Sigurno je velik broj vas čuo za ovaj poznati desert koji nas svaki put iznova oduševi, jer ako volite voćni tip kolača tada je ovo zasigurno dobitna kombinacija. Samo ime torte došlo je od jedne od najpoznatijih pokrajina u Njemačkoj, poznato kao šumsko-brdsko područje koje se smjestilo u jugozapadnoj Njemačkoj.
Radi se o prekrasnom prirodnom terenu kojeg je okružila rijeka Rajna s rijekom Neckara, a gdje se nalazi i najviši vrh Feldberg čija visina iznosi 1.463 m. Schwarzwald pokrajina je poznata po satovima s kukavicom, šumskom medu, naravno čuvenoj rakiji te jednoj od najpoznatijih slastica.
Za Schwarzwald tortu velik dio nas je imao priliku saznati jako rano, još dok smo bili djeca. Jednostavno se radi o jednom od tradicionalnih deserata koji oduševljava sve one koji su imali priliku ga probati. Vjerojatno ste više puta poželjeli jesti Schwarzwald tortu, ali vam se nije išlo do slastičarne. Imamo rješenje, možete tortu napraviti sami kod kuće.
Recept za Schwarzwald tortu
Ako ste ljubitelj višanja svakako preporučujemo da isprobate i ovaj kolač s višnjama, malo drugačiju baklavu s višnjama ili famozan cheesecake s višnjama.
Sastojci za kremu
- 1 vanilin šećer
- 3 dag šećera u prahu
- 7 dl rashlađenog slatkog vrhnja
- 1 vrećica bijele želatine
- 4 žlice vode (po mogućnosti hladne)
Sastojci za nadjev od višanja
- 2,5 dl soka od višanja
- 1 vrećica crvenog preljeva za torte
- 35 dag ocijeđene mase kompota od višanja
- 2 dag šećera
- 3 žlice likera od višanja
Sastojci za biskvit
- malo cimeta
- 1 vanilin šećer
- 10 dag šećera
- 4 jaja
- 1 dag brašna
- 1 dag kakaa za kolače
- pola žlice praška za pecivo
- 2 dag gustina
Sastojci za prhko tijesto
- 1 vanilin šećer
- 5 dag šećera
- 13 dag brašna
- pola žlice gorkog kakaa
- pola žlice praška za pecivo
- 8 dag maslaca
- 1 žlica likera od višnje
Priprema Scwarzwald torte
Prvo se radi prhko tijesto. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i naravno kakao. Izmiješajte žlicom, a zatim dodajte sve ostale sastojke i lagano izmiksajte, prvo pri najmanjoj brzini, dok, na kraju, ne povećate brzinu na najjaču i dok ne dobijete jednoličnu masu.
Tijesto potom razvaljajte na veličinu kalupa za pečenje te stavite peći na 180ºC na otprilike 15ak minuta. Kada je pečeno pustite da se ohladi.
Nakon tijesta počnite s pripremom biskvita. Prvo umutite jaja te dodajte šećer i vanillin šećer i sve dobro promiješajte. Nakon toga dodajte i lagano umiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao i cimet.
Smjesu za biskvit stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180ºC na otprilike 30 minuta.
Kad je gotov pustite ga da se ohladi.
U međuvremenu napravite nadjev od višanja. U sok dodajte višnje, šećer i, naravno, višnjevac. Kada budete radili želatinu imajte na umu kako ju treba namočiti s 4 žlice hladne vode i ostaviti da bubri deset minuta nakon čega ju zagrijavajte na vatri dok se potpuno ne ohadi.
Od slatkog vrhnja istucite šlag i dodajte u želatinu. Šećer u prahu pomiješajte s vanillin šećerom i umiješajte u kremu.
Slažite tortu dok ne potrošite sve sastojke i to je to! Savršena, klasična Scwarzwald torta! U slast!
Foto: Couleur/Pixabay; Jouttazeisset/Pixabay