• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Keksi / Čokoladni raspucanci bez jaja

Čokoladni raspucanci bez jaja

Objavljeno: 04.02.2019. Autor: Anamarija Gulić

Raspuknuti keksići ili crinkle cookies kod nas poznati kao raspucanci su zadnjih desetak godina jako popularni u gastro svijetu. Možete ih pronaći na bespućima interneta kod stranih i kod naših food bloggera u raznim kombinacijama okusa.

Najpoznatiji su čokoladni ili od limuna, ali možete pronaći i sa okusom kave, sa okusom medenjaka ili crvene boje takozvane red velvet.

Iako već godinama radim klasične limun raspucance ovi čokoladni su mi bili pravo otkriće zato jer nisu klasični i u njima se umjesto jaja koristi banana.

Zadnjih godina uvijek budem oduševljena kad naiđem na neki eggless receptić, isto tako obožavam i kombinaciju čokolade i banane u desertima. On (moj muž) banane u kolačima ne voli i uvijek frkče nosom i uvijek osjeti okus banane pa makar ona bila u sastojcima u tragovima. Tako je bilo i ovaj put, opet je frkao nosom a cijela tura keksića ostala je samo za mene 😉

Recept za raspuknute keksiće (raspucance) od čokolade:

cokoladni raspucanci bez jaja

 Sastojci:

* za 30-ak keksića
** mjera 1 šalica = 240 ml

  • 1 šalica pšeničnog bijelog brašna ( možete koristiti i polubijelo brašno)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1/2 šalice gorkog kakaa u prahu
  • 1 vanilin šećer sa aromom ruma
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 šalice pirea od banane( izgnječene zrele banane )
  • 1/ 4 šalice suncokretovog ulja
  • 3/ 4 šalice šećera
  • oko 1 šalica šećera u prahu

Priprema:

  1. U zdjelu prosijati brašno zajedno sa kakaom , cimetom i praškom za pecivo, dodajte sol i sve zajedno promješajte.
  2. Izgnječite zrelu bananu u pire izmjerite pola šalice i stavite je u drugu zdjelu. Banani dodajte ulje, šećer i vanilin šećer sa aromom ruma i sve promiješajte.
  3. U mokre sastojke malo po malo dodavajte suhe sastojke i mješajte sa špatulom a zatim rukom oblikujte tijesto u kuglu. Kuglu tijesta umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak 2 sata ( da skratite postupak tijesto možete staviti i u zamrzivač na 30 minuta).
  4. Pećnicu zagrijati na 180 C, pleh obložiti pek papirom.
  5. Sa žlicom uzimati smjesu i oblikovati je u male loptice. Svaku lopticu obilato uvaljati u šećer u prahu i slagati ih na pleh sa razmakom jer se tokom pećenja rašire.
  6. Keksiće pecite u zagrijanoj pećnici 10 – 12 minuta.
  7. Kad ih izvadite iz pećnice malo sačekajte a onda ih izvadite na kuhinjsku rešetku da se ohlade do kraja. Dok su još vrući keksići su na dodir malo mekani, kad se ohlade izvana budu fino malo hrckavi a iznutra mekše strukture.

Možete ih čuvati u hermetičkoj posudi ili u limenoj kutiji.

Savjet:

Pripremljeno tijesto možete prije pečenja držati u hladnjaku i do 24 sata tako da su ovi keksići idealni da ih umijesite navečer a ispečete ih ujutro prije nego odete na posao ili pripremite djecu za školu.

Vanilin šećer sa aromom ruma možete zamjeniti običnim vanilin šećerom ili 1 žličicom extrakta vanilije , isto tako možete izostaviti i cimet. Meni je bilo fino sa ovim aromama a pokušala sam zbog njega zakamuflirati okus banane ( ali mi nije uspjelo 😉

Anamarija Gulić
Anamarija Gulić

Ja sam Anamarija, autorica gastro bloga “Srce od čokolade”. Dolazim iz Istre. Mami sam se počela “motati” oko lonaca od malih nogu. A kolače i jednostavna slana jela počela sam pripremati još u osnovnoj školi. Naučila sam puno od moje mame Zore koja je radila u restoranu cijeli život i bila vrsna kuharica. Puno sam naučila i od moje babe Rože i nonne Eufemije (od njih sam puno naučila o istarskoj tradicionalnoj kuhinji i o talijanskoj kuhinji). Moja kuhinja je moje malo carstvo, mjesto za opuštanje i uživanje u pripremi dobre klopice koju rado pripremam za mog supruga, našu obitelj ali i drage prijatelje. Najviše volim pripremati razne slastice a posebno one kojima je glavna namirnica čokolada jer kod mene oduvijek sve započinje i završava čokoladom. Uvijek volim isprobavati nešto novo i otkrivati nove namirnice. Osim na mom blogu već dugi niz godina objavljujem svoje recepte i na gastro portalu Coolinarika. Sa radošću ću moje recepte dijeliti sa vama i nadam se da ćete među njima naći nešto za sebe.

Kategorija: Keksi

Želite se zasladiti?

Sladoled od ljubičastog batata

Drugo lice batata: domaći sladoled

Iako pomalo teška srca, ali vrijeme je i za takve obrate u mome životu, pišem vam kolumnu o mojih 40 dana bez rafiniranog šećera. Da, da dobro ste pročitali 40 DANA BEZ ŠEĆERA. Priznajem, iako sam do sada izbjegavala …

Rolada od bijele čokolade i likera od kave

Rolada od bijele čokolade i likera od kave

Rolada je jedan od kolača koji je svaka mama pa čak i baka napravila barem pet puta u životu. Doduše one su ih radile većinom s pekmezom, ali zna se, s domaćim! Mekani biskvit i nježno punjenje savršena je kombinacija …

ledeni vjetar

Ledeni vjetar

Ledeni vjetar slastica je koja osvaja srca svih slatkoljubaca. Ne samo da je impresivan izgledom, nego i okusom. Iako izgleda kompliciran za napraviti, zapravo je vrlo jednostavan. Idealan je kolač za proljetne i ljetne …

Prethodna objava: «Apple tart Apple tart – domaća, zdrava pita s jabukama
Sljedeća objava: Palačinke u vinskoj pjenici – Wine Chateau palacinke u vinskoj pjenici wine chateau»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.