• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Išleri
Išleri, Foto: Mira&Nesa/Wikimedia

Išleri

Objavljeno: 02.04.2012. Autor: Sanja Štetić

Sigurno ne postoji osoba koja može reći kako barem jednom u životu nije uživala u slatkom. Danas slatko zaista podrazumijeva velik broj recepata, gdje možemo vidjeti velik broj kolača, torti, keksa i svih drugih slastica u kojima znamo uživat.

Išleri, Foto: Mira&Nesa/Wikimedia

Čokolada je s vremenom postala nezaobilazan sastojak u pripremi raznih slastica, a iako je još uvijek poprilično popularna, danas se itekako poseže za drugim sastojcima koji će naš desert učiniti pravim desertom iz snova.

Malo ranije smo spomenuli kako postoji velik broj slastica, a u skladu s tim i recepata. U zadnje se vrijeme dosta često može čuti za išlere, a iako taj recept postoji već neko vrijeme, slobodno možemo reći kako se u zadnje vrijeme sve više spremaju ovi kolači.

Oni spremaju već duže vremena samo što velik dio nas nije znao kako se točno zovu ti kolači. Prvo smo mislili kako se radi o keksima punjenim finom smjesom od vanilije, no s vremenom smo shvatili kako se radi o čuvenim išlerima.

Svi oni koji su ih imali priliku probati složit će se kako se radi o zaista ukusnom desertu koji jednostavno morate probati. Da vam malo približimo sliku, radi se o ukusnim kolačićima prelivenim čokoladnim preljevom te punjeni ukusnom smjesom koja pomalo podsjeća na one iz princes uštipaka.

1. Išleri:

  • 1 žumanjak
  • 14 dag maslaca
  • 3 žlice kakaa
  • 20 dag brašna
  • 7 dag šećera u prahu

Za kremu vam je potrebno

  • 1 vanilin šećer
  • 15 dag šećera
  • 3 jaja
  • 10 dag maslaca

Prvo što ćete napraviti je izmješati brašno, kakao, maslac, šećer i žumanjak. Nakon što ste umijesili tijesto razvaljat ćete ga tako da bude tanko i ravno, da bi lakše mogli oblikovati željene oblike, odnosno krugove.

Zatim ćete uzeti posudu za pečenje, staviti papir i na njega staviti oblikovane išlere. Potrebno je peći na 200 stupnjeva na otprilike 15 minuta. Za kremu morate umutiti jaja, vanilin šećer i ostaviti da se kuha na parij cijelo vrijeme dok se smjesa na zgusne.

Kremu potom maknite s vatre i pustite da se ohladi, a kada se ohladila pomiješajte je s umućenim maslacem. Kolute premažite kremom te prelijte čokoladnom glazurom.

2. Išleri:

  • 30 dag brašna
  • 1 jaje
  • 15 dag šećera
  • 15 dag oraha ili lješnjaka
  • malo cimeta

Za kremu vam je potrebno

  • 30 dag šećera
  • 1 žlica čokolade
  • 5 bjelanjaka

Glazura

  • 10 dag čokolade
  • 3 žlice vode
  • 3 žlice šećera

Prvo je potrebno uzeti sve sastojke da se lagano otope, a kad se otope dodati malo maslaca i dobro izmješati prstima maslac, šećer, orahe i  brašno dok ne dobijete jednaku smjesu. Također dodajte malo naribane korice limuna, cimeta i jedno jaje. Kada oblikujete smjesu stavite ju u frižider na otprilike pola sata.

Za to vrijeme potrebno je pripremiti kremu tako što ćete uzeti šećer i vanilin šećer te staviti u lonac. Sve prelijete vodom i kuhate na srednje jakoj vatri dok se šećer ne počne kristalizirati. Istučete bjelanjke, gdje ulijete kuhani šećer.

Išlere stavite peći u pečnicu na 150 stupnjeva, a kada su gotovi punite ih potrebnom kremom i mažete čokoladnom glazurom.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

Toffifee keksi

Zabavni i ukusni Toffifee keksi

Ako ovog Božića želite napraviti nešto malo drugačije keksiće, a koji će posebno oduševiti najmanje onda imam nešto cool za vas. Koliko god volimo klasike poput vanilin kiflica, linzera i medenjaka ponekad je baš fora …

snenokle

Recept za najbolje šnenokle

Šnenokle ili paradižet jedan je od tradicionalnih recepata koje su naše mame i bake mogle napraviti od samo nekoliko sastojka i koji bi se u trenu našao ohlađen u hladnjaku. Odlična ideja kada dolaze nenajavljeni gosti, …

prhki keksici od limuna s ocaklinom

Slatki, mirisni, prhki kolutići od limuna

Dolaze nam blagdani i sada je pravo vrijeme da uvježbamo raditi slatke, mirišljave i prhke keksiće. Svi ih, većinom, volimo, a nema stola kojeg oni ne krase. Već sam bila prije spomenula na svom Instagram profilu da …

Prethodna objava: « Pita od sira
Sljedeća objava: Dalmatinske fritule »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.