• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Grah
Grah, Foto: Sanjay Acharya/Wikimedia

Grah

Objavljeno: 27.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Grah (lat. Phaseolus vulgaris) spada i porodicu mahunarki i u svijetu je poznato više od 70 vrsta graha. Smatra se kako je grah jedna od kultura koja se uzgaja najduže u svijetu. Potječe iz Afganistana ili sa područja Himalaje. Smatra se kako su bile poznate i u Egiptu, ali se nisu konzumirale kao prehrana. U Europu grah stiže nakon Kolumbovih otkrića, dok je danas poznato više od 40,000 sorti graha. Najveći proizvođač ove kulture je Indija.

Grah, Foto: Sanjay Acharya/Wikimedia

Grah raste u mahunarkama, a nakon što se izvadi i očisti može se jesti odmah (mladi grah) ili se može skladištiti i osušiti za upotrebu tijekom cijele godine. Smatra se kako je bijeli grah kedan od najboljih prirodnih izvora biljnih vlakana, šareni grah je dobar izvor folne kiseline i vitamina B te štiti od krvožilnih bolesti. Grah je dovoljno hranjiv da u prehrani može zamijeniti meso.

Vrsta graha koja ima najbolja antioksidacijska svojstva je sitni crveni grah, a iza njega se nalaze krupni crveni grah i šareni grah. Grah sadrži više bjelančevina od bilo koje ostale namirnice. Imajte na umu kako se suhi grah mora kuhati puno dulje od mladog graha. Suhi grah čuvajte u staklenci, a svježi mladi grah je dostupan kroz samo tri mjeseca u godini. Prije pripreme suhog graha pustite da odstoji neko vrijeme u vodi i nabubri. Nikako nemojte kuhati grah u vodi u kojoj se namakao.

Postoje mnoge varijante pripremanja graha. Najčešće se jede kuhani u varivu i sa ostalim povrćem, te se kao prilog serrvira neko meso ili kobasica. Zapečeni grah je još jedna varijanta koja potječe iz Srednje i Južne Amerike. Ovaj način pripreme je nerijetko jako ljut jer se u grah dodaju ljute papričice i feferoni prilikom pripremanja.

U Hrvatskoj također postoje tradicionalni načini pripremanja graha. Neki od njih su kuhani grah sa tjesteninom, grah s ričetom, grah sa kiselim zeljem ili kiselom repom. Na svakodnevnom meniju se može naći i salata od graha kojoj se dodaje luk a priprema se sa bučinim uljem i octom.

Često grah povezujemo sa nadimanjem i vjetrovima. Kako biste izbjegli takve neugodne pojave, starom grahu kojeg namačete nekoliko puta prije kuhanja promijenite vodu u kojoj ga močite.

Autor: M.T.

 

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

engleska pita od jabuka

Engleska pita od jabuka

Vrijeme je da otputujete u mislima praćeni neodoljivim mirisima kuhinje koja mami sve ljubitelje vrhunskih jela. Engleski način spremanja jela ima svoje čari poput ostalih kuhinja iz drugih krajeva svijeta, a čuvena pita …

baklava od višanja

Baklava od višanja

Baklava je pravi primjer koliko ukusan može biti kolač, a da nije ispunjen uobičajenom kremom. Radi se o tradicionalnom kolaču koji dolazi iz Turske i za mnoge predstavlja pravu poslasticu. Baklava je odličan način da se …

Nabujak od kestena i tjestenine

Vjerujemo kako je svatko od vas isprobao najpoznatiji oblik kestena u kuhinji - kesten pire, no jeste li ikada išli dalje sa eksperimentiranjem? Kesten, kao i ostalo orašasto voće savršeno pristaje raznim tjesteninama. U …

Prethodna objava: « Losos
Sljedeća objava: Špinat »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.