• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Domaći kruh
domaći kruh
Domaći kruh, Foto: Joe Gough/Shutterstock

Domaći kruh

Objavljeno: 22.08.2013. Autor: Sanja Štetić

Kruh je jedna od onih namirnica koje će se naći na našem meniju svakodnevno, stoga priuštite sebi i svojim ukućanima nešto zdravo i hranjivo. Iako nedvojbeno i u pekarama možemo naći dobre i kvalitetne kruhove ipak moramo priznati da su neki razočaravajući i nisu ni sjena svog originalnog recepta ili onoga kruha koji je znala ispeći vaša baka.

domaći kruh
Domaći kruh, Foto: Joe Gough/Shutterstock

Jeste li ikada ušli u bakinu kuhuinju i zatekli je kako vadi iz pećnice ovu kipuću štrucu koja je čitavu kuću ispunjavala božanskim mirisom?

Danas ćemo vam opisati proces nastanka jednog takvog malog mirisnog čuda. Vrlo malo sastojaka, bez previše dodataka i filozofije. Običan, zdrav i hranjiv domaći kruh koji ćete zavoljeti. Bit će vam potrebni brašno, kvasac, sol, voda , ulje, mlijeko ili voda. Vi dakako možete po želji ubaciti sjemenke ili možda kosani špinat, ali to ostavljamo vama na izbor.

Bitno za pečenje kruha je da proces obavljate u toploj prostoriji želite li da se kruh digne. Dakle prosijte više od polovice brašna u jednu veliku posudu, dodajte šaku soli i dobro promješajte. U sredini ove smjese sada načinite rupu tj. razmaknite brašno i sol prema stijenakama posude jer ćete u sredinu dalje dodavati sastojke.

Sada u 2 dcl toplog mlijeka ili vode dodajte žlicu brašna, jednu žlicu šećera i pola masnoće. Sve zamiješajte i zatim umrvite kockicu germe. Trebalo bi sada ovu smejsu ostaviti na toplom petnaestak minuta kako bi nabubrila.

Kada se smjesa pretvori u pjenu, ulijte je u udubinu u tijestu i umiješajte. Sada ovu smjesu dobro istucite, može rukom ili kuhačom, ali bitno je da je žustro istučete i promiješate. Kada ste gotovi posipajte tijesto brašnom i pokrijte čistom krpom ostavite ga da se još digne. Gotovo je kada mu se količina udvostruči.

Izvadite tijesto i još ga malo zamijesite, dodajte još brašna ako je suviše ljepljivo. Namažite posudu u kojoj ćete peći uljem ili mašću i položite u nju tijesto i neka se još neko vrijeme diže i bubri.

Vrijeme pečenja je oko 45 minuta na temperaturi od 200°C. Kada je gotov istresite ga iz kalupa i pokrije čistom krpom želite li meku koricu. Uživajte u ovom slasnom domaćem zalogaju i zamamnim mirisima. Isprobajte nekoliko varijacija dok ne nađete onu koja vam najbolje odogovara. Želimo vam dobar tek!

 Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 1 žlica šećera
  • 1 šaka soli
  • 1 kocka germe
  • 1/2 tople vode (ili mlijeka)
  • 1 dcl ulja (možete zamijeniti i nekom drugom masnoćom)

 Autor: L.K.

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

cobbler od nektarina

Cobbler s nektarinama

Ljeto traži jednostavne recepte, par sastojaka, sezonsko voće i malo pripreme. Zato vam pišem recept za ovaj jednostavni cobbler, malo drugačije pripreme od tradicionalnog. Ali ja koristim sve načine da ubrzam vrijeme …

Božićni kuglof

Kuglof je s vremenom postao jedan od onih kolača koji predstavljaju nezaobilazni desert na stolu tijekom blagdana. Možemo slobodno reći kako je postao simbolom raznih svečanosti kada smo htjeli ostaviti dojam koliko na …

bijela glazura

Bijela glazura

Priprema kolača ponekad može predstavljati pravi izazov, ali i užitak svim onima koji ne mogu zamisliti svoj život bez malo slatkog. Prilikom pripreme raznih slastica glazura je nezaobilazna. Ona se koristi za …

Prethodna objava: «gusta juha od vrganja Gusta juha od vrganja
Sljedeća objava: Chili umak chilli umak»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.