Rafaelo torta raskošna je slastica koju mnogi obožavaju. Omiljena je među djecom, kao i među odraslima. Neodoljivo podsjeća na Raffaello kuglice, odnosno, vrlo mu sličan kolač, Rafaelo kocke. Ono što najviše volimo kod ove torte je prekrasna krema od vanilije koji odlično upotpunjuje poznati okus kokosa. Ima li bolje poslastice? Torta je dovoljno lagana da se može jesti i ljeti, ali pogotovo je ukusna zimi, kada svojim okusima podsjeća na ljetne dane. Torta se može spremati kao rođendanska, ali i za sva moguća slavlja, kao i na običan utorak kada nemate boljeg posla, a ukućane želite iznenaditi nečim slatkim.
Rafaelo torta čini se kao kompliciran desert. Razuvjerit ćemo vas! Nije baš slastica u dva koraka, ali uz malo upornosti i pažljivog praćenja recepta, zapravo je vrlo jednostavna za napraviti. Potrošit ćete za nju manje od dva sata, ali će se itekako isplatiti. Jedino se nemojte razočarati ako brže nestane nego što vam je trebalo da je napravite!
Rafaelo torta
Sastojci
- Kore:
- 6 bjelanjaka
- 130 g šećera
- 130 g kokosa
- 80 g brašna
- 1 paketić praška za pecivo.
- Krema:
- 6 žumanjaka
- Pola litre mlijeka
- 80 g šećera
- 70 g maslaca
- 1 puding od vanilije
- 250 ml vrhnja za šlag
- Premaz
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- 220 g bijele čokolade
- 130 g mljevenih badema
Postupak
Za početak morate napraviti kore. Kako bi kore bile što mekše i topile se u ustima, bjelanjke i žutanjke mutit ćete odvojeno. Zato najprije kod 6 jaja odvojite bjelanjke od žutanjaka. U jednoj posudi izmutite bjelanjke dok ne postanu čvrsti snijeg.
U drugoj posudi izmutite žutanjke i šećer. Kada se dobro razrade, dodajte prethodno pomiješano brašno s praškom za pecivo i kokosom. Sve skupa pomiješajte . Bilo bi najbolje da to učinite ručno, ali ako ipak više volite raditi mikserom, mutite ih na najmanjoj brzini. Tako nećete previše izmutiti brašno koje, kod velike brzine, počinje oslobađati gluten, zbog čega kore kasnije postanu previše žilave.
Kada ste sve umutili, u smjesu kuhačom dodajte istučeni snijeg od bjelanjaka i nježno ga umutite. Sve prelijte u kalup za torte, prethodno obložen papirom za pečenje. Prije nego stavite u pećnicu, malo ga lupnite od radnu plohu, da izbacite zrak iz smjese. Tako ćete spriječiti grbe na korama za vrijeme pečenja.
Pecite kore na 160 stupnjeva oko pola sata. Nakon što kore zažute, svako toliko povjerite čačkalicom jesu li pečene. Kada su gotove, pustite ih da se ohlade, a onda prerežite na dva dijela.
Kremu ćete napraviti tako što ćete najprije zagrijati mlijeko. Otprilike jedan decilitar mlijeka odvojite i u njega umutite žumanjke i puding od vanilije. Kada preostalo mlijeko zakuha, smanjite vatru i unutra umutite smjesu od pudinga i jaja. Sve kuhajte dok se ne zgusne, a onda maknite s vatre i pustite da se ohladi. Kada postane mlaka, u nju dodajte maslac i ostavite da se posve ohladi.
Prije nego kremu počnete mazati na tortu, u nju umiješajte istučeno slatko vrhnje.
Premaz za tortu napravite tako da zagrijete vrhnje za kuhanje. Prije nego posve proključa, u njega stavite bijelu čokoladu izlomljenu na komadiće. Dodajte i mljevene bademe, promiješajte i ostavite da se hladi.
Kada su se kore i kreme ohladile, slažite tortu. Na kore najprije namažite premaz, a onda stavljajte kremu. Poklopite korom i ponovite redoslijed, a onda stavite posljednju koru. Tortu možete ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem, posuti kokosom, izribanom bijelom čokoladom ili naslagati gotovo Raffaello kuglice.
Autor: V.B., Foto: Sombat Muycheen/Shutterstock