• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Okruglice od povrća
okruglice-od-povrca

Okruglice od povrća

Objavljeno: 27.09.2018. Autor: Vlatka Basioli

Svi smo navikli na ukusne mesne okruglice, nema tog mesojeda koji ih ne voli, ali što ako jednako ukusne mogu biti i okruglice od povrća? Idealne su ne samo za vegetarijance, nego i za one koji žele smanjiti konzumaciju mesa. Ove okruglice voljet će i vaša djeca. Neće ni primijetiti da su povrtne, a ne mesne, kakve vjerojatno više vole. Slobodnom im ih možete “podvaliti” bez puno komplikacija.

okruglice-od-povrca

Ove okruglice ne samo da su ukusne, nego su i vrlo zdrave. Baza im je, umjesto mesa, grah. Grah je veliki izvor bjelančevina, lako se probavlja i regulira šećer u krvi. Njime ćete u tijelo unijeti mnoštvo vitamina i minerala, baš kao i s ostalim povrćem iz ovog recepta.

Najbolje kod ovih okruglica je što u njih ne morate uvijek stavljati isto povrće. Što u tom trenutku imate u hladnjaku ili što vam se posebno jede, jednostavno iskoristite. Samo pazite koji omjer povrća stavljate, da one ne bi bile previše suhe ili previše vlažne. Vlažnost regulirajte krušnim mrvicama, a suhoću s vodom ili dodatnim jajem. U ovaj recept odlično bi išla i mrkva, tikvica, kukuruz ili slanutak.

Okruglice od povrća vrlo su jednostavne za pripremu i brzo su gotove, puno brže se spreme od mesnih. Možete ih pripremiti i ranije, pa jesti čak i hladne, za večeru ili kao nešto jednostavno za prigristi. Manje su kvarljive od onih mesnih, pa su odlične i kao gablec, odnosno marenda na poslu.

Recept za okruglice od povrća

Sastojci

  • 1 mala konzerva graha
  • 220 g ili mala konzerva šampinjona
  • 1 luk
  • 3 češnja češnjaka
  • 60 g krušnih mrvica
  • 20 g svježeg peršina
  • 1 žličica ružmarina
  • malo muškatnog oraščića
  • po želji 1 žličica Worcester umaka
  • po želji 1 žličica soja sosa ili
  • 1 jaje

Priprema

Očistite gljive i nasjeckajte ih na sitne komadiće, baš kao i luk i peršin. Sve to, zajedno s grahom, peršinom, umacima i krušnim mrvicama možete samljeti u blenderu, pa naknadno dodati začine. Tako će sve biti kompaktno. Ako ne koristite umake, umjesto njih stavite jaje, kako bi se smjesa bolje sjedinila.

Od napravljene smjese oblikujte kuglice promjera oko 2 centimetra. Uzmite dublju tavu za pečenje. Najprije u njoj zagrijete nešto biljnog ulja, ali pazite da ne bude prevruće. Zagrijte ga na umjerenu temperaturu. Okruglice pecite oko jedne minute sa svake strane. Ako vam ulje bude prevruće, rano će izgorjeti. Pecite ih dok ne dobiju tamniju boju.

Ako ste radili okruglice s jajem, pecite na slabijoj vatri duže vremena, kako bi se ono moglo skuhati, odnosno speći. Nakon toga preko okruglica možete preliti umak od rajčica i dodatno ga začiniti sa soli, paprom i, ako vam je previše kiseo, malo šećera. Umak možete napraviti i posebno, pa ga poslužiti s okruglicama, salatom, tjesteninom i čime već volite.

Autor: V.B., Foto: gate74/Pixabay

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Cheesecake s malinama

Cheesecake s malinama koji se topi u ustima

Cheesecake je jedan od meni najdražih kolača što zbog okusa što zbog jednostavne pripreme. Također ostavlja puno prostora mašti i kombiniranju s raznim voćem. Ovog puta recept za obični cheesecake nadogradila sam tako …

Čokoladna torta

Možete li danas zamisliti rođendan bez čokoladne torte koja zapravo na neki način služi kao finale onog što smo silno iščekivali. Već duži niz godina ako malo bolje pogledate skoro svako drugo dijete kad ga pitate koja …

bijelo rebro

Iskoristite bjelanjke – napravite kolač Bijelo rebro

Bijelo rebro zgodan je način za potrošiti bjelanjke. Brz, jednostavan i sočan biskvitni kolač ostavlja prostora za igranje sa sastojcima koje možete ubaciti u smjesu. Sastojci: 6 bjelanjaka 20 dag šećera 12 …

Prethodna objava: «Parmigiana od patlidzana Parmigiana od patlidžana
Sljedeća objava: Kestenijada u Petrinji 2018 kestenje»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.