Crumble od borovnica je biskvitni kolač s mrvičastim posipom, a upravo spomenuti crumble podiže biskvitni kolač na jednu novu razinu. Daje joj poseban element hrskavosti pa tako na prvi pogleda dosadan i uobičajen kolač od borovnica postaje prava poslastica.
Biskvitni kolači svima su jedan od omiljenijih ljetnih deserata. Iako ih volimo i u zimskim mjesecima, najbolje idu uz sezonsko voće, a zbog jednostavnosti pripreme možemo ih ispeći netom prije popodnevne kave i u njima uživati svakoga dana. Osim sa sezonskim voćem, mogu se raditi i s čokoladom, jogurtom, kakaom…
Dovoljno je da pomiješate jaje i brašno, dodatke po želji i ubacite zajedno u pećnicu. Priprema je laka i jednostavna! No, što kažete na to da uz samo još jedan korak, vaši biskvitni kolači poprime novu dimenziju? To je moguće sa streuselom ili mrvičastim posipom.
Streusel je mrvičasta smjesa koja se stavlja na vrh kolača koji se tada zove crumble kolač. Priprema se od maslaca, šećera, brašna, zobenih pahuljica i orašastih plodova. Mrvičasti posip se posipa po sirovom biskvitu i tako pripremljen kolač se stavi peći. Smjesu možete položiti u kalup za torte ili za kolače. No, osim na kolače, streusel možete staviti i na muffine i torte.
Donosimo vam recept za crumble kolač s borovnicama, a ako nemate borovnice ovaj kolač bit će odličan i uz trešnje, višnje, jabuke ili možda maline. Izbor je na vama.
Sastojci za biskvit:
- 130 grama šećera
- 1 jaje
- 4 žlice maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 250 grama brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 100 mililitara mlijeka
- malo soli
- 200 grama borovnica
Sastojci za mrvičasti posip:
- 100 grama smeđeg šećera
- 4 žlice omekšalog maslaca
- 2 žlice zobenih pahuljica
- 30 grama brašna
- 3 žlice sjeckanih badema
Priprema
U posudu dodajte maslac i šećer pa dobro izmiksajte. Nakon toga, dodajte mlijeko i jaja i vaniliju pa dobro miksajte dok ne dobijete glatku, gustu smjesu bez grudica.
U drugoj posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo i malo soli.
Sada pomiješajte mokre i suhe sastojke i mlijeko. Dobro izmiksajte sve dok se sastojci dobro ne povežu.
Na kraju umiješajte špatulom borovnice i zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
Dok se pećnica grije, napravite mrvičasti posip (crumble). Sve sastojke ubacite u blender i miksajte tako dugo dok se ne stvori mrvičasta smjesa. Ako nemate blender, smjesu možete napraviti i rukama.
Nakon toga, preko sirove smjese za kolač posipajte posip i stavite peći oko 35 minuta.
Autor: M.L., Foto: freestocks-photos/Pixabay
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.