Kruh je jedna od onih namirnica koje će se naći na našem meniju svakodnevno, stoga priuštite sebi i svojim ukućanima nešto zdravo i hranjivo. Iako nedvojbeno i u pekarama možemo naći dobre i kvalitetne kruhove ipak moramo priznati da su neki razočaravajući i nisu ni sjena svog originalnog recepta ili onoga kruha koji je znala ispeći vaša baka.
Jeste li ikada ušli u bakinu kuhuinju i zatekli je kako vadi iz pećnice ovu kipuću štrucu koja je čitavu kuću ispunjavala božanskim mirisom?
Danas ćemo vam opisati proces nastanka jednog takvog malog mirisnog čuda. Vrlo malo sastojaka, bez previše dodataka i filozofije. Običan, zdrav i hranjiv domaći kruh koji ćete zavoljeti. Bit će vam potrebni brašno, kvasac, sol, voda , ulje, mlijeko ili voda. Vi dakako možete po želji ubaciti sjemenke ili možda kosani špinat, ali to ostavljamo vama na izbor.
Bitno za pečenje kruha je da proces obavljate u toploj prostoriji želite li da se kruh digne. Dakle prosijte više od polovice brašna u jednu veliku posudu, dodajte šaku soli i dobro promješajte. U sredini ove smjese sada načinite rupu tj. razmaknite brašno i sol prema stijenakama posude jer ćete u sredinu dalje dodavati sastojke.
Sada u 2 dcl toplog mlijeka ili vode dodajte žlicu brašna, jednu žlicu šećera i pola masnoće. Sve zamiješajte i zatim umrvite kockicu germe. Trebalo bi sada ovu smejsu ostaviti na toplom petnaestak minuta kako bi nabubrila.
Kada se smjesa pretvori u pjenu, ulijte je u udubinu u tijestu i umiješajte. Sada ovu smjesu dobro istucite, može rukom ili kuhačom, ali bitno je da je žustro istučete i promiješate. Kada ste gotovi posipajte tijesto brašnom i pokrijte čistom krpom ostavite ga da se još digne. Gotovo je kada mu se količina udvostruči.
Izvadite tijesto i još ga malo zamijesite, dodajte još brašna ako je suviše ljepljivo. Namažite posudu u kojoj ćete peći uljem ili mašću i položite u nju tijesto i neka se još neko vrijeme diže i bubri.
Vrijeme pečenja je oko 45 minuta na temperaturi od 200°C. Kada je gotov istresite ga iz kalupa i pokrije čistom krpom želite li meku koricu. Uživajte u ovom slasnom domaćem zalogaju i zamamnim mirisima. Isprobajte nekoliko varijacija dok ne nađete onu koja vam najbolje odogovara. Želimo vam dobar tek!
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 žlica šećera
- 1 šaka soli
- 1 kocka germe
- 1/2 tople vode (ili mlijeka)
- 1 dcl ulja (možete zamijeniti i nekom drugom masnoćom)
Autor: L.K.