Kesten pire jedan je od simbola hladnih dana. Čim jesenski dani prijeđu u zimske i osjeti se svježina hladnoće na obrazima, a miris pečenog kestena počne se širiti ulicama, vrijeme je i za kesten pire. Ovo je jedna tradicionalna slastica, koja može biti i desert sam po sebi, ali se može i koristiti kao dodatak mnogim drugim slasticama. Od kesten pirea mogu se raditi razni kolači, rolade, sladoledi, kreme, može se dodati tjestenini ili se jednostavno jesti sam, s malo šlaga.
Kesten pire vrlo je jednostavno napraviti. Možda je najzahtjevniji dio posla očistiti sve te kestene. Ipak, neka to bude zabava za cijelu obitelj ili se sami udobno smjestite pored televizora ili omiljene glazbe, pa malo po malo čistite. Trud će se kasnije višestruko isplatiti, nakon što dobijete cijelu silu ovog ukusnog deserta.
Jednom napravljen kesten pire možete čuvati dan do dva u hladnjaku, a u zamrzivaču do 6 mjeseci. Napravite ga više, pa zaledite i kasnije dodajte u razne kolače ili se jednostavno osladite kada vam za to dođe želja.
Evo kako napraviti ukusan kesten pire na tradicionalan način.
Kesten pire recept
Sastojci:
- 1 kg kestena
- 1/2 l punomasnog mlijeka
- 20 g bijelog šećera
- 20 ml ruma
- tučeno slatko vrhnje
Priprema
- Za početak skuhajte kestene – Stavite ih u vodu i kuhajte oko pola sata.
- Nakon kuhanja, ostavite ih u vrućoj vodi dok se prohladi dovoljno da ih možete izvaditi i guliti.
- Gulite kestene dok su još vrući, odnosno topli, jer kada se ohlade, onda im je jako teško skinuti ljusku.
- Oguljene kestene usitnite. – Možete to učiniti u multipraktiku ili gnječilicom za pire. Kesteni bi trebali biti vrlo mekani, tek nešto tvrđi od kuhanih krumpira pa nećete imati problema zgnječiti ih.
- Sve prebacite u lonac i dodajte mlijeko, šećer i rum.
- Kuhajte miješajući, sve dok kesteni posve ne upiju tekućinu. Pregustoj smjesi možete dodati malo mlijeka, a prerijetku kuhajte dok se ne zgusne.
- Kada se napravi gusta smjesa, pire je gotov.
Najbolje je protisnuti ga kroz mašinicu ili kroz veliku gnječilicu za češnjak, ali može se jesti i bez toga, naravno. Vrlo je ukusno dodati mu tučenog vrhnja, odnosno šlaga i posuti s malo kakaa ili ribane čokolade.
Uživajte u ovoj ukusnoj i posve domaćoj slastici!
Autor: V.B., Foto: takedahrs/Pixabay