Možete li zamisliti bolji miris koji se širi vašom kuhinjom od mirisa domaćeg telećeg gulaša kakvog su pripremale bake? Mi ne možemo, i zato vam donosimo recept koji će vas vratiti u djetinjstvo na ručak kod bake. Ako volite jela sa žlicom, oduševit će vas recept za teleći gulaš koji smo pripremili upravo za vas.
Teleći gulaš spada među klasična jela koja se dugo krčkaju. No, iako je sama priprema telećeg gulaša malo kompleksnija i zahtijeva duži boravak u kuhinji, zauzvrat ćete dobiti senzaciju okusa i jelo koje bez straha možete jesti nekoliko dana uz pregrijavanja. Mnogi kažu da je, poput variva s grahom, čak i bolji sljedeći dan, kada se povrće i meso još bolje sjedine i stope u fini umak.
Teleći gulaš konkretan je obrok na žlicu koji će vas u isto vrijeme zasititi, a vaše nepce će uživati u najboljem saftu uz puno finog povrća i mesa. Upravo ovaj gulaš ubraja se među popularnije i ukusnije pa predlažemo da ga pripremite i vašim ukućanima koji će zasigurno biti oduševljeni njegovim okusom.
Mnogi ne mogu zamisliti gulaš ili saft bez okusa i mirisa lovorovog lista. Ako i vi spadate u tu skupinu, predlažemo da dodate dva listića koja na kraju kuhanja možete slobodno izvaditi budući da je lovorov list nejestiv.
Recept za teleći gulaš
Sastojci za gulaš
- 1 kg teletine od plećke
- sol
- papar
- crvena paprika
- peršin
- 1 mrkva
- 1 mala žlica limuna
- 4 krumpira
- 3 režnja češnjaka
- 2 glavice luka
- 1 rajčica
Priprema gulaša
Uzmite dvije glavice luka i nasjeckajte ih na sitno. Dodajte nasjeckani luk u posudu i dinstajte uz malo vode, tek toliko da omekša kako bi se na kraju stopio s mesom u umak.
Dodajte teletinu narezanu na kockice, sitno narezanu mrkvu te oguljenu i nasjeckanu rajčicu.
Ostavite da se dinsta otprilike sat vremena uz dodavanje vode po potrebi. Pazite da meso ne ostane na suhom jer bi vam se moglo primiti za posudu.
Na kraju dodajte krumpir nasjeckan na kockice, limunov sok, sol, papar i crvenu papriku.
Dinstajte sve zajedno dok meso i krumpir ne budu mekani i dok se povrće ne raspadne u saft.
Ako ste ljubitelj vina, predlažemo da pred kraj kuhanja (10-ak minuta prije kraja) dodate i 1 decilitar crnog vina te gulaš još jednom prokuhate.
Teleći gulaš možete pripremiti i bez krumpira pa prilog servirati uz njega. U tom slučaju pripremite nešto gušću varijantu gulaša koja će bili nešto rjeđa od safta. Takav teleći gulaš se najčešće poslužuje uz kuhani krumpir izrezan na kockice. Prepržite ga na malo maslaca i češnjaka te mu dodajte vlasca i začinite po želji.
Možete ga poslužiti i s domaćim njokima, rižom, tjesteninom, palentom… Izbor je na vama! Posipajte ga na kraju parmezanom i jednostavno – uživajte.
Foto: Robyn Mackenzie/Shutterstock
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.