Danas živimo u poprilično ubrzanom svijetu gdje malo tko od nas razmišlja o zdravlju i utjecaju takvog načina života na organizam. Kako bi pomogli svom tijelu da funkcionira, s vremena na vrijeme, pojedemo neku od juha koja će poslužiti kao okrijepa.
Juha od leće je vjerojatno najmanje privlačna juha na svijetu. No, dobro napravljena i začinjena, bit će nešto najukusnije što ste probali. Juha kojoj ćete se vraćati i koju ćete rado uvijek poželjeti napraviti ponovo. Što čini našu juhu od leće tako dobrom? Začini. Lagano kuhanje luka, mrkve i celera kako bi zasladili i napravili prekrasnu bazu okusa. I “tajni” sastojak – limun. Da, dobro ste pročitali. Limun, čijih par kapljca čini doista veliku razliku u okusima.
Koju leću koristiti za juhu od leće
Suha leća je najbolja opcija za juhu. Za ovaj recept možete koristiti većinu vrsta leće – smeđu, zelenu, crvenu ili žutu, iako ćete odabirom utjecati na boju juhe. Jedina vrsta leće koju ne preporučujemo je crna leća (beluga, mala crna francuska leća) jer zadžava svoj oblik i neće se omekšti poput drugih leća.
Možete koristiti i konzerviranu leću. No, nema velike razlike u vremenu kuhanja, jer, čak i ako koristite konzerviranu leću, potrebno je barem 15 – 20 minuta da juha zakuha kako bi se okusi spojili. Korištenjem suhe leće potrebno je 35 minuta (nema potrebe za namakanjem). Također, suha leća čini juhu ukusnijom jer škrob, koji se oslobađa dok se kuha u juhi, daje joj gustinu.
Recept za juhu od leće
Sastojci
- 2 mrkve
- Sol
- Papar
- 1 mladi luk
- Celer
- Peršin
- 4 rajčice (potrebno ih je oguliti i narezati)
- Malo slanine
- 1 šalica crvene leće
- 6 šalica temeljca ili vode
- 200 g krumpira
- Limun
Priprema
- Ako želite namakati leću prije kuhanja, imajte na umu da ju trebate namakati barem dva sata u prethodno skuhanom temeljcu ili vodi.
- Dodajte sitno sjeckan luk, češnjak, mrkvu, slaninu, rajčicu, sol i papar.
- Pustite da zakuha poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko jedan sat.
- Dodajte krumpir i kuhajte otprilike 20 minuta sve dok krumpir i slanina ne omekšaju. Važno je, nakon što se skuha, slaninu izvaditi, a ostatak juhe procijediti i izmiksati te promiješati s preostalom polovicom juhe.
- Dodajte (po potrebi) još soli i papra te usitnjeno meso.
- Kuhajte još 5 minuta, a juhu poslužite s mladim lukom.
- Prije serviranja iscijedite malo limuna u juhu i promiješajte.
Zdrava, krepka, super ekonomična, savršena za zamrznuti i ukusna juha od leće će se izvrsno slagati s kockicama pečenog kruha kojeg ste prije premazali maslacem i začinima. No, i običan prepečenac će biti odlična opcija uz ovu bogatu juhu. Dobar tek!
Foto: schlauschnacker/Pixabay