• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Crumble od borovnica
crumble-od-borovnica

Crumble od borovnica

Objavljeno: 15.08.2018. Autor: Martina Lovaković

Crumble od borovnica je biskvitni kolač s mrvičastim posipom, a upravo spomenuti crumble podiže biskvitni kolač na jednu novu razinu. Daje joj poseban element hrskavosti pa tako na prvi pogleda dosadan i uobičajen kolač od borovnica postaje prava poslastica.

crumble-od-borovnica

Biskvitni kolači svima su jedan od omiljenijih ljetnih deserata. Iako ih volimo i u zimskim mjesecima, najbolje idu uz sezonsko voće, a zbog jednostavnosti pripreme možemo ih ispeći netom prije popodnevne kave i u njima uživati svakoga dana. Osim sa sezonskim voćem, mogu se raditi i s čokoladom, jogurtom, kakaom…

Dovoljno je da pomiješate jaje i brašno, dodatke po želji i ubacite zajedno u pećnicu. Priprema je laka i jednostavna! No, što kažete na to da uz samo još jedan korak, vaši biskvitni kolači poprime novu dimenziju? To je moguće sa streuselom ili mrvičastim posipom.

Streusel je mrvičasta smjesa koja se stavlja na vrh kolača koji se tada zove crumble kolač. Priprema se od maslaca, šećera, brašna, zobenih pahuljica i orašastih plodova. Mrvičasti posip se posipa po sirovom biskvitu i tako pripremljen kolač se stavi peći. Smjesu možete položiti u kalup za torte ili za kolače. No, osim na kolače, streusel možete staviti i na muffine i torte.

Donosimo vam recept za crumble kolač s borovnicama, a ako nemate borovnice ovaj kolač bit će odličan i uz trešnje, višnje, jabuke ili možda maline. Izbor je na vama.

Sastojci za biskvit:

  • 130 grama šećera
  • 1 jaje
  • 4 žlice maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 250 grama brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 100 mililitara mlijeka
  • malo soli
  • 200 grama borovnica

Sastojci za mrvičasti posip:

  • 100 grama smeđeg šećera
  • 4 žlice omekšalog maslaca
  • 2 žlice zobenih pahuljica
  • 30 grama brašna
  • 3 žlice sjeckanih badema

Priprema

U posudu dodajte maslac i šećer pa dobro izmiksajte. Nakon toga, dodajte mlijeko i jaja i vaniliju pa dobro miksajte dok ne dobijete glatku, gustu smjesu bez grudica.

U drugoj posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo i malo soli.

Sada pomiješajte mokre i suhe sastojke i mlijeko. Dobro izmiksajte sve dok se sastojci dobro ne povežu.

Na kraju umiješajte špatulom borovnice i zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.

Dok se pećnica grije, napravite mrvičasti posip (crumble). Sve sastojke ubacite u blender i miksajte tako dugo dok se ne stvori mrvičasta smjesa. Ako nemate blender, smjesu možete napraviti i rukama.

Nakon toga, preko sirove smjese za kolač posipajte posip i stavite peći oko 35 minuta.

Autor: M.L., Foto: freestocks-photos/Pixabay

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

prhki keksici od limuna s ocaklinom

Slatki, mirisni, prhki kolutići od limuna

Dolaze nam blagdani i sada je pravo vrijeme da uvježbamo raditi slatke, mirišljave i prhke keksiće. Svi ih, većinom, volimo, a nema stola kojeg oni ne krase. Već sam bila prije spomenula na svom Instagram profilu da …

keksi s kraljevskim preljevom

Keksi s kraljevskom (royal icing) glazurom

Naravno da ovaj recept za kekse možete upotrebljavati u kojem obliku želite, ali mjesec ljubavi je pa su srčeka „must-have“. Od ove smjese će vam ispasti dva velika pladnja puna keksića. Sastojci za kekse: 1 jaje …

lisnato tijesto

Lisnato tijesto sa malinama

Lisnato tijesto je tako slasno. Volimo ga u raznim kombinacijama, i onim slanim i onim slatkima. Danas ćemo vam preporučiti jednu ljetnu voćnu varijantu lisnatog tijesta koju ćete zavoljeti. Svuda oko nas u ovo ljetno …

Prethodna objava: «piletina Istarski žgvacet
Sljedeća objava: Pohani cvjetovi tikvica cvjetovi-tikvica»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.