• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Torte / Rafaelo torta
rafaelo-kocke

Rafaelo torta

Objavljeno: 03.05.2018. Autor: Vlatka Basioli

Rafaelo torta raskošna je slastica koju mnogi obožavaju. Omiljena je među djecom, kao i među odraslima. Neodoljivo podsjeća na Raffaello kuglice, odnosno, vrlo mu sličan kolač, Rafaelo kocke. Ono što najviše volimo kod ove torte je prekrasna krema od vanilije koji odlično upotpunjuje poznati okus kokosa. Ima li bolje poslastice? Torta je dovoljno lagana da se može jesti i ljeti, ali pogotovo je ukusna zimi, kada svojim okusima podsjeća na ljetne dane. Torta se može spremati kao rođendanska, ali i za sva moguća slavlja, kao i na običan utorak kada nemate boljeg posla, a ukućane želite iznenaditi nečim slatkim.

Rafaelo torta čini se kao kompliciran desert. Razuvjerit ćemo vas! Nije baš slastica u dva koraka, ali uz malo upornosti i pažljivog praćenja recepta, zapravo je vrlo jednostavna za napraviti. Potrošit ćete za nju manje od dva sata, ali će se itekako isplatiti. Jedino se nemojte razočarati ako brže nestane nego što vam je trebalo da je napravite!

Rafaelo torta

Sastojci

  • Kore:
  • 6 bjelanjaka
  • 130 g šećera
  • 130 g kokosa
  • 80 g brašna
  • 1 paketić praška za pecivo.

 

  • Krema:
  • 6 žumanjaka
  • Pola litre mlijeka
  • 80 g šećera
  • 70 g maslaca
  • 1 puding od vanilije
  • 250 ml vrhnja za šlag

 

  • Premaz
  • 250 ml vrhnja za kuhanje
  • 220 g bijele čokolade
  • 130 g mljevenih badema

Postupak

Za početak morate napraviti kore. Kako bi kore bile što mekše i topile se u ustima, bjelanjke i žutanjke mutit ćete odvojeno. Zato najprije kod 6 jaja odvojite bjelanjke od žutanjaka. U jednoj posudi izmutite bjelanjke dok ne postanu čvrsti snijeg.

U drugoj posudi izmutite žutanjke i šećer. Kada se dobro razrade, dodajte prethodno pomiješano brašno s praškom za pecivo i kokosom. Sve skupa pomiješajte . Bilo bi najbolje da to učinite ručno, ali ako ipak više volite raditi mikserom, mutite ih na najmanjoj brzini. Tako nećete previše izmutiti brašno koje, kod velike brzine, počinje oslobađati gluten, zbog čega kore kasnije postanu previše žilave.

Kada ste sve umutili, u smjesu kuhačom dodajte istučeni snijeg od bjelanjaka i nježno ga umutite. Sve prelijte u kalup za torte, prethodno obložen papirom za pečenje. Prije nego stavite u pećnicu, malo ga lupnite od radnu plohu, da izbacite zrak iz smjese. Tako ćete spriječiti grbe na korama za vrijeme pečenja.

Pecite kore na 160 stupnjeva oko pola sata. Nakon što kore zažute, svako toliko povjerite čačkalicom jesu li pečene. Kada su gotove, pustite ih da se ohlade, a onda prerežite na dva dijela.

Kremu ćete napraviti tako što ćete najprije zagrijati mlijeko. Otprilike jedan decilitar mlijeka odvojite i u njega umutite žumanjke i puding od vanilije. Kada preostalo mlijeko zakuha, smanjite vatru i unutra umutite smjesu od pudinga i jaja. Sve kuhajte dok se ne zgusne, a onda maknite s vatre i pustite da se ohladi. Kada postane mlaka, u nju dodajte maslac i ostavite da se posve ohladi.

Prije nego kremu počnete mazati na tortu, u nju umiješajte istučeno slatko vrhnje.

Premaz za tortu napravite tako da zagrijete vrhnje za kuhanje. Prije nego posve proključa, u njega stavite bijelu čokoladu izlomljenu na komadiće. Dodajte i mljevene bademe, promiješajte i ostavite da se hladi.

Kada su se kore i kreme ohladile, slažite tortu. Na kore najprije namažite premaz, a onda stavljajte kremu. Poklopite korom i ponovite redoslijed, a onda stavite posljednju koru. Tortu možete ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem, posuti kokosom, izribanom bijelom čokoladom ili naslagati gotovo Raffaello kuglice.

Autor: V.B., Foto: Sombat Muycheen/Shutterstock 

Kategorija: Torte

Želite se zasladiti?

Londoneri – kolač kojem se uvijek vraćamo

Danas imam za vas londonere, ukusne starinske kolače koje vole sve generacije,posebno jer ga džem od marelica i aromatični orasi čine još prepoznatljivim! Ovo je klasik koji uvijek rado pripremamo za sve proslave i …

puding od limuna

Puding od limuna

Koliko vremena provodite u kuhinji? Jeste li žena koja ne radi nego se kod kuće brine za djecu ili ste jedna od onih zaposlenih majki koja svaki dan oko 8 sati provede izvan svoje kuće. Ako ste majka koja nastoji …

Pečene punjene jabuke

Pečene jabuke punjene orasima i lješnjacima

Jabuku s punim pravom nazivamo – kraljicom voća. Mjesto je našla i u brojnim desertima, a ja vam donosim jednostavan i brz recept u kojem jabuka ostaje gotovo cijela, a unutar sebe skriva punjenje od orašastih …

Prethodna objava: «lisnato-tijesto Domaće lisnato tijesto
Sljedeća objava: Francuski croissant recept croissant»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.