• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Juhe i variva / Gusta juha od leće
Juha od leće

Gusta juha od leće

Objavljeno: 23.07.2019. Autor: Sanja Štetić

Danas živimo u poprilično ubrzanom svijetu gdje malo tko od nas razmišlja o zdravlju i utjecaju takvog načina života na organizam. Kako bi pomogli svom tijelu da funkcionira, s vremena na vrijeme, pojedemo neku od juha koja će poslužiti kao okrijepa.

Juha od leće je vjerojatno najmanje privlačna juha na svijetu. No, dobro napravljena i začinjena, bit će nešto najukusnije što ste probali. Juha kojoj ćete se vraćati i koju ćete rado uvijek poželjeti napraviti ponovo. Što čini našu juhu od leće tako dobrom? Začini. Lagano kuhanje luka, mrkve i celera kako bi zasladili i napravili prekrasnu bazu okusa. I “tajni” sastojak – limun. Da, dobro ste pročitali. Limun, čijih par kapljca čini doista veliku razliku u okusima.

Koju leću koristiti za juhu od leće

Suha leća je najbolja opcija za juhu. Za ovaj recept možete koristiti većinu vrsta leće – smeđu, zelenu, crvenu ili žutu, iako ćete odabirom utjecati na boju juhe. Jedina vrsta leće koju ne preporučujemo je crna leća (beluga, mala crna francuska leća) jer zadžava svoj oblik i neće se omekšti poput drugih leća.

Možete koristiti i konzerviranu leću. No, nema velike razlike u vremenu kuhanja, jer, čak i ako koristite konzerviranu leću, potrebno je barem 15 – 20 minuta da juha zakuha kako bi se okusi spojili. Korištenjem suhe leće potrebno je 35 minuta (nema potrebe za namakanjem). Također, suha leća čini juhu ukusnijom jer škrob, koji se oslobađa dok se kuha u juhi, daje joj gustinu.

Recept za juhu od leće

Sastojci

  • 2 mrkve
  • Sol
  • Papar
  • 1 mladi luk
  • Celer
  • Peršin
  • 4 rajčice (potrebno ih je oguliti i narezati)
  • Malo slanine
  • 1 šalica crvene leće
  • 6 šalica temeljca ili vode
  • 200 g krumpira
  • Limun

Priprema

  1. Ako želite namakati leću prije kuhanja, imajte na umu da ju trebate namakati barem dva sata u prethodno skuhanom temeljcu ili vodi.
  2. Dodajte sitno sjeckan luk, češnjak, mrkvu, slaninu, rajčicu, sol i papar.
  3. Pustite da zakuha poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko jedan sat.
  4. Dodajte krumpir i kuhajte otprilike 20 minuta sve dok krumpir i slanina ne omekšaju. Važno je, nakon što se skuha, slaninu izvaditi, a ostatak juhe procijediti i izmiksati te promiješati s preostalom polovicom juhe.
  5. Dodajte (po potrebi) još soli i papra te usitnjeno meso.
  6. Kuhajte još 5 minuta, a juhu poslužite s mladim lukom.
  7. Prije serviranja iscijedite malo limuna u juhu i promiješajte.

Zdrava, krepka, super ekonomična, savršena za zamrznuti i ukusna juha od leće će se izvrsno slagati s kockicama pečenog kruha kojeg ste prije premazali maslacem i začinima. No, i običan prepečenac će biti odlična opcija uz ovu bogatu juhu. Dobar tek!

Foto: schlauschnacker/Pixabay 

Kategorija: Juhe i variva

Želite se zasladiti?

Šrilankanske palačinke s kurkumom i kokosom

Recept za malo drugačije palačinke za koji sam siguran da će vam se svidjeti. Količine začina slobodno prilagodite sebi i svom ukusu. Recept za šrilankanske palačinke s kurkumom i kokosom Sastojci za palačinke: …

tart od limuna

Osvježavajući tart od limuna

Danas imam za vas jedno ukusno svileno iznenađenje za vašeg dragog jer Valentinovo nam je sve bliže :) Tart od limuna kojim ćete ga iznenaditi je vrlo ukusan i osvježavajuć, a svojim aromama ga mora jednostavno …

torta od oraha

Torta od oraha

Volite li slatko? Pitanje je suvišno jer malo je onih koji mogui izdržati bez barem malo slatke čarolije koja slijedi nakon što ste pojeli nešto slano. Nakon što ste odlučili organizirati druženje s prijateljima, …

Prethodna objava: « Brze i ukusne čokoladne kocke
Sljedeća objava: Recept za najsočnije čupavce Čupavci»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.