• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kreme i preljevi / Recept za kesten pire
kesten-pire

Recept za kesten pire

Objavljeno: 30.11.2018. Autor: Vlatka Basioli

Kesten pire jedan je od simbola hladnih dana. Čim jesenski dani prijeđu u zimske i osjeti se svježina hladnoće na obrazima, a miris pečenog kestena počne se širiti ulicama, vrijeme je i za kesten pire. Ovo je jedna tradicionalna slastica, koja može biti i desert sam po sebi, ali se može i koristiti kao dodatak mnogim drugim slasticama. Od kesten pirea mogu se raditi razni kolači, rolade, sladoledi, kreme, može se dodati tjestenini ili se jednostavno jesti sam, s malo šlaga.

Kesten pire vrlo je jednostavno napraviti. Možda je najzahtjevniji dio posla očistiti sve te kestene. Ipak, neka to bude zabava za cijelu obitelj ili se sami udobno smjestite pored televizora ili omiljene glazbe, pa malo po malo čistite. Trud će se kasnije višestruko isplatiti, nakon što dobijete cijelu silu ovog ukusnog deserta.

Jednom napravljen kesten pire možete čuvati dan do dva u hladnjaku, a u zamrzivaču do 6 mjeseci. Napravite ga više, pa zaledite i kasnije dodajte u razne kolače ili se jednostavno osladite kada vam za to dođe želja.

Evo kako napraviti ukusan kesten pire na tradicionalan način.

Kesten pire recept

Sastojci:

  • 1 kg kestena
  • 1/2 l punomasnog mlijeka
  • 20 g bijelog šećera
  • 20 ml ruma
  • tučeno slatko vrhnje

Priprema

  1. Za početak skuhajte kestene – Stavite ih u vodu i kuhajte oko pola sata.
  2. Nakon kuhanja, ostavite ih u vrućoj vodi dok se prohladi dovoljno da ih možete izvaditi i guliti.
  3. Gulite kestene dok su još vrući, odnosno topli, jer kada se ohlade, onda im je jako teško skinuti ljusku.
  4. Oguljene kestene usitnite. – Možete to učiniti u multipraktiku ili gnječilicom za pire. Kesteni bi trebali biti vrlo mekani, tek nešto tvrđi od kuhanih krumpira pa nećete imati problema zgnječiti ih.
  5. Sve prebacite u lonac i dodajte mlijeko, šećer i rum.
  6. Kuhajte miješajući, sve dok kesteni posve ne upiju tekućinu. Pregustoj smjesi možete dodati malo mlijeka, a prerijetku kuhajte dok se ne zgusne.
  7. Kada se napravi gusta smjesa, pire je gotov.

Najbolje je protisnuti ga kroz mašinicu ili kroz veliku gnječilicu za češnjak, ali može se jesti i bez toga, naravno. Vrlo je ukusno dodati mu tučenog vrhnja, odnosno šlaga i posuti s malo kakaa ili ribane čokolade.

Uživajte u ovoj ukusnoj i posve domaćoj slastici!

Autor: V.B., Foto: takedahrs/Pixabay

Kategorija: Kreme i preljevi

Želite se zasladiti?

Punjene palačinke

Palačinke su danas postale nezaobilazan dio na svakom stolu u skoro svakom kućanstvu, a pritom mislimo podjednako na restorane i naravno na privatne domove. Radi se o slastici koja već neko vrijeme mami uzdahe …

Dizani kolači

Koliko vas je imalo priliku dosada probati neki od dizanih kolača? Koliko se sjećamo velik dio nad dok je odrastao nije baš oduševljeno gledao na taj tip kolača gdje nismo moglu vidjeti ukusnu kremu, ili šlag. Naravno …

orahnjača

Recept za prhku orahnjaču

Danas imam za vas klasik, prhku orahnjaču koja već godinama osvaja srca svih koji su je probali! Naravno, možete ih raditi i s makom, sirom ili višnjama... ovisi o vašem ukusu, kako god, zasučite rukave i krenite s …

Prethodna objava: «intervju s ninom stojanov naslovna Intervju s food blogericom: Nina Stojanov
Sljedeća objava: Mađarica – jedini recept koji ćete ikada trebati madarica»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.