• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kreme i preljevi / Recept za kesten pire
kesten-pire

Recept za kesten pire

Objavljeno: 30.11.2018. Autor: Vlatka Basioli

Kesten pire jedan je od simbola hladnih dana. Čim jesenski dani prijeđu u zimske i osjeti se svježina hladnoće na obrazima, a miris pečenog kestena počne se širiti ulicama, vrijeme je i za kesten pire. Ovo je jedna tradicionalna slastica, koja može biti i desert sam po sebi, ali se može i koristiti kao dodatak mnogim drugim slasticama. Od kesten pirea mogu se raditi razni kolači, rolade, sladoledi, kreme, može se dodati tjestenini ili se jednostavno jesti sam, s malo šlaga.

Kesten pire vrlo je jednostavno napraviti. Možda je najzahtjevniji dio posla očistiti sve te kestene. Ipak, neka to bude zabava za cijelu obitelj ili se sami udobno smjestite pored televizora ili omiljene glazbe, pa malo po malo čistite. Trud će se kasnije višestruko isplatiti, nakon što dobijete cijelu silu ovog ukusnog deserta.

Jednom napravljen kesten pire možete čuvati dan do dva u hladnjaku, a u zamrzivaču do 6 mjeseci. Napravite ga više, pa zaledite i kasnije dodajte u razne kolače ili se jednostavno osladite kada vam za to dođe želja.

Evo kako napraviti ukusan kesten pire na tradicionalan način.

Kesten pire recept

Sastojci:

  • 1 kg kestena
  • 1/2 l punomasnog mlijeka
  • 20 g bijelog šećera
  • 20 ml ruma
  • tučeno slatko vrhnje

Priprema

  1. Za početak skuhajte kestene – Stavite ih u vodu i kuhajte oko pola sata.
  2. Nakon kuhanja, ostavite ih u vrućoj vodi dok se prohladi dovoljno da ih možete izvaditi i guliti.
  3. Gulite kestene dok su još vrući, odnosno topli, jer kada se ohlade, onda im je jako teško skinuti ljusku.
  4. Oguljene kestene usitnite. – Možete to učiniti u multipraktiku ili gnječilicom za pire. Kesteni bi trebali biti vrlo mekani, tek nešto tvrđi od kuhanih krumpira pa nećete imati problema zgnječiti ih.
  5. Sve prebacite u lonac i dodajte mlijeko, šećer i rum.
  6. Kuhajte miješajući, sve dok kesteni posve ne upiju tekućinu. Pregustoj smjesi možete dodati malo mlijeka, a prerijetku kuhajte dok se ne zgusne.
  7. Kada se napravi gusta smjesa, pire je gotov.

Najbolje je protisnuti ga kroz mašinicu ili kroz veliku gnječilicu za češnjak, ali može se jesti i bez toga, naravno. Vrlo je ukusno dodati mu tučenog vrhnja, odnosno šlaga i posuti s malo kakaa ili ribane čokolade.

Uživajte u ovoj ukusnoj i posve domaćoj slastici!

Autor: V.B., Foto: takedahrs/Pixabay

Kategorija: Kreme i preljevi

Želite se zasladiti?

jez torta

Jež torta

Jedna od djeci najomiljenijih torti zasigurno je "jež torta". Ova torta pored toga što pruža pravi užitak za nepce, ujedno je zanimljivog oblika koji će razveseliti i one malo starije. Za pripremu ove jednostavne i brze …

snenokle

Recept za najbolje šnenokle

Šnenokle ili paradižet jedan je od tradicionalnih recepata koje su naše mame i bake mogle napraviti od samo nekoliko sastojka i koji bi se u trenu našao ohlađen u hladnjaku. Odlična ideja kada dolaze nenajavljeni gosti, …

Schwarzwald torta koja izaziva oduševljenje

Sigurno je velik broj vas čuo za ovaj poznati desert koji nas svaki put iznova oduševi, jer ako volite voćni tip kolača tada je ovo zasigurno dobitna kombinacija. Samo ime torte došlo je od jedne od najpoznatijih …

Prethodna objava: «intervju s ninom stojanov naslovna Intervju s food blogericom: Nina Stojanov
Sljedeća objava: Mađarica – jedini recept koji ćete ikada trebati madarica»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.