• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Juhe i variva / Gusta juha od leće
Juha od leće

Gusta juha od leće

Objavljeno: 23.07.2019. Autor: Sanja Štetić

Danas živimo u poprilično ubrzanom svijetu gdje malo tko od nas razmišlja o zdravlju i utjecaju takvog načina života na organizam. Kako bi pomogli svom tijelu da funkcionira, s vremena na vrijeme, pojedemo neku od juha koja će poslužiti kao okrijepa.

Juha od leće je vjerojatno najmanje privlačna juha na svijetu. No, dobro napravljena i začinjena, bit će nešto najukusnije što ste probali. Juha kojoj ćete se vraćati i koju ćete rado uvijek poželjeti napraviti ponovo. Što čini našu juhu od leće tako dobrom? Začini. Lagano kuhanje luka, mrkve i celera kako bi zasladili i napravili prekrasnu bazu okusa. I “tajni” sastojak – limun. Da, dobro ste pročitali. Limun, čijih par kapljca čini doista veliku razliku u okusima.

Koju leću koristiti za juhu od leće

Suha leća je najbolja opcija za juhu. Za ovaj recept možete koristiti većinu vrsta leće – smeđu, zelenu, crvenu ili žutu, iako ćete odabirom utjecati na boju juhe. Jedina vrsta leće koju ne preporučujemo je crna leća (beluga, mala crna francuska leća) jer zadžava svoj oblik i neće se omekšti poput drugih leća.

Možete koristiti i konzerviranu leću. No, nema velike razlike u vremenu kuhanja, jer, čak i ako koristite konzerviranu leću, potrebno je barem 15 – 20 minuta da juha zakuha kako bi se okusi spojili. Korištenjem suhe leće potrebno je 35 minuta (nema potrebe za namakanjem). Također, suha leća čini juhu ukusnijom jer škrob, koji se oslobađa dok se kuha u juhi, daje joj gustinu.

Recept za juhu od leće

Sastojci

  • 2 mrkve
  • Sol
  • Papar
  • 1 mladi luk
  • Celer
  • Peršin
  • 4 rajčice (potrebno ih je oguliti i narezati)
  • Malo slanine
  • 1 šalica crvene leće
  • 6 šalica temeljca ili vode
  • 200 g krumpira
  • Limun

Priprema

  1. Ako želite namakati leću prije kuhanja, imajte na umu da ju trebate namakati barem dva sata u prethodno skuhanom temeljcu ili vodi.
  2. Dodajte sitno sjeckan luk, češnjak, mrkvu, slaninu, rajčicu, sol i papar.
  3. Pustite da zakuha poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko jedan sat.
  4. Dodajte krumpir i kuhajte otprilike 20 minuta sve dok krumpir i slanina ne omekšaju. Važno je, nakon što se skuha, slaninu izvaditi, a ostatak juhe procijediti i izmiksati te promiješati s preostalom polovicom juhe.
  5. Dodajte (po potrebi) još soli i papra te usitnjeno meso.
  6. Kuhajte još 5 minuta, a juhu poslužite s mladim lukom.
  7. Prije serviranja iscijedite malo limuna u juhu i promiješajte.

Zdrava, krepka, super ekonomična, savršena za zamrznuti i ukusna juha od leće će se izvrsno slagati s kockicama pečenog kruha kojeg ste prije premazali maslacem i začinima. No, i običan prepečenac će biti odlična opcija uz ovu bogatu juhu. Dobar tek!

Foto: schlauschnacker/Pixabay 

Kategorija: Juhe i variva

Želite se zasladiti?

Čokoladna torta s bananicama

Čokoladna torta s bananicama

Danas vam donosim recept za jednu odličnu, čokoladnu i brzu torticu/kolač. Možda se čini kao puno teksta i da je komplicirana, ali stvarno je jednostavna i jako ukusna. Recept za čokoladnu tortu s bananicama Sastojci …

Napravite ljubavnu kućicu za ptice od keksa

Posljednjih godina u Hrvatskoj se obilježavanje Valentinova kao dana zaljubljenih uglavnom veže uz utjecaj zapadnjačke „kulture“ konzumerizma. Ali u jednom dijelu lijepe naše, iz ranijih dana postoji jedan drugačiji …

kolač od malina

Savršeno kremast kolač s malinama

Maline su ukusno bobičasto voće u kojem zasigurno uživate u toplijim mjesecima. Čak i ako ne budete više mogli kupiti svježe maline kako biste napravili ovaj kolač, ne brinite, jer, u nedostatku svježih, uvijek možete …

Prethodna objava: « Brze i ukusne čokoladne kocke
Sljedeća objava: Recept za najsočnije čupavce Čupavci»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.