• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Predjela / Prosotto sa šampinjonima i salata od rukole
prosoto sa sampinjonima

Prosotto sa šampinjonima i salata od rukole

Objavljeno: 21.03.2019. Autor: Ivana Zajačko

Kada izbacite bijelu rižu (kao u mom slučaju), shvatite koliko zapravo ima zdravijih zamjena i jela, jednostavno, dobiju novi smisao.

Moje osobno mišljenje je da riža koju danas dobijamo na tržište je sve samo ne riža i zato sam ju odlučila izbaciti iz prehrane. Zamijenila sam ju kvinojom, prosom, ječmom i sl.

Kažu da je proso sirotinjska namirnica kojom se liječe bogataši, zato vam donosim recept za ovaj Prosotto sa šampinjonima.

Rižoto od prosa sa šampinjonima

Sastojci za prosotto:

  • 1kg svježih šampinjona
  • 2 šalice (2dl) prosa
  • 2 srednje glavice luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 300 ml rižinog vrhnja za kuhanje
  • 400 – 500 ml bademovog nezaslađenog mlijeka
  • Prehrambeni kvasac (za gušt,može i bez njega)
  • Sol, papar, kajenski papar, češnjak u prahu

Sastojci sa salatu:

  • 100 gr matovilca
  • 100 gr rucole
  • 3 mlada luka
  • Bučine sjemenke
  • Chia sjemenke
  • Bučino (domaće) ulje
  • Aceto balsamico
  • Malo limunovog soka

Priprema:

Luk i češnjak izrežite na sitne kockice, posolite i dinstajte na malo maslinovog ulja dok ne postane staklast. Zatim dodajte šampinjone, izrezane na kockice, i dinstajte dok šampinjoni ne puste svu svoju vodu. Dodajte začine po želji.

Kada je voda od šampinjona malo isparila, dodajte proso koji ste prethodno dobro isprali pod mlazom hladne vode (možete ga i natopiti, u vodi, par sati prije kako bi skratili vrijeme kuhanja).

Šampinjone i proso dobro izmješajte, dodajte bademovo nezaslađeno mlijeko i kuhajte, poklopljeno, na laganoj vatri. Pazite da vam ne zagori.

Bademovo mlijeko dodavajte malo po malo sve dok vam proso ne bude kuhan. (količina mlijeka će vam ovisiti o tome dali ste proso prethodno namakali u vodi)

Kada je proso skuhan, dodajte rižino vrhnje za kuhanje, promješajte i na laganoj vatri pustite da se “krčka” kako bi ispario višak tekućine, a vrhnje dalo kremoznost.

Ja za svoj gušt, na kraju kuhanja, stavim i prehrambenog kvasca koji jelu da notu kao da ste naribali sira unutra.

Za salatu jednostavno pomješajte sve sastojke i pustite da odstoji u hladnjaku barem 30 minuta prije konzumiranja kako bi se proželi svi okusi.

Prosoto sa šampinjonima i salata od rukole

I to je to! Savršeni ručak pun bjelančevina, minerala, vlakana, proteina i svega što vašem tijelu treba.

*Posebna zahvala Filipu Milotiću na vremenu koje je izdvojio da bi mogao ovako divno dekorirati moj Prosotto. Hvala Filip! 🙂

Ivana Zajačko
Ivana Zajačko

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.

Kategorija: Predjela

Želite se zasladiti?

Prekmurska gibanica

Gibanica je vrsta hrvatske slojevite pite, uglavnom nadjevene bijelim kravljim sirom sa uljem i jajima, ili s mesom, krumpirom, ili špinatom. Može se primjetiti kako je gibanica dosta slična piti, no razlika leži u nešto …

Smokvenjak

Ako niste čuli, smokvenjak predstavlja tradicionalnu hranu primorskih krajeva, a posebno razna mjesta na samom otoku Cresu, gdje se već neko vrijeme njeguje tradicija očuvanja onog što su nam ostavili naši …

cokoladni pereci

Čokoladni pereci

Svakog će čokoljupca ova poslastice posebno razveseliti a posebno jer je za pripremu dovoljno svega 20 minuta. Razveselite stoga svoje ukućane ili goste ovim ukusnim čokoladnim perecima i zaradite sve same petice za …

Prethodna objava: «kruh bez kvasca Brzi, domaći kruh bez kvasca
Sljedeća objava: Granola – domaći musli s maslacem od lješnjaka domaca granola»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.