Red Velvet torta će vam donijeti još više ljubavi u ove „valentinovske“ dane, jer kad spojite oku ugodnu tortu čiji biskvit se crveni od stida jer ga je poljubila savršena krema od mascarponea, tko vas ne bi volio jer ste ju ispekli.
Recept za Red Velvet tortu
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 180 g maslaca
- 100 g čokolada za kuhanje
- 160 g brašna
- Prašak za pecivo
- 125 ml mlijeka
- Žlica crvene jestive boje
Sastojci za kremu:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 500 g mascarponea
- 100 g šećera u prahu
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Sastojci za glazuru:
Isti kao i za kremu samo u pola:
- 250 ml slatkog vrhnja
- 250 gl mascarponea
- 50 g šećera u prahu
- Pola žlice ekstrakta vanilije
Ili ju možete premazati samo tučenim slatkim vrhnjem, a s obzirom na to da su sada u modi „naked cake“ ne morate ju ničim ni premazivati. Isto tako, što se ukrasa tiče, dajte mašti na volju, dućani su puni raznih ukrasa, srčeka i sl., ako ju radite za Valentinovo, a ako je za neku drugu prigodu, prilagodite i ukrase.
Priprema preljeva za biskvit:
- Zakuhajte 1 dcl vode i žlicu šećera, a kada se prohladi, dodajte malo ekstrakta maline ili jagode a može i vanilije.
- Upalite pećnicu da se ugrije na 180 stupnjeva celzijusa.
Priprema biskvita:
- Dobro električnim mikserom istucite jaja sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu (na pari ili u mikrovalnoj pećnici, sasvim sve jedno samo čokolada ne smije biti vruća kada se dodaje u kremu od jaja i šećera)
- Zatim dodajte maslac sobne temperature, te dio brašna koje ste pomiješali s praškom za pecivo, zatim dio mlijeka, ekstrakt vanilije, crvenu boju, pa ostatak brašna i mlijeka.
- Rasporedite smjesu u dva kalupa promjera 18 cm, koji ste namastili i pobrašnili (ako želite imati identičnu tortu kakva je na slici). Ali bez problema ju možete peći i u kalupu od 20 cm do 22cm, samo ćete ju tada rezati dva puta i imati 3 biskvita dok sam ja svaki biskvit rezala na pola i dobila četiri biskvita.
- Pecite biskvit oko 35 do 45 minuta, ovisno o vašoj pećnici i veličini kalupa. U svakom slučaju isprobajte da li je biskvit pečen tako da ubodete čačkalicu i ako je suha, biskvit je gotov.
- Pustite da se biskvit ohladi, a hladan prerežite.
Priprema kreme:
- Istucite slatko vrhnje da bude lijepo čvrsto, ali nemojte pretjerati da vam ne ode u maslac.
- Posebno miksajte mascarpone, šećer u prahu i ekstrakt vanilije te dodajte tučeno slatko vrhnje spatulom , nikako mikserom, i krema je gotova.
- Podijelite kremu na onoliko dijelova koliko katova filate i naravno ne zaboravite na glazuru ako je radite od iste kreme.
- Svaki biskvit prije filanja prelijte sa par žlica prelijeva pa tek kad upije premažite kremom.
- Ukrasite po želji te stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
Uživajte u ukusnoj torti, s ljubavlju od s.love4cake.
Moje ime je Sandra, rođena sam i živim u Zagrebu, na prekrasnim obroncima Zagrebačke gore. Majka sam dvoje djece koja srećom vole jesti sve što skuham, a za stolom se obavezno povede debata o tome što se još moglo napraviti da se dotično jelo dovede do savršenstva, kao da smo svi završili kulinarsku akademiju. Ponosna sam vlasnica tri psa, Njemačke doge i dva Zapadno-škotska bijela terijera koji bi se prodali za šetnju, a u slobodno vrijeme paze da koja mrvica hrane ne bi dotakla pod. Obzirom da sam poslom vezana za zatvoreni prostor, uživam u prirodi, dugim šetnjama po Maksimirskoj ili Sljemenskoj šumi. Nije mi stran kreativan rad, od crtanja, slikanja do izrade nakita ili ukrasa, a tek rad u vrtu, doista puni baterije. Međutim uza sve to moja najveća strast je izrada kolača i torti, osmišljavanje i isprobavanje novih recepata. Obožavam kada kod prijatelja ili rodbine naiđem na neku prastaru kuharicu, ima li boljeg štiva od toga? Veselim se što ćemo se družiti uz moje recepte, nadam se da ću vas inspirirati da u ovom gotovanskom svijetu ne kupujete kolače, već da skupa sa mnom zasučete rukave, osjetite fino brašno pod prstima i mirisne začine u nosu. Što još čekamo? Izaberite recept i počnimo peći!