Danas vam predstavljamo našu novu kolumnisticu Vedranu Orlović, food blogericu i vlasnicu bloga Kefirolicious, mjesto gdje ćete pronaći sve što trebate (i želite) znati o kefiru!
U nastojanju da živi zdravije počela je raditi svoj domaći kefir. Ono što je u početku bila potreba uskoro je preraslo u divan hobi i strast o uključivanju istog u njene slastice i dijeljenje recepata sa svima koji ga vole. Jednostavnu namirnicu pretvara u slasne kefirne slastice.
Što ju motivira i ostale zanimljivosti o Vedrani saznajte u nastavku.
Kako je započela tvoja gastro priča?
Moje gastro putovanje je počelo prije više od 15 godina kada sam istraživala razne vrste prehrana u cilju rješavanja vlastitih probavnih tegoba, anemije i intolerancija, a sve u cilju kako bih se osjećala bolje i, naravno, bila zdravija. Kroz taj period pokušaja, pogrešaka i naravno otkrića, upoznavala sam sebe i što odgovara mom organizmu. Shvatila sam da ne postoji jedinstvena zdrava hrana… jer što je zdravo za tebe, meni možda stvara tegobe. Najveće otkriće za mene je bio domaći kefir s kojim je započela moja gastro priča.
Kako bi opisala svoj blog Kefirolicious novim čitateljima?
Kefirolicious je sve o domaćem kefiru uz slasne recepte! Zapravo, to je cilj ovog bloga – biti mjesto na kojem možete pronaći sve što vas zanima o domaćem kefiru od njegove prednosti do slasnih recepata. Domaći kefir možda djeluje kao dosadna namirnica, ali je njegova upotreba u jelima raznolika… od smoothie-a, sladoleda, kolača, umaka i slično. Domaći kefir se ne koristi samo u jelima, ali to je tema za novi post na blogu. ☺
Iz čega crpiš inspiraciju za recepte?
S obzirom na to da kreiram recepte i fotografiram hranu, mogu reći da je SVE inspiracija. Od časopisa iz Špara sa zanimljivim člankom, zanimljivi recept bloggera koje pratim, omiljena boja, pjesma, scena iz filma, odlomak iz knjige, zanimljiva boja tkanine, začin… sve je to inspiracija oko koje se može graditi recept i kreirati slasna priča.
Koji je tvoj najveći neuspjeh u kuhinji? Postoji li nešto određeno što ti nikad ne uspijeva koliko god puta to pokušala napraviti?
Najveći izazov je izrada kruha. Kako ne jedem namirnice s glutenom, rad s bezglutenskim brašnom nekada je izazov za živce. No, Adrijana s bloga Bezglutenska radost uskoro održava radionice s tijestom bez glutena pa mislim da će i ova prepreka biti uspješno savladana ☺.
Koja je najbolja i najgora stvar u tome da budeš food bloger?
Najbolja stvar je činjenica da imam priliku ispričati svoju priču, svoje iskustvo i znanja skupljena svih ovih godina. Ako mogu i jednoj osobi skratiti vrijeme potrage za odgovorima ili možda pomoći u toj potrazi, moja je misija ispunjena!
Također, istinski uživam u cijelom food bloging procesu – od same ideje jela, sakupljanja namirnica i fotografskih rekvizita, do kuhanja, fotografiranja hrane i pisanju članaka.
Ne mogu reći da postoji najgora stvar… ali rekla bih da svako javno iznošenje osobne priče, uz pozitivne komentare može izazvati i kritiku, ali sve je to dio putovanja. Važno je biti svoj, guštati, raditi srcem i biti iskren… i prema sebi i drugima.
Kad bi morala birati tri (3) sastojka koja bi mogla ponijeli na pusti otok sa sobom, koja bi odabrala?
Domaći kefir, slaninu i jaja. Nadam se da na otoku ima zelenja ☺
Koja su to tri (3) sastojka koja svjesno izbjegavaš ili eliminiraš čak i kada se u receptu traži da se doda?
Chilly, ocat i papar.
Ako bi mogla zabraniti/izbrisati bilo koju vrstu hrane/jela, sa zemlje, što bi to bilo?
Ne bih zabranila ništa jer svatko hranu bira za sebe ☺, ali bih informacije o hrani učinila mandatornima – označavanje svih namirnica jasnim deklarcijama.
Preferiraš li neku određenu vrstu kuhinje?
Najviše mi odgovara paleo prehrana – povrće, voće, jaja, meso i masnoće, domaći kefir… uz slastice. I naravno sve bez glutena. ☺️
Ako bi mogla imati četiri (4) osobe (bilo tko na svijetu) na večeri, tko bi oni bili?
Dr Joe Dispenza, Heston Blumenthal, Nikola Tesla i Frank Zappa! Mislim da bi to bila nadrealna večera ☺
Pratiš li i ostale food blogere? Koji su ti najdraži?
Od stranih food bloggera najdraži su mi Joanie Simon (The bite shot), Skyler (We eat together) i Zerrin (Give recipe). Od Hrvatskih food bloggera pratim ih dosta ☺ ali bih svakako izdvojila drage bloggerice koje sam upoznala na Delimano natječaju te bezglutensku inspiraciju – Violetu (Recepti bez glutena), Adrijanu ( Bezglutenska radost) i Helenu Jakoliš (Zdravo i slasno – bez glutena).
Koji je tvoj omiljeni recept s bloga?
Iskreno, svi su mi dragi i u svima sam guštala, ali bih izdvojila kolač s domaćim kefirom, kakaom i jabukama koji sam radila za Delimano food blogger natječaj i bila izabrana kao jedna od 10 food bloggerica. Za mene je to bilo ostvarenje sna, upoznavanje divnih food-ica, početak divnih suradnji i učenje od food blogger majstorica.
Želimo Vedrani dobrodošlicu u našu zajednicu food blogera – kolumnista!
Njezine nove recepte možete pratiti na blogu Kefirolicious, Instagram profilu @kefirolicious, Facebook stranici.
Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.