Istarski žgvacet je tradicionalno hrvatsko jelo koje se ne priprema samo u Istri, već i u svim drugim dijelovima Hrvatske. Za njegovu pripremu nećete morati izdvojiti puno vremena. Najveći posao očekuje vas kod sjeckanja luka te podlijevanja temeljcem i vinom. Žgvacet se poslužuje s palentom, domaćom tjesteninom i njokima.
Istarski žgvacet je ustvari gusti gulaš ili saft, a priprema se obično od piletine ili kokošjeg mesa. Od tjestenina, kod posluživanja se obično koriste fuži, a nisu rijetkost niti palenta i njoki. Da biste pripremili ovo ukusno jelo, trebat će vam sat vremena.
Za njegovu pripremu koristite zrele domaće rajčice, a ako ga želite pripremiti uistinu tradicionalno, ne zaboravite na ružmarin, češnjak i malvaziju. Osim toga, poigrajte se okusima uz masline, maslinovo ulje i majčinu dušicu pa ih dodajte umjesto masti i pancete. Dobit ćete isto tako ukusno, ali puno blaže jelo.
Ono što razlikuje žgvacet od gulaša ili safta je to što je redoslijed sastojaka koji se ubacuju u lonac drukčiji. Prvo se dodaje meso, a onda luk.
Ako za žgvacet kupujete cijelo pile ili kokoš, iskoristite leđa za pripremu ukusnog domaćeg temeljca kojeg ćete kasnije dodati u žgvacet. Žgvacet neće biti tako ukusan ako dodajete kocku za juhu ili vodu.
Recept za istarski žgvacet
- 2 žlice masti
- 10 dekagrama pancete
- 80 dekagrama piletine
- 4 glavice luka
- 30 dekagrama pelata
- malo ružmarina
- 3 češnja češnjaka
- 2 decilitra suhog vina
- 1 decilitar pilećeg temeljca
- sol i papar
- motar
Priprema
Uzmite veliku posudu u kojoj ćete zagrijati mast i dodati pancetu. Kratko je ispržite dok ne posmeđi pa dodajte piletinu. Još kratko pržite pa dodajte narezani luk.
Kada je luk omekšao, u posudu dodajte temeljac i vino.
Nakon toga slijede pelate te motar i sitno nasjeckani češnjak.
Pirjajte na laganoj vatri oko sat vremena ili dok meso ne postane mekano.
Poslužite s domaćom tjesteninom, domaćim njokima ili palentom.
Ovo domaće ukusno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ako još nikada niste probali tradicionalni istarski žgvacet, sada je prava prilika da to promijenite. Ovaj jednostavan recept iz bilježnice naših baka oduševit će i najveće gurmane. Jelo možete vrlo lako pripremiti i ranije pa pogrijati prema potrebi. Upravo zbog toga, idealno je i kada očekujete goste.
Autor: M.L., Foto: Shebeko/Shutterstock
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.