• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Torte / Čokoladna torta
Čokoladna torta, Foto: Milkov Vladislav/Shutterstock

Čokoladna torta

Objavljeno: 11.04.2012. Autor: Sanja Štetić

Možete li danas zamisliti rođendan bez čokoladne torte koja zapravo na neki način služi kao finale onog što smo silno iščekivali. Već duži niz godina ako malo bolje pogledate skoro svako drugo dijete kad ga pitate koja mu je torta najdraža, ono će tvrditi da je to čokoladna.

Čokoladna torta, Foto: Milkov Vladislav/Shutterstock

A kako i nebi bila kada se radi o torti čiji je glavni sastojak među civilizacijom poznat već jako dugo. Naime sama čokolada dolazi od ploda kakaovca koja daje osnovnu sirovinu u proizvodnji čokolade.

Raste u tropskoj šumi nedaleko od južnog Meksika u blizini bazena Amazone. Pretpostavlja se da povijest ove ukusne slastice seže prije 2.600 godina kada su Olmeci kuhali čokoladnu smjesu.

Visoko razvijena civilizacija Maja počela je priređivati slavlja u čast boga kaka Ek Chuaha, tijekom kojeg bi se prinosile životinjske žrtve i dijelili pokloni, a zrna kakaovca bila su prihvaćena kao sredstvo plaćanja. U Europu je sam kakaovac donio Kristofor Kolumbo i to na španjolski dvor.

Dakle kao što možemo vidjeti povijest čokolade seže jako daleko, a danas postoji velik broj recepata koji uključuju ovaj dragocjeni sastojak. Ako želite svojim najmilijima pripremiti ukusnu tortu od čokolade tada vam možemo dati par natuknica.

Čokoladna torta:

Kora

  • 4 žlice kaka
  • ½ praška za pecivo
  • 4 jaja
  • 4 žlice brašna
  • 4 žlice mlijeka
  • 4 žlice ulja
  • 8 žlica šećera

Smjesa

  • ½ maslaca
  • 3 čokolade za kuhanje
  • ½ l vrhnja za kuhanje
  • 120 g šećera u prahu

Znači uzmete koru kada je gotova te ju prepolovite. Prvu premažete čokoladnom smjesom nakon čega prekrijete drugom korom i premažete ostatkom smjese. Bitno je napomenuti ako se kora peče u plehu tada ju je bitno podijeliti na 3 uzdužna dijela.

Kategorija: Torte

Želite se zasladiti?

muffini od limuna

Osvježavajući, ukusni muffini s limunom

U zadnje vrijeme imam potrebu udovoljavati svojima kod kuće. Moji obožavaju meke i osvježavajuće kolačiće pa kad god idem u posjetu, napravim im nešto na brzinu. Jer ja ih baš volim pripremati. Pogotovo kad su …

Čokoladni raspucanci bez jaja

Raspuknuti keksići ili crinkle cookies kod nas poznati kao raspucanci su zadnjih desetak godina jako popularni u gastro svijetu. Možete ih pronaći na bespućima interneta kod stranih i kod naših food bloggera u raznim …

krostule

Kroštule – tradicionalna slastica koju ćete obožavati

Kroštule potječu iz Dalmacije, Kvarnera i Istre. Zlatnožute slatke grickalice koje nestanu jednako brzo kako i nastanu. Prhke i hrskave, kroštule su slatkiš kojeg su naše bake pa i sve domaćice radile od jednostavnih …

Prethodna objava: « Dizani kolači
Sljedeća objava: Jela s roštilja »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.