• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Istarski žgvacet
piletina

Istarski žgvacet

Objavljeno: 09.08.2018. Autor: Martina Lovaković

Istarski žgvacet je tradicionalno hrvatsko jelo koje se ne priprema samo u Istri, već i u svim drugim dijelovima Hrvatske. Za njegovu pripremu nećete morati izdvojiti puno vremena. Najveći posao očekuje vas kod sjeckanja luka te podlijevanja temeljcem i vinom. Žgvacet se poslužuje s palentom, domaćom tjesteninom i njokima.

Istarski žgvacet je ustvari gusti gulaš ili saft, a priprema se obično od piletine ili kokošjeg mesa. Od tjestenina, kod posluživanja se obično koriste fuži, a nisu rijetkost niti palenta i njoki. Da biste pripremili ovo ukusno jelo, trebat će vam sat vremena.

Za njegovu pripremu koristite zrele domaće rajčice, a ako ga želite pripremiti uistinu tradicionalno, ne zaboravite na ružmarin, češnjak i malvaziju. Osim toga, poigrajte se okusima uz masline, maslinovo ulje i majčinu dušicu pa ih dodajte umjesto masti i pancete. Dobit ćete isto tako ukusno, ali puno blaže jelo.

Ono što razlikuje žgvacet od gulaša ili safta je to što je redoslijed sastojaka koji se ubacuju u lonac drukčiji. Prvo se dodaje meso, a onda luk.

Ako za žgvacet kupujete cijelo pile ili kokoš, iskoristite leđa za pripremu ukusnog domaćeg temeljca kojeg ćete kasnije dodati u žgvacet. Žgvacet neće biti tako ukusan ako dodajete kocku za juhu ili vodu.

Recept za istarski žgvacet

  • 2 žlice masti
  • 10 dekagrama pancete
  • 80 dekagrama piletine
  • 4 glavice luka
  • 30 dekagrama pelata
  • malo ružmarina
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 decilitra suhog vina
  • 1 decilitar pilećeg temeljca
  • sol i papar
  • motar

Priprema

Uzmite veliku posudu u kojoj ćete zagrijati mast i dodati pancetu. Kratko je ispržite dok ne posmeđi pa dodajte piletinu. Još kratko pržite pa dodajte narezani luk.

Kada je luk omekšao, u posudu dodajte temeljac i vino.

Nakon toga slijede pelate te motar i sitno nasjeckani češnjak.

Pirjajte na laganoj vatri oko sat vremena ili dok meso ne postane mekano.

Poslužite s domaćom tjesteninom, domaćim njokima ili palentom.

Ovo domaće ukusno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ako još nikada niste probali tradicionalni istarski žgvacet, sada je prava prilika da to promijenite. Ovaj jednostavan recept iz bilježnice naših baka oduševit će i najveće gurmane. Jelo možete vrlo lako pripremiti i ranije pa pogrijati prema potrebi. Upravo zbog toga, idealno je i kada očekujete goste.

Autor: M.L., Foto: Shebeko/Shutterstock

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Napravite ljubavnu kućicu za ptice od keksa

Posljednjih godina u Hrvatskoj se obilježavanje Valentinova kao dana zaljubljenih uglavnom veže uz utjecaj zapadnjačke „kulture“ konzumerizma. Ali u jednom dijelu lijepe naše, iz ranijih dana postoji jedan drugačiji …

Džem od jagoda

Vjerojatno ste dosada imali priliku više puta u životu probati džem od nekog voća. No koliko se put dogodilo da niste znali razliku recimo između džema i marmelade. Nekima se vjerujemo to dogodilo barem jednom u životu, …

coko banana bread

Čoko banana bread

Uvijek gledam da sama napravim bademovo brašno. Kupovna brašna mi nemaju taj neki poseban "gušt". I tako je bilo sve dok nisam dobila Letifico bademovo brašno. Takve savršene teksture i okusa, da bez razmišljanja mogu …

Prethodna objava: «salenjaci Salenjaci
Sljedeća objava: Crumble od borovnica crumble-od-borovnica»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.