Kada izbacite bijelu rižu (kao u mom slučaju), shvatite koliko zapravo ima zdravijih zamjena i jela, jednostavno, dobiju novi smisao.
Moje osobno mišljenje je da riža koju danas dobijamo na tržište je sve samo ne riža i zato sam ju odlučila izbaciti iz prehrane. Zamijenila sam ju kvinojom, prosom, ječmom i sl.
Kažu da je proso sirotinjska namirnica kojom se liječe bogataši, zato vam donosim recept za ovaj Prosotto sa šampinjonima.
Sastojci za prosotto:
- 1kg svježih šampinjona
- 2 šalice (2dl) prosa
- 2 srednje glavice luka
- 4 češnja češnjaka
- 300 ml rižinog vrhnja za kuhanje
- 400 – 500 ml bademovog nezaslađenog mlijeka
- Prehrambeni kvasac (za gušt,može i bez njega)
- Sol, papar, kajenski papar, češnjak u prahu
Sastojci sa salatu:
- 100 gr matovilca
- 100 gr rucole
- 3 mlada luka
- Bučine sjemenke
- Chia sjemenke
- Bučino (domaće) ulje
- Aceto balsamico
- Malo limunovog soka
Priprema:
Luk i češnjak izrežite na sitne kockice, posolite i dinstajte na malo maslinovog ulja dok ne postane staklast. Zatim dodajte šampinjone, izrezane na kockice, i dinstajte dok šampinjoni ne puste svu svoju vodu. Dodajte začine po želji.
Kada je voda od šampinjona malo isparila, dodajte proso koji ste prethodno dobro isprali pod mlazom hladne vode (možete ga i natopiti, u vodi, par sati prije kako bi skratili vrijeme kuhanja).
Šampinjone i proso dobro izmješajte, dodajte bademovo nezaslađeno mlijeko i kuhajte, poklopljeno, na laganoj vatri. Pazite da vam ne zagori.
Bademovo mlijeko dodavajte malo po malo sve dok vam proso ne bude kuhan. (količina mlijeka će vam ovisiti o tome dali ste proso prethodno namakali u vodi)
Kada je proso skuhan, dodajte rižino vrhnje za kuhanje, promješajte i na laganoj vatri pustite da se “krčka” kako bi ispario višak tekućine, a vrhnje dalo kremoznost.
Ja za svoj gušt, na kraju kuhanja, stavim i prehrambenog kvasca koji jelu da notu kao da ste naribali sira unutra.
Za salatu jednostavno pomješajte sve sastojke i pustite da odstoji u hladnjaku barem 30 minuta prije konzumiranja kako bi se proželi svi okusi.
I to je to! Savršeni ručak pun bjelančevina, minerala, vlakana, proteina i svega što vašem tijelu treba.
*Posebna zahvala Filipu Milotiću na vremenu koje je izdvojio da bi mogao ovako divno dekorirati moj Prosotto. Hvala Filip! 🙂
Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.