• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Išleri
Išleri, Foto: Mira&Nesa/Wikimedia

Išleri

Objavljeno: 02.04.2012. Autor: Sanja Štetić

Sigurno ne postoji osoba koja može reći kako barem jednom u životu nije uživala u slatkom. Danas slatko zaista podrazumijeva velik broj recepata, gdje možemo vidjeti velik broj kolača, torti, keksa i svih drugih slastica u kojima znamo uživat.

Išleri, Foto: Mira&Nesa/Wikimedia

Čokolada je s vremenom postala nezaobilazan sastojak u pripremi raznih slastica, a iako je još uvijek poprilično popularna, danas se itekako poseže za drugim sastojcima koji će naš desert učiniti pravim desertom iz snova.

Malo ranije smo spomenuli kako postoji velik broj slastica, a u skladu s tim i recepata. U zadnje se vrijeme dosta često može čuti za išlere, a iako taj recept postoji već neko vrijeme, slobodno možemo reći kako se u zadnje vrijeme sve više spremaju ovi kolači.

Oni spremaju već duže vremena samo što velik dio nas nije znao kako se točno zovu ti kolači. Prvo smo mislili kako se radi o keksima punjenim finom smjesom od vanilije, no s vremenom smo shvatili kako se radi o čuvenim išlerima.

Svi oni koji su ih imali priliku probati složit će se kako se radi o zaista ukusnom desertu koji jednostavno morate probati. Da vam malo približimo sliku, radi se o ukusnim kolačićima prelivenim čokoladnim preljevom te punjeni ukusnom smjesom koja pomalo podsjeća na one iz princes uštipaka.

1. Išleri:

  • 1 žumanjak
  • 14 dag maslaca
  • 3 žlice kakaa
  • 20 dag brašna
  • 7 dag šećera u prahu

Za kremu vam je potrebno

  • 1 vanilin šećer
  • 15 dag šećera
  • 3 jaja
  • 10 dag maslaca

Prvo što ćete napraviti je izmješati brašno, kakao, maslac, šećer i žumanjak. Nakon što ste umijesili tijesto razvaljat ćete ga tako da bude tanko i ravno, da bi lakše mogli oblikovati željene oblike, odnosno krugove.

Zatim ćete uzeti posudu za pečenje, staviti papir i na njega staviti oblikovane išlere. Potrebno je peći na 200 stupnjeva na otprilike 15 minuta. Za kremu morate umutiti jaja, vanilin šećer i ostaviti da se kuha na parij cijelo vrijeme dok se smjesa na zgusne.

Kremu potom maknite s vatre i pustite da se ohladi, a kada se ohladila pomiješajte je s umućenim maslacem. Kolute premažite kremom te prelijte čokoladnom glazurom.

2. Išleri:

  • 30 dag brašna
  • 1 jaje
  • 15 dag šećera
  • 15 dag oraha ili lješnjaka
  • malo cimeta

Za kremu vam je potrebno

  • 30 dag šećera
  • 1 žlica čokolade
  • 5 bjelanjaka

Glazura

  • 10 dag čokolade
  • 3 žlice vode
  • 3 žlice šećera

Prvo je potrebno uzeti sve sastojke da se lagano otope, a kad se otope dodati malo maslaca i dobro izmješati prstima maslac, šećer, orahe i  brašno dok ne dobijete jednaku smjesu. Također dodajte malo naribane korice limuna, cimeta i jedno jaje. Kada oblikujete smjesu stavite ju u frižider na otprilike pola sata.

Za to vrijeme potrebno je pripremiti kremu tako što ćete uzeti šećer i vanilin šećer te staviti u lonac. Sve prelijete vodom i kuhate na srednje jakoj vatri dok se šećer ne počne kristalizirati. Istučete bjelanjke, gdje ulijete kuhani šećer.

Išlere stavite peći u pečnicu na 150 stupnjeva, a kada su gotovi punite ih potrebnom kremom i mažete čokoladnom glazurom.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

Zobeni kolačići

Zobeni kolačići – zdravi snack za plažu

Pripremamo se za godišnji odmor i naš plan je zasigurno izležavanje na plaži i upijanje pozitivne energije sunca i mora. Pazite da pijete dovoljno tekućine i da sa sobom uvijek imate nešto za prigristi. Službeno mogu …

engleska pita od jabuka

Engleska pita od jabuka

Vrijeme je da otputujete u mislima praćeni neodoljivim mirisima kuhinje koja mami sve ljubitelje vrhunskih jela. Engleski način spremanja jela ima svoje čari poput ostalih kuhinja iz drugih krajeva svijeta, a čuvena pita …

muffini sa zobenim pahuljicama

Ukusni i zdravi muffini sa zobenim pahuljicama

Kao dio našeg poziva da nam čitatelji pokažu svoje muffine, objavljujemo prvi u nizu - ukusne i zdrave muffine sa zobenim pahuljicama naše drage Ane čiji su nam muffini bili iznimno zanimljivi na …

Prethodna objava: « Pita od sira
Sljedeća objava: Dalmatinske fritule »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.