Možete li danas zamisliti rođendan bez čokoladne torte koja zapravo na neki način služi kao finale onog što smo silno iščekivali. Već duži niz godina ako malo bolje pogledate skoro svako drugo dijete kad ga pitate koja mu je torta najdraža, ono će tvrditi da je to čokoladna.
A kako i nebi bila kada se radi o torti čiji je glavni sastojak među civilizacijom poznat već jako dugo. Naime sama čokolada dolazi od ploda kakaovca koja daje osnovnu sirovinu u proizvodnji čokolade.
Raste u tropskoj šumi nedaleko od južnog Meksika u blizini bazena Amazone. Pretpostavlja se da povijest ove ukusne slastice seže prije 2.600 godina kada su Olmeci kuhali čokoladnu smjesu.
Visoko razvijena civilizacija Maja počela je priređivati slavlja u čast boga kaka Ek Chuaha, tijekom kojeg bi se prinosile životinjske žrtve i dijelili pokloni, a zrna kakaovca bila su prihvaćena kao sredstvo plaćanja. U Europu je sam kakaovac donio Kristofor Kolumbo i to na španjolski dvor.
Dakle kao što možemo vidjeti povijest čokolade seže jako daleko, a danas postoji velik broj recepata koji uključuju ovaj dragocjeni sastojak. Ako želite svojim najmilijima pripremiti ukusnu tortu od čokolade tada vam možemo dati par natuknica.
Čokoladna torta:
Kora
- 4 žlice kaka
- ½ praška za pecivo
- 4 jaja
- 4 žlice brašna
- 4 žlice mlijeka
- 4 žlice ulja
- 8 žlica šećera
Smjesa
- ½ maslaca
- 3 čokolade za kuhanje
- ½ l vrhnja za kuhanje
- 120 g šećera u prahu
Znači uzmete koru kada je gotova te ju prepolovite. Prvu premažete čokoladnom smjesom nakon čega prekrijete drugom korom i premažete ostatkom smjese. Bitno je napomenuti ako se kora peče u plehu tada ju je bitno podijeliti na 3 uzdužna dijela.