Parmigiana od patlidžana se može pripremiti na više načina, a na različite načine priprema se mu Napulju, na Siciliji i u Apuliji. Razlikuje se u dodavanju vrsta sira, načinu pripreme patlidžana i ostalih dodataka. U nekim mjestima na Siciliji dodaje se čak i čokolada, a mogu se koristiti i šunka, jaja i ragu. Patlidžani za pripremu Parmigiane se mogu pržiti, grilati, peći na tavici ili u pećnici. U nastavku nam donosimo recept za najbolju Parmigianu u kojoj će uživati svi zaljubljenici u ukusnu talijansku kuhinju.
Sastojci:
- 800 grama patlidžana
- 380 grama pelata
- 4 svježe rajčice ili 3 decilitara pasiranih rajčica
- 2 češnja češnjaka
- 50 grama svježeg sira ricotte
- 100 grama polutvrdog sira
- 40 grama parmezana
- sol i papar
- maslinovo ulje
Priprema
Patlidžane operite i dobro posušite pa ih narežite na tanke ploške po dužini. Patlidžane ne treba prije guliti, a niti soliti. Ako se bojite da će biti gorki, možete ih prije posoliti i ostaviti da odstoje pola sata pa isprati i posušiti papirom.
Uzmite pleh za pečenje te ga obložite papirom za pečenje na kojeg posložite narezane patlidžane. Svaku krišku nauljite maslinovim uljem uz pomoć kista. Nakon toga patlidžane stavite peći u pećnicu koju ste prethodno zagrijali i pecite ih pola sata na 200 stupnjeva.
U međuvremenu pripremite umak od rajčice. Nasjeckajte pelate, a svježe rajčice ogulite i narežite pa sve stavite u tavu. Dodajte sitno sjeckani češnjak i nekoliko listića svježeg bosiljka pa malo posolite i poparite i dodajte žlicu maslinovog ulja. Nakon toga kuhajte umak na srednje jakoj vatri uz često miješanje dok se postane gust, otprilike 20-ak minuta. Pazite pritom da se umak previše ne osuši. Kada je umak gotov obogatite ga s još jednom žlicom maslinovog ulja.
Sada pripremite sir. Polutvrdi sir naribajte, svježi sir narežite na kockice, a parmezan naribajte na sitno. Dodajte parmezanu sitno sjeckani češnjak i listiće bosiljka po želji te dobro izmiješajte pazeći da se svi češnjak i parmezan pravilno rasporede.
Uzmite vatrostalnu posudu u kojoj ćete slagati Parmigianu. Malo je nauljite i dodajte nekoliko žlica umaka od rajčice. Slažite kriške patlidžana tako da se lagano preklapaju jedna preko druge. Na patlidžane stavite pola polutvrdog sira te svježi sir, a nakon njega umak od rajčice i parmezan. Ponovite još jednom, a zadnji sloj bi trebali biti samo patlidžani i rajčice na koje ćete posipati parmezan.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40 minuta. Prije posluživanja preporučuje se da se Parmigiana malo ohladi kako bi se svi sastojci dobro proželi. Želite li Parmigianu obogatite drugim sastojcima, dodajte sloj šunke, tikvica ili nešto drugo po svojoj želji. Ako volite talijansku kuhinju, oduševit će vas i talijanska pogača – Focaccia.
Autor: M.L., Foto: vinaygupta460/Pixabay
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.