• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Grah
Grah, Foto: Sanjay Acharya/Wikimedia

Grah

Objavljeno: 27.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Grah (lat. Phaseolus vulgaris) spada i porodicu mahunarki i u svijetu je poznato više od 70 vrsta graha. Smatra se kako je grah jedna od kultura koja se uzgaja najduže u svijetu. Potječe iz Afganistana ili sa područja Himalaje. Smatra se kako su bile poznate i u Egiptu, ali se nisu konzumirale kao prehrana. U Europu grah stiže nakon Kolumbovih otkrića, dok je danas poznato više od 40,000 sorti graha. Najveći proizvođač ove kulture je Indija.

Grah, Foto: Sanjay Acharya/Wikimedia

Grah raste u mahunarkama, a nakon što se izvadi i očisti može se jesti odmah (mladi grah) ili se može skladištiti i osušiti za upotrebu tijekom cijele godine. Smatra se kako je bijeli grah kedan od najboljih prirodnih izvora biljnih vlakana, šareni grah je dobar izvor folne kiseline i vitamina B te štiti od krvožilnih bolesti. Grah je dovoljno hranjiv da u prehrani može zamijeniti meso.

Vrsta graha koja ima najbolja antioksidacijska svojstva je sitni crveni grah, a iza njega se nalaze krupni crveni grah i šareni grah. Grah sadrži više bjelančevina od bilo koje ostale namirnice. Imajte na umu kako se suhi grah mora kuhati puno dulje od mladog graha. Suhi grah čuvajte u staklenci, a svježi mladi grah je dostupan kroz samo tri mjeseca u godini. Prije pripreme suhog graha pustite da odstoji neko vrijeme u vodi i nabubri. Nikako nemojte kuhati grah u vodi u kojoj se namakao.

Postoje mnoge varijante pripremanja graha. Najčešće se jede kuhani u varivu i sa ostalim povrćem, te se kao prilog serrvira neko meso ili kobasica. Zapečeni grah je još jedna varijanta koja potječe iz Srednje i Južne Amerike. Ovaj način pripreme je nerijetko jako ljut jer se u grah dodaju ljute papričice i feferoni prilikom pripremanja.

U Hrvatskoj također postoje tradicionalni načini pripremanja graha. Neki od njih su kuhani grah sa tjesteninom, grah s ričetom, grah sa kiselim zeljem ili kiselom repom. Na svakodnevnom meniju se može naći i salata od graha kojoj se dodaje luk a priprema se sa bučinim uljem i octom.

Često grah povezujemo sa nadimanjem i vjetrovima. Kako biste izbjegli takve neugodne pojave, starom grahu kojeg namačete nekoliko puta prije kuhanja promijenite vodu u kojoj ga močite.

Autor: M.T.

 

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

Torta od kokosa

Za razliku od čokoladne torte ili recimo voćne torte koje su dosta česte na tanjurima prilikom raznih svečanosti, to nije slučaj sa tortom od kokosa. Razlog vjerojatno leži u tome što se radi o torti specifičnog okusa …

torta mousse au chocolate

Mousse au Chocolat torta

Fina čokoladna torta bogatog ukusa, sa puno čokolade i mljevenih badema. Ova torta ne sadrži brašno, a umjesto njega koristi se prašak za puding sa okusom čokolade. Ova torta može biti vaš as iz rukava za nedjeljni …

Pavlova torta – hrskavi desert s jagodama

Kada jednom probate pavlovu tortu, osvojit će vas s raskoši okusa i tekstura. Istovremeno je slatka i kisela, zasitna i osvježavajuća, mekana i hrskava. Pavlova se zato čini kompliciranom tortom, a zapravo je jedna od …

Prethodna objava: « Losos
Sljedeća objava: Špinat »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.