Na internetu se nađe mnoštvo različitih recepata za kruh bez kvasca. Ja vam pišem svoju verziju kruha bez kvasca, koji ostaje mekan, a možete ga koristiti par dana i biti će vam sočan čak nekoliko dana. Samo je važno da ga stavite u hladnjak.
Možete koristiti različite vrste brašna, ja sam ovaj put koristila heljdino, bučino i proseno. Bučino brašno je nešto intezivnijeg okusa pa treba malo vremena da se naučite na njega. Također trebate biti na oprezu i s heljidinim stoga je moja preporuka da stavite više prosenog za sam početak.
Uz sve to dodala sam dvije žlice proteina sjemenki lana i dobila sam odličan kruh kojeg možete poslužiti uz razna jela.
Recept za kruh bez kvasca
Sastojci:
- Šalica bučinog brašna
- Šalica prosenog brašna
- Pola šalice heljdinog brašna
- 1 žličica sode
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 1 velika žlica sezama
- 1 žlica chia sjemenki
- 2 žlice proteina od sjemenki lana (ja sam koristila Organica Vita protein od sjemenki lana)
- Mineralna voda (otprilike 2,5 dcl)
- Sok pola limuna
- 1 žlica maslinovog ulja
Moja šalica vam je od 2 dcl, i to neka vam bude mjera.
Priprema:
Sva brašna sjedinite. Dodajte malo soli, sodu, prašak za pecivo, chia sjemenke, maslinovo ulje, sok limuna, sezam i protein od sjemenki lana.
Zatim dodajte mineralnu vodu. Ne mogu vam točno reći koliko dcl, ali morate dobiti smjesu kao za biskvit, malo gušća od biskvitne smjese. Bit ovog kruha je da se ne mijesi. Dok sam dodavala mineralnu vodu, miješala sam s kuhačom.
Dobivenu smjesu prekrijte prozirnom folijom, da vam se ne stvori korica i ostavite cijelu noć da odmori na sobnoj temperaturi.
Kalup za kruh možete premazati maslinovim uljem ili staviti papir za pečenje (ja sam za opciju papira), prozirnu foliju maknite, te smjesu izlijte u kalup. Kako vam je smjesa odstajala preko noći zapravo više neće biti toliko tekuća.
Kruh pecite na 180°C, 40 minuta. Na vrhu će vam popucati, ali to je sasvim normalno.
Kada je gotov i kada se ohladi, držite ga u hladnjaku.
Ja sam Nevena, vlasnica bloga Mama Drama. Obožavam kuhati i jednostavno provoditi vrijeme u kuhinji. Ljubav prema slasticama dogodila se slučajno, kada sam iz dosade napravila svoj prvi kolač i shvatila da želim isprobavati različite recepte i spajati nespojivo. Stoga, svaki slodoban trenutak koristim za izradu kolača i torti pa se nadam da ćete uživati u njima koliko i ja. Naravno, u početku nisam znala puno, učila sam i još učim, pa moje prve recepte promatrajte kao relativno uspješne eksperimente 🙂 Drago mi je kada dobijem neka pitanja i kada mogu pomoći prijateljici kuharici, jer sam i ja to isto morala naučiti. Inače, po zanimanju sam grafički dizajner, stoga je fotografija moja druga ljubav. Spojiti fotografiju i slastice moja je dobitna kombinacija.