• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Istarski žgvacet
piletina

Istarski žgvacet

Objavljeno: 09.08.2018. Autor: Martina Lovaković

Istarski žgvacet je tradicionalno hrvatsko jelo koje se ne priprema samo u Istri, već i u svim drugim dijelovima Hrvatske. Za njegovu pripremu nećete morati izdvojiti puno vremena. Najveći posao očekuje vas kod sjeckanja luka te podlijevanja temeljcem i vinom. Žgvacet se poslužuje s palentom, domaćom tjesteninom i njokima.

Istarski žgvacet je ustvari gusti gulaš ili saft, a priprema se obično od piletine ili kokošjeg mesa. Od tjestenina, kod posluživanja se obično koriste fuži, a nisu rijetkost niti palenta i njoki. Da biste pripremili ovo ukusno jelo, trebat će vam sat vremena.

Za njegovu pripremu koristite zrele domaće rajčice, a ako ga želite pripremiti uistinu tradicionalno, ne zaboravite na ružmarin, češnjak i malvaziju. Osim toga, poigrajte se okusima uz masline, maslinovo ulje i majčinu dušicu pa ih dodajte umjesto masti i pancete. Dobit ćete isto tako ukusno, ali puno blaže jelo.

Ono što razlikuje žgvacet od gulaša ili safta je to što je redoslijed sastojaka koji se ubacuju u lonac drukčiji. Prvo se dodaje meso, a onda luk.

Ako za žgvacet kupujete cijelo pile ili kokoš, iskoristite leđa za pripremu ukusnog domaćeg temeljca kojeg ćete kasnije dodati u žgvacet. Žgvacet neće biti tako ukusan ako dodajete kocku za juhu ili vodu.

Recept za istarski žgvacet

  • 2 žlice masti
  • 10 dekagrama pancete
  • 80 dekagrama piletine
  • 4 glavice luka
  • 30 dekagrama pelata
  • malo ružmarina
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 decilitra suhog vina
  • 1 decilitar pilećeg temeljca
  • sol i papar
  • motar

Priprema

Uzmite veliku posudu u kojoj ćete zagrijati mast i dodati pancetu. Kratko je ispržite dok ne posmeđi pa dodajte piletinu. Još kratko pržite pa dodajte narezani luk.

Kada je luk omekšao, u posudu dodajte temeljac i vino.

Nakon toga slijede pelate te motar i sitno nasjeckani češnjak.

Pirjajte na laganoj vatri oko sat vremena ili dok meso ne postane mekano.

Poslužite s domaćom tjesteninom, domaćim njokima ili palentom.

Ovo domaće ukusno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ako još nikada niste probali tradicionalni istarski žgvacet, sada je prava prilika da to promijenite. Ovaj jednostavan recept iz bilježnice naših baka oduševit će i najveće gurmane. Jelo možete vrlo lako pripremiti i ranije pa pogrijati prema potrebi. Upravo zbog toga, idealno je i kada očekujete goste.

Autor: M.L., Foto: Shebeko/Shutterstock

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

keksi s kraljevskim preljevom

Keksi s kraljevskom (royal icing) glazurom

Naravno da ovaj recept za kekse možete upotrebljavati u kojem obliku želite, ali mjesec ljubavi je pa su srčeka „must-have“. Od ove smjese će vam ispasti dva velika pladnja puna keksića. Sastojci za kekse: 1 jaje …

Čokoladni raspucanci bez jaja

Raspuknuti keksići ili crinkle cookies kod nas poznati kao raspucanci su zadnjih desetak godina jako popularni u gastro svijetu. Možete ih pronaći na bespućima interneta kod stranih i kod naših food bloggera u raznim …

Krafne s ljubičastim batatom

Ružičaste krafne s ljubičastim batatom

Iako su nam poklade pomalo izazvale zasićenje kod krafni, ove koje sam ja danas za vas spremio su drugačije, ne-tako-klasične ružičaste krafne bez umjetnih boja koje morate probati. Nešto drugačije, a jednako …

Prethodna objava: «salenjaci Salenjaci
Sljedeća objava: Crumble od borovnica crumble-od-borovnica»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.