• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Kako napraviti savršenu domaću tjesteninu
izrada tjestenine

Kako napraviti savršenu domaću tjesteninu

Objavljeno: 26.01.2019. Autor: Nevena Josipović

Puno vas se pita kako napraviti domaću tjesteninu. Zapravo, odgovor je jednostavan. Sve što vam treba su tri sastojka koja većinom imate kod kuće.

Starinski način izrade tjestenine odvijaose na stolu, sjećam se još i sada kako ju je moja baka radila.

Danas većinom tjesteninu izrađujemo u nekoj posudi, ali pravilnije je na samom radnom stolu. Za izradu tjestenine trebali biste koristiti brašno tip 00, znam da, Talijani vole komplicirati. Takvo brašno možete naći u Spar trgovinama.

Možete koristiti i obično bijelo glatko brašno koje inače koristite za kolače ali pri tome morate znati da će se teže mijesiti i valjati. U nastavku pročitajte kako napraviti savršenu tjesteninu koju ćete odmah zavoljeti.

Sastojci:

  • 30 dag brašna
  • 3 jaja
  • 1 žličica soli

Priprema:

  1. Na radnoj plohi napravite brežuljak od brašna.
  2. U sredini napravite udubljenje.
  3. Jaja stavite u udubljenje i dodajte sol.
  4. Vilicom izmiješajte jaja i sol, te postupno dodajte brašno s unutarnje strane udubljenja.
  5. Kada mješavina postane kompaktna, pobrašnite prste i njima počnite miješati sastojke dok ne dobijete ljepljivo tijesto.
  6. Ako je tijesto previše suho dodajte nekoliko kapi hladne vode, a ako je ljepljivo dodajte još malo brašna.
  7. Tijesto oblikujte u lopticu i mijesite ga poput kruha.
  8. Tijesto mijesite najmanje 10 minuta. Mora vam biti glatko i elastično.
  9. Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite da odstoji 15ak minuta. Nakon toga tijesto je spremno za valjanje.
  10. Dobiveno tijesto prerežite na dvije loptice.
  11. Radnu plohu pospite s malo brašna, stavite tijesto koje pospete isto s malo brašna i pritisnete dlanom.
  12. Okrenite tijesto na drugu stranu i ponovite s dlanom istu stvar.
  13. Zatim valjkom tijesto razvaljajte na 3 mm.
  14. Režite ga na željene oblike.
Nevena Josipović
Nevena Josipović

Ja sam Nevena, vlasnica bloga Mama Drama. Obožavam kuhati i jednostavno provoditi vrijeme u kuhinji. Ljubav prema slasticama dogodila se slučajno, kada sam iz dosade napravila svoj prvi kolač i shvatila da želim isprobavati različite recepte i spajati nespojivo. Stoga, svaki slodoban trenutak koristim za izradu kolača i torti pa se nadam da ćete uživati u njima koliko i ja. Naravno, u početku nisam znala puno, učila sam i još učim, pa moje prve recepte promatrajte kao relativno uspješne eksperimente 🙂 Drago mi je kada dobijem neka pitanja i kada mogu pomoći prijateljici kuharici, jer sam i ja to isto morala naučiti. Inače, po zanimanju sam grafički dizajner, stoga je fotografija moja druga ljubav. Spojiti fotografiju i slastice moja je dobitna kombinacija.

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

zeleni roscici

Slatki zeleni roščići

Dugo se već spremam isprobati kombinaciju bučinih sjemenki i čokolade, a ovaj put je izbor pao na roščiće. Iako se na prvu kombinacija čini nespojivom, rezultat je izvrstan. Zanimljive su boje i nadasve zanimljivog …

croissant

Croissant

Ovaj slasni pekarski proizvod možemo danas pronaći na policama svake pekare jer se masovno proširio, no on je jedno vrijeme bio ograničen samo na područje Francuske, gdje je i nastao. Ipak o nastanku ove poslastice i …

tart s bobicasim vocem

Tart s kremom od bosiljka i bobičastim voćem

Iako nije sezona bobičastog voća, želim s vama podijeliti ovaj recept jer mi se čini kao zgodna ideja za Valentinovo. Jagode obično tada preplave naše trgovine, istina uvozne, ali po povoljnim cijenama. :) Možete …

Prethodna objava: « Atkinsova dijeta (mesna dijeta)
Sljedeća objava: Intervju s food blogericom – Vedrana Orlović – Kefirolicious Intervju s Kefirolicious»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.