• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Kako napraviti savršenu domaću tjesteninu
izrada tjestenine

Kako napraviti savršenu domaću tjesteninu

Objavljeno: 26.01.2019. Autor: Nevena Josipović

Puno vas se pita kako napraviti domaću tjesteninu. Zapravo, odgovor je jednostavan. Sve što vam treba su tri sastojka koja većinom imate kod kuće.

Starinski način izrade tjestenine odvijaose na stolu, sjećam se još i sada kako ju je moja baka radila.

Danas većinom tjesteninu izrađujemo u nekoj posudi, ali pravilnije je na samom radnom stolu. Za izradu tjestenine trebali biste koristiti brašno tip 00, znam da, Talijani vole komplicirati. Takvo brašno možete naći u Spar trgovinama.

Možete koristiti i obično bijelo glatko brašno koje inače koristite za kolače ali pri tome morate znati da će se teže mijesiti i valjati. U nastavku pročitajte kako napraviti savršenu tjesteninu koju ćete odmah zavoljeti.

Sastojci:

  • 30 dag brašna
  • 3 jaja
  • 1 žličica soli

Priprema:

  1. Na radnoj plohi napravite brežuljak od brašna.
  2. U sredini napravite udubljenje.
  3. Jaja stavite u udubljenje i dodajte sol.
  4. Vilicom izmiješajte jaja i sol, te postupno dodajte brašno s unutarnje strane udubljenja.
  5. Kada mješavina postane kompaktna, pobrašnite prste i njima počnite miješati sastojke dok ne dobijete ljepljivo tijesto.
  6. Ako je tijesto previše suho dodajte nekoliko kapi hladne vode, a ako je ljepljivo dodajte još malo brašna.
  7. Tijesto oblikujte u lopticu i mijesite ga poput kruha.
  8. Tijesto mijesite najmanje 10 minuta. Mora vam biti glatko i elastično.
  9. Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite da odstoji 15ak minuta. Nakon toga tijesto je spremno za valjanje.
  10. Dobiveno tijesto prerežite na dvije loptice.
  11. Radnu plohu pospite s malo brašna, stavite tijesto koje pospete isto s malo brašna i pritisnete dlanom.
  12. Okrenite tijesto na drugu stranu i ponovite s dlanom istu stvar.
  13. Zatim valjkom tijesto razvaljajte na 3 mm.
  14. Režite ga na željene oblike.
Nevena Josipović
Nevena Josipović

Ja sam Nevena, vlasnica bloga Mama Drama. Obožavam kuhati i jednostavno provoditi vrijeme u kuhinji. Ljubav prema slasticama dogodila se slučajno, kada sam iz dosade napravila svoj prvi kolač i shvatila da želim isprobavati različite recepte i spajati nespojivo. Stoga, svaki slodoban trenutak koristim za izradu kolača i torti pa se nadam da ćete uživati u njima koliko i ja. Naravno, u početku nisam znala puno, učila sam i još učim, pa moje prve recepte promatrajte kao relativno uspješne eksperimente 🙂 Drago mi je kada dobijem neka pitanja i kada mogu pomoći prijateljici kuharici, jer sam i ja to isto morala naučiti. Inače, po zanimanju sam grafički dizajner, stoga je fotografija moja druga ljubav. Spojiti fotografiju i slastice moja je dobitna kombinacija.

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

bijela torta s marakujom

Bijela torta sa marakujom

Ovo je vrlo ukusna i jednostavna torta koja je gotova u samo pola sata. Marakuja je nešto što ne koristimo često u izradi kolača, ali za ovu tortu će vam biti potrebno samo 2 dcl soka od marakuje kako biste joj dali ono …

cokoladni pereci

Čokoladni pereci

Svakog će čokoljupca ova poslastice posebno razveseliti a posebno jer je za pripremu dovoljno svega 20 minuta. Razveselite stoga svoje ukućane ili goste ovim ukusnim čokoladnim perecima i zaradite sve same petice za …

Domaće rum pločice

Ukusne domaće rum pločice

Ovo je jedan od recepata koji je jako dugo zapisan u mojim knjižicama recepata. Kako obožavam deserte obogaćene rumom, ovaj mi je jedan od dražih. Brzo gotov, još brže nestane. Recept za domaće rum …

Prethodna objava: « Atkinsova dijeta (mesna dijeta)
Sljedeća objava: Intervju s food blogericom – Vedrana Orlović – Kefirolicious Intervju s Kefirolicious»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.