• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Grah
Grah, Foto: Sanjay Acharya/Wikimedia

Grah

Objavljeno: 27.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Grah (lat. Phaseolus vulgaris) spada i porodicu mahunarki i u svijetu je poznato više od 70 vrsta graha. Smatra se kako je grah jedna od kultura koja se uzgaja najduže u svijetu. Potječe iz Afganistana ili sa područja Himalaje. Smatra se kako su bile poznate i u Egiptu, ali se nisu konzumirale kao prehrana. U Europu grah stiže nakon Kolumbovih otkrića, dok je danas poznato više od 40,000 sorti graha. Najveći proizvođač ove kulture je Indija.

Grah, Foto: Sanjay Acharya/Wikimedia

Grah raste u mahunarkama, a nakon što se izvadi i očisti može se jesti odmah (mladi grah) ili se može skladištiti i osušiti za upotrebu tijekom cijele godine. Smatra se kako je bijeli grah kedan od najboljih prirodnih izvora biljnih vlakana, šareni grah je dobar izvor folne kiseline i vitamina B te štiti od krvožilnih bolesti. Grah je dovoljno hranjiv da u prehrani može zamijeniti meso.

Vrsta graha koja ima najbolja antioksidacijska svojstva je sitni crveni grah, a iza njega se nalaze krupni crveni grah i šareni grah. Grah sadrži više bjelančevina od bilo koje ostale namirnice. Imajte na umu kako se suhi grah mora kuhati puno dulje od mladog graha. Suhi grah čuvajte u staklenci, a svježi mladi grah je dostupan kroz samo tri mjeseca u godini. Prije pripreme suhog graha pustite da odstoji neko vrijeme u vodi i nabubri. Nikako nemojte kuhati grah u vodi u kojoj se namakao.

Postoje mnoge varijante pripremanja graha. Najčešće se jede kuhani u varivu i sa ostalim povrćem, te se kao prilog serrvira neko meso ili kobasica. Zapečeni grah je još jedna varijanta koja potječe iz Srednje i Južne Amerike. Ovaj način pripreme je nerijetko jako ljut jer se u grah dodaju ljute papričice i feferoni prilikom pripremanja.

U Hrvatskoj također postoje tradicionalni načini pripremanja graha. Neki od njih su kuhani grah sa tjesteninom, grah s ričetom, grah sa kiselim zeljem ili kiselom repom. Na svakodnevnom meniju se može naći i salata od graha kojoj se dodaje luk a priprema se sa bučinim uljem i octom.

Često grah povezujemo sa nadimanjem i vjetrovima. Kako biste izbjegli takve neugodne pojave, starom grahu kojeg namačete nekoliko puta prije kuhanja promijenite vodu u kojoj ga močite.

Autor: M.T.

 

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

Čupavci

Recept za najsočnije čupavce

Čupavci su zasigurno jedan od onih kolača za koje možemo reći kako ih je poprilično jednostavno napraviti - biskvit, preljev za umakanje i kokos. Radi se o kolaču koji su spremale naše mame i bake, a koji nas uvijek …

krostule

Kroštule – tradicionalna slastica koju ćete obožavati

Kroštule potječu iz Dalmacije, Kvarnera i Istre. Zlatnožute slatke grickalice koje nestanu jednako brzo kako i nastanu. Prhke i hrskave, kroštule su slatkiš kojeg su naše bake pa i sve domaćice radile od jednostavnih …

Dalmatinske fritule

Osim poznatih uštipaka u kojima još uvijek znamo uživati kada se nađemo na selu, postoje i drugi stariji recepti koji nam izazivaju slinu na usta. Pritom naravno mislimo na razne varijacije koje se rade od tijesta. Tu …

Prethodna objava: « Losos
Sljedeća objava: Špinat »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.