• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Dijete / Atkinsova dijeta (mesna dijeta)

Atkinsova dijeta (mesna dijeta)

Objavljeno: 25.01.2019. Autor: Martina Lovaković

Atkinsova dijeta jedna je od najpoznatijih dijeta u svijetu, a nastala je šezdesetih godina dvadesetog stoljeća. Pod tim ju je imenom 1972. godine objavio dr. Robert Atkins, nakon što je isprobao studiju o dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata u prehrani dr. Alfreda W. Penningtona.

Robert Atkins se i sam borio s viškom kilograma koje izgubio pomoću te dijete, a isto je ponovio i sa svojih 65 pacijenata koji su patili od pretilosti. Zahvaljujući uspješnosti dijete, osobito kod pacijenata čiji je indeks tjelesne mase bio poprilično visok, Atkinsonova dijeta je vrlo brzo postala popularna.

Dr. Atkins je zahvaljujući njoj uspio pokrenuti biznis i 1989. godine osnovati tvrtku “Atkins Nutritionals Inc.” koja se bavila prodajom raznim proizvoda poput slatkiša, tortilja, grickalica, shakeova i sl. s niskom razinom ugljikohidrata. Uskoro je na Manhattanu osnovao i Atkinsov centar za komplementarnu medicinu koji je bio jako uspješan – devedesetih je zapošljavao preko 90 ljudi koji su liječili više od 50.000 pacijenata s prekomjernom težinom.

Atkinsova dijeta bazira se na drastično smanjenom unosu ugljikohidrata, a konzumacija mliječnih proizvoda i mesa nije ograničena pa se ova dijeta još naziva i mesnom dijetom. Dijeta se sastoji od četiri faze i svaka ima poseban režim prehrane.

Faze Atkinsove dijete ili mesne dijete

Prva faza

Ova faza traje dva tjedna i za to vrijeme se maksimalno nastoji smanjiti unos ugljikohidrata, čak i onih biljnog porijekla. Izbjegavaju se i škrob te biljna vlakna, a zbog svega toga tijekom ove faze je znatno smanjen i unos vitamina i minerala pa ih je potrebno uzimati u obliku dodataka prehrani.

Prva faza Atkinsove dijete je tzv. faza indukcije i u njoj se nastoji potaknuti metabolizam da kao izvor energije umjesto šećera koristi masti koje su već pohranjene u organizmu.

Dozvoljene namirnice o ovoj fazi: meso, riba, morski plodovi, jaja, ulja i masti, povrće s niskim udjelom ugljikohidrata, slanina, gljive, razni sirevi, bezalkoholna i beskofeinska pića.

Primjer dnevnog jelovnika:

  • doručak – omlet od dva jaja i 30 g punomasnog sira
  • ručak – zelena salata s kozjim sirom, maslinama, cherry rajčicama i svježim krastavcima
  • večera – odrezak od lososa pečen na maslinovom ulju i maslacu, pečena cvjetača s keljom pripremljenim na maslinovom ulju

Druga faza

U ovoj fazi je broj ugljikohidrata ograničen na do 40 grama dnevno, ovisno o dobi, spolu, težini osobe i hormonalnoj ravnoteži. Meso, riba i jaja se jedu bez ograničenja. U ovoj fazi se očekuje najveći gubitak kilograma.

Dozvoljene namirnice: morski plodovi, riba, meso, punomasno mlijeko i jogurt, vrhnje, sir, grah, mahune i orašasti plodovi.

Primjer dnevnog jelovnika:

  • doručak – omlet od jaja, slanine, šampinjona i rajčica
  • ručak – odrezak od lososa, salata od paprika, krastavaca, svježeg sira i majoneze
  • večera – pečena piletina u umaku od vrhnja i zelena salata

Treća faza

Unos ugljikohidrata se u ovoj fazi povećava na 60 grama dnevno i tu bi količinu ugljikohidrata trebalo nastaviti uzimati i nakon završetka dijete. Treća faza traje do postizanja željenje tjelesne težine i još barem mjesec dana zadržavanja te težine.

Dozvoljene namirnice: meso, riba, morski plodovi, voće, povrće, tjestenina, kruh i mliječni proizvodi, ali uz kontrolirani unos ugljikohidrata.

Primjer dnevnog jelovnika:

  • doručak – zdrave palačinke s orašastim plodovima i jagodama
    ručak – tuna odrezak s pečenim krumpirima, salata od rajčice
    večera – bijela riba sa žara i mala porcija integralne tjestenine s umakom

Četvrta faza

Ova faza zapravo traje ostatak života. Količina ugljikohidrata koju smijete konzumirati nadalje je određena (60 g dnevno) i nje se morate pridržavati ako želite zadržati dobivenu liniju. Atkinsova dijeta je utjecala na izgled milijuna Amerikanaca i drugih ljudi diljem svijeta, ali je oštro kritizirana zbog svojih negativnih posljedica.

Negativne posljedice Atkinsove dijete

Oštri kritičar rada dr. Atkinsa bila je Američka medicinska asocijacija. Oni su smatrali da je ova dijeta jako opasna po zdravlje pa su podnosili i tužbe protiv dr. Atkinsa.

Zbog smanjenog unosa ugljikohidrata u naš organizam može doći do stanja hiperinzulinemije. Zbog manje količine šećera u krvi koji se treba razložiti dolazi do pojave viška inzulina, a povećanjem inzulina potiče se razgradnja masnih rezervi u jetri koja ih pretvara u glukozu te, između ostalog, i u ketone.

S obzirom na to da prehrana nije raznovrsna, dolazi do nedostatka vitamina i minerala, što može uzrokovati probleme sa živčanim sustavom i raspoloženjima, kožom i noktima, opadanje kose, probleme sa zubima i kostima (zbog nedostatka kalcija), dehidraciju, osjećaj slabosti, gubitak elektrolita koji utječu na rad srca i mišića itd.

Dr. Atkins je pred kraj života pretrpio srčani udar, a mnogi su nutricionisti i liječnici sumnjali da je tome pripomoglo često provođenje dijete i njeni negativni efekti.

Iako je Atkinsova dijeta dokazano štetna, zadržala je svoju popularnost zbog ubrzanog gubitka kilograma te činjenice da ne postoji ograničenje kada je unos kalorija u pitanju. Osim toga, ljudi vole dijete u kojima postoje i ukusne nagrade, a Atkinsova dijeta je jedna od takvih.

Tvrtka dr. Atkinsa nakon njegove smrti je dovedena do ruba bankrota, a zbog zdravstvenih razloga (i želje da se očuva popularnost), moralo je doći do izmjene Atkins dijete. Na primjer, u velikoj je mjeri ubačeno voće i povrće, a kod nekih je jela smanjena kalorijska vrijednost pa je Atkinsova dijeta postala slična drugim dijetama koje se odlikuju pravilnijom prehranom, poput npr. Dukan dijete.

Atkinsova dijeta ili mesna dijeta ne smije se provoditi bez prethodnog savjetovanja s liječnikom, a svakako se ne preporučuje dijabetičarima, kroničnim bolesnicima, anemičarima i osobama koje boluju od hipoglikemije te trudnicama i dojiljama.

Moguće nuspojave Atkinsove dijete su slabost, glavobolja, slabljenje kostiju, problemi s probavom, stvaranje kamenca u bubrezima i loš zadah.

Autor: A.V., Foto: dovgan/Shutterstok

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Dijete

Želite se zasladiti?

Rolada od bijele čokolade i likera od kave

Rolada od bijele čokolade i likera od kave

Rolada je jedan od kolača koji je svaka mama pa čak i baka napravila barem pet puta u životu. Doduše one su ih radile većinom s pekmezom, ali zna se, s domaćim! Mekani biskvit i nježno punjenje savršena je kombinacija …

tart od limuna

Osvježavajući tart od limuna

Danas imam za vas jedno ukusno svileno iznenađenje za vašeg dragog jer Valentinovo nam je sve bliže :) Tart od limuna kojim ćete ga iznenaditi je vrlo ukusan i osvježavajuć, a svojim aromama ga mora jednostavno …

Božićni keksi

Vjerojatno druga stvar koja najviše veseli u vrijeme Božića zasigurno su tradicionalni kolači, pa i samo njihovo spremanje. Vjerojatno vam se trenutno po glavi mota slika vas s pregačom, u pozadini svira božićna pjesma, …

Prethodna objava: «Letifico medene kreme Dobitnica poklon paketa Letifico medenih krema
Sljedeća objava: Kako napraviti savršenu domaću tjesteninu izrada tjestenine»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.