Puno vas se pita kako napraviti domaću tjesteninu. Zapravo, odgovor je jednostavan. Sve što vam treba su tri sastojka koja većinom imate kod kuće.
Starinski način izrade tjestenine odvijaose na stolu, sjećam se još i sada kako ju je moja baka radila.
Danas većinom tjesteninu izrađujemo u nekoj posudi, ali pravilnije je na samom radnom stolu. Za izradu tjestenine trebali biste koristiti brašno tip 00, znam da, Talijani vole komplicirati. Takvo brašno možete naći u Spar trgovinama.
Možete koristiti i obično bijelo glatko brašno koje inače koristite za kolače ali pri tome morate znati da će se teže mijesiti i valjati. U nastavku pročitajte kako napraviti savršenu tjesteninu koju ćete odmah zavoljeti.
Sastojci:
- 30 dag brašna
- 3 jaja
- 1 žličica soli
Priprema:
- Na radnoj plohi napravite brežuljak od brašna.
- U sredini napravite udubljenje.
- Jaja stavite u udubljenje i dodajte sol.
- Vilicom izmiješajte jaja i sol, te postupno dodajte brašno s unutarnje strane udubljenja.
- Kada mješavina postane kompaktna, pobrašnite prste i njima počnite miješati sastojke dok ne dobijete ljepljivo tijesto.
- Ako je tijesto previše suho dodajte nekoliko kapi hladne vode, a ako je ljepljivo dodajte još malo brašna.
- Tijesto oblikujte u lopticu i mijesite ga poput kruha.
- Tijesto mijesite najmanje 10 minuta. Mora vam biti glatko i elastično.
- Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite da odstoji 15ak minuta. Nakon toga tijesto je spremno za valjanje.
- Dobiveno tijesto prerežite na dvije loptice.
- Radnu plohu pospite s malo brašna, stavite tijesto koje pospete isto s malo brašna i pritisnete dlanom.
- Okrenite tijesto na drugu stranu i ponovite s dlanom istu stvar.
- Zatim valjkom tijesto razvaljajte na 3 mm.
- Režite ga na željene oblike.
Ja sam Nevena, vlasnica bloga Mama Drama. Obožavam kuhati i jednostavno provoditi vrijeme u kuhinji. Ljubav prema slasticama dogodila se slučajno, kada sam iz dosade napravila svoj prvi kolač i shvatila da želim isprobavati različite recepte i spajati nespojivo. Stoga, svaki slodoban trenutak koristim za izradu kolača i torti pa se nadam da ćete uživati u njima koliko i ja. Naravno, u početku nisam znala puno, učila sam i još učim, pa moje prve recepte promatrajte kao relativno uspješne eksperimente 🙂 Drago mi je kada dobijem neka pitanja i kada mogu pomoći prijateljici kuharici, jer sam i ja to isto morala naučiti. Inače, po zanimanju sam grafički dizajner, stoga je fotografija moja druga ljubav. Spojiti fotografiju i slastice moja je dobitna kombinacija.