Pod nazivom parfe mislimo na kremu od tučenog vrhnja sa zaslađenim jajima kojoj se može dodavati razno voće, orašasti plodovi, začini i čokolada.
Obzirom da su napravljeni od kremastih materijala, parfe kocke se moraju i prije, ali i nakon prvog posluživanja držati na hladnom mjestu kako se ne bi raspale.
Za parfe od marelice potrebno vam je slijedeće:
- oko 0,5 dl limunova soka
- 100 g šećera
- 25 g nekog glukoznog sirupa
- pire od marelica
- 1 bjelanjak
- 80 ml tučenog vrhnja
Pripremite pire od marelica tako da ih operete pod tekućom vodom i ogulite koru. Polovice marelice smiksajte štapnim mikserom kako biste dobili finu kašu. U pire dodajte limunov sok. Istovremeno na vatru u posudi stavite 50 g šećera i malo vode. Preporuča se da se smjesa zagrije na 112 stupnjeva.
Snijeg istucite sa 50 g preostalog šećera i bjelanjka. Dodajte ga smjesi sa šećerom. Kada ih spojite tucite smjesu kako bi se ohladila. Kada se ohladi dodajte marelice i vrhnje. Aluminijsku foliju razrežite u željene oblike te na nju položite parfe.
Stavite u zamrzivač i pustite da stoji nekoliko sati. Prije posluživanja izvadite parfe i zamznutog ga kratko uronite u toplu vodu. Predlažemo da ovu poslasticu poslužite sa toplim umakom od malina. Dobar tek!
Autor: S.Š.