Svi smo navikli na ukusne mesne okruglice, nema tog mesojeda koji ih ne voli, ali što ako jednako ukusne mogu biti i okruglice od povrća? Idealne su ne samo za vegetarijance, nego i za one koji žele smanjiti konzumaciju mesa. Ove okruglice voljet će i vaša djeca. Neće ni primijetiti da su povrtne, a ne mesne, kakve vjerojatno više vole. Slobodnom im ih možete “podvaliti” bez puno komplikacija.
Ove okruglice ne samo da su ukusne, nego su i vrlo zdrave. Baza im je, umjesto mesa, grah. Grah je veliki izvor bjelančevina, lako se probavlja i regulira šećer u krvi. Njime ćete u tijelo unijeti mnoštvo vitamina i minerala, baš kao i s ostalim povrćem iz ovog recepta.
Najbolje kod ovih okruglica je što u njih ne morate uvijek stavljati isto povrće. Što u tom trenutku imate u hladnjaku ili što vam se posebno jede, jednostavno iskoristite. Samo pazite koji omjer povrća stavljate, da one ne bi bile previše suhe ili previše vlažne. Vlažnost regulirajte krušnim mrvicama, a suhoću s vodom ili dodatnim jajem. U ovaj recept odlično bi išla i mrkva, tikvica, kukuruz ili slanutak.
Okruglice od povrća vrlo su jednostavne za pripremu i brzo su gotove, puno brže se spreme od mesnih. Možete ih pripremiti i ranije, pa jesti čak i hladne, za večeru ili kao nešto jednostavno za prigristi. Manje su kvarljive od onih mesnih, pa su odlične i kao gablec, odnosno marenda na poslu.
Recept za okruglice od povrća
Sastojci
- 1 mala konzerva graha
- 220 g ili mala konzerva šampinjona
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- 60 g krušnih mrvica
- 20 g svježeg peršina
- 1 žličica ružmarina
- malo muškatnog oraščića
- po želji 1 žličica Worcester umaka
- po želji 1 žličica soja sosa ili
- 1 jaje
Priprema
Očistite gljive i nasjeckajte ih na sitne komadiće, baš kao i luk i peršin. Sve to, zajedno s grahom, peršinom, umacima i krušnim mrvicama možete samljeti u blenderu, pa naknadno dodati začine. Tako će sve biti kompaktno. Ako ne koristite umake, umjesto njih stavite jaje, kako bi se smjesa bolje sjedinila.
Od napravljene smjese oblikujte kuglice promjera oko 2 centimetra. Uzmite dublju tavu za pečenje. Najprije u njoj zagrijete nešto biljnog ulja, ali pazite da ne bude prevruće. Zagrijte ga na umjerenu temperaturu. Okruglice pecite oko jedne minute sa svake strane. Ako vam ulje bude prevruće, rano će izgorjeti. Pecite ih dok ne dobiju tamniju boju.
Ako ste radili okruglice s jajem, pecite na slabijoj vatri duže vremena, kako bi se ono moglo skuhati, odnosno speći. Nakon toga preko okruglica možete preliti umak od rajčica i dodatno ga začiniti sa soli, paprom i, ako vam je previše kiseo, malo šećera. Umak možete napraviti i posebno, pa ga poslužiti s okruglicama, salatom, tjesteninom i čime već volite.
Autor: V.B., Foto: gate74/Pixabay