• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Parmigiana od patlidžana
Parmigiana od patlidzana

Parmigiana od patlidžana

Objavljeno: 21.09.2018. Autor: Martina Lovaković

Parmigiana od patlidžana se može pripremiti na više načina, a na različite načine priprema se mu Napulju, na Siciliji i u Apuliji. Razlikuje se u dodavanju vrsta sira, načinu pripreme patlidžana i ostalih dodataka. U nekim mjestima na Siciliji dodaje se čak i čokolada, a mogu se koristiti i šunka, jaja i ragu. Patlidžani za pripremu Parmigiane se mogu pržiti, grilati, peći na tavici ili u pećnici. U nastavku nam donosimo recept za najbolju Parmigianu u kojoj će uživati svi zaljubljenici u ukusnu talijansku kuhinju.

Parmigiana od patlidzana

Sastojci:

  • 800 grama patlidžana
  • 380 grama pelata
  • 4 svježe rajčice ili 3 decilitara pasiranih rajčica
  • 2 češnja češnjaka
  • 50 grama svježeg sira ricotte
  • 100 grama polutvrdog sira
  • 40 grama parmezana
  • sol i papar
  • maslinovo ulje

Priprema

Patlidžane operite i dobro posušite pa ih narežite na tanke ploške po dužini. Patlidžane ne treba prije guliti, a niti soliti. Ako se bojite da će biti gorki, možete ih prije posoliti i ostaviti da odstoje pola sata pa isprati i posušiti papirom.

Uzmite pleh za pečenje te ga obložite papirom za pečenje na kojeg posložite narezane patlidžane. Svaku krišku nauljite maslinovim uljem uz pomoć kista. Nakon toga patlidžane stavite peći u pećnicu koju ste prethodno zagrijali i pecite ih pola sata na 200 stupnjeva.

U međuvremenu pripremite umak od rajčice. Nasjeckajte pelate, a svježe rajčice ogulite i narežite pa sve stavite u tavu. Dodajte sitno sjeckani češnjak i nekoliko listića svježeg bosiljka pa malo posolite i poparite i dodajte žlicu maslinovog ulja. Nakon toga kuhajte umak na srednje jakoj vatri uz često miješanje dok se postane gust, otprilike 20-ak minuta. Pazite pritom da se umak previše ne osuši. Kada je umak gotov obogatite ga s još jednom žlicom maslinovog ulja.

Sada pripremite sir. Polutvrdi sir naribajte, svježi sir narežite na kockice, a parmezan naribajte na sitno. Dodajte parmezanu sitno sjeckani češnjak i listiće bosiljka po želji te dobro izmiješajte pazeći da se svi češnjak i parmezan pravilno rasporede.

Uzmite vatrostalnu posudu u kojoj ćete slagati Parmigianu. Malo je nauljite i dodajte nekoliko žlica umaka od rajčice. Slažite kriške patlidžana tako da se lagano preklapaju jedna preko druge. Na patlidžane stavite pola polutvrdog sira te svježi sir, a nakon njega umak od rajčice i parmezan. Ponovite još jednom, a zadnji sloj bi trebali biti samo patlidžani i rajčice na koje ćete posipati parmezan.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40 minuta. Prije posluživanja preporučuje se da se Parmigiana malo ohladi kako bi se svi sastojci dobro proželi. Želite li Parmigianu obogatite drugim sastojcima, dodajte sloj šunke, tikvica ili nešto drugo po svojoj želji. Ako volite talijansku kuhinju, oduševit će vas i talijanska pogača – Focaccia.

Autor: M.L., Foto: vinaygupta460/Pixabay

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

čokoladni mousse

Čokoladni mousse

Čokolada! Oh, kako li je samo volimo. Ima li bolje namirnice za konzumirati kada trebate mali energetski poticaj ili kada vaši okusni pupoljci jednostavno traže nešto zanimljivo kako bi se malo rasplesali? Čokoladni …

baklava od višanja

Baklava od višanja

Baklava je pravi primjer koliko ukusan može biti kolač, a da nije ispunjen uobičajenom kremom. Radi se o tradicionalnom kolaču koji dolazi iz Turske i za mnoge predstavlja pravu poslasticu. Baklava je odličan način da se …

snenokle

Recept za najbolje šnenokle

Šnenokle ili paradižet jedan je od tradicionalnih recepata koje su naše mame i bake mogle napraviti od samo nekoliko sastojka i koji bi se u trenu našao ohlađen u hladnjaku. Odlična ideja kada dolaze nenajavljeni gosti, …

Prethodna objava: «rezanje-kelja Čips od kelja
Sljedeća objava: Okruglice od povrća okruglice-od-povrca»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.