu i ostavite da se ohladi na zraku ili u hladnjaku.
U međuvremenu umutite šlag koji bi trebao biti vrlo čvrst (pripazite da ga ne izmiksate previše kako vam ne bi bio kiseo). Nemojte ga stavljati na vrh sve dok se želatina ne stisne.
Kada ste stavili šlag ukrasite ga još pokojom malinom ili prelijte sirupom od maline. Poslužite ga potpuno ohlađenog. Ako niste ljubitelj šlaga slobodno ga možete izostaviti i završiti samo sirupom od malina.
Savjet
Ako želite nešto malo drugačije od tek klasičnog izgleda kolača, možete od biskvita izrezati krugove. Redajte biskvit – krema – sirup – biskvit i ukrasite ostatkom kreme ili šlagom i svježom malinom. Na taj način ćete dobiti slatke, male zalogajčiće koji će oduševiti i osvježiti vaše goste.
U slast!
Foto: RitaE/Pixabay