• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Home / Deserti / Keksi / Čokoladni raspucanci bez jaja

Čokoladni raspucanci bez jaja

Objavljeno: 04.02.2019. Autor: Anamarija Gulić

Raspuknuti keksići ili crinkle cookies kod nas poznati kao raspucanci su zadnjih desetak godina jako popularni u gastro svijetu. Možete ih pronaći na bespućima interneta kod stranih i kod naših food bloggera u raznim kombinacijama okusa.

Najpoznatiji su čokoladni ili od limuna, ali možete pronaći i sa okusom kave, sa okusom medenjaka ili crvene boje takozvane red velvet.

Iako već godinama radim klasične limun raspucance ovi čokoladni su mi bili pravo otkriće zato jer nisu klasični i u njima se umjesto jaja koristi banana.

Zadnjih godina uvijek budem oduševljena kad naiđem na neki eggless receptić, isto tako obožavam i kombinaciju čokolade i banane u desertima. On (moj muž) banane u kolačima ne voli i uvijek frkče nosom i uvijek osjeti okus banane pa makar ona bila u sastojcima u tragovima. Tako je bilo i ovaj put, opet je frkao nosom a cijela tura keksića ostala je samo za mene 😉

Recept za raspuknute keksiće (raspucance) od čokolade:

cokoladni raspucanci bez jaja

 Sastojci:

* za 30-ak keksića
** mjera 1 šalica = 240 ml

  • 1 šalica pšeničnog bijelog brašna ( možete koristiti i polubijelo brašno)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1/2 šalice gorkog kakaa u prahu
  • 1 vanilin šećer sa aromom ruma
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 šalice pirea od banane( izgnječene zrele banane )
  • 1/ 4 šalice suncokretovog ulja
  • 3/ 4 šalice šećera
  • oko 1 šalica šećera u prahu

Priprema:

  1. U zdjelu prosijati brašno zajedno sa kakaom , cimetom i praškom za pecivo, dodajte sol i sve zajedno promješajte.
  2. Izgnječite zrelu bananu u pire izmjerite pola šalice i stavite je u drugu zdjelu. Banani dodajte ulje, šećer i vanilin šećer sa aromom ruma i sve promiješajte.
  3. U mokre sastojke malo po malo dodavajte suhe sastojke i mješajte sa špatulom a zatim rukom oblikujte tijesto u kuglu. Kuglu tijesta umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak 2 sata ( da skratite postupak tijesto možete staviti i u zamrzivač na 30 minuta).
  4. Pećnicu zagrijati na 180 C, pleh obložiti pek papirom.
  5. Sa žlicom uzimati smjesu i oblikovati je u male loptice. Svaku lopticu obilato uvaljati u šećer u prahu i slagati ih na pleh sa razmakom jer se tokom pećenja rašire.
  6. Keksiće pecite u zagrijanoj pećnici 10 – 12 minuta.
  7. Kad ih izvadite iz pećnice malo sačekajte a onda ih izvadite na kuhinjsku rešetku da se ohlade do kraja. Dok su još vrući keksići su na dodir malo mekani, kad se ohlade izvana budu fino malo hrckavi a iznutra mekše strukture.

Možete ih čuvati u hermetičkoj posudi ili u limenoj kutiji.

Savjet:

Pripremljeno tijesto možete prije pečenja držati u hladnjaku i do 24 sata tako da su ovi keksići idealni da ih umijesite navečer a ispečete ih ujutro prije nego odete na posao ili pripremite djecu za školu.

Vanilin šećer sa aromom ruma možete zamjeniti običnim vanilin šećerom ili 1 žličicom extrakta vanilije , isto tako možete izostaviti i cimet. Meni je bilo fino sa ovim aromama a pokušala sam zbog njega zakamuflirati okus banane ( ali mi nije uspjelo 😉

Anamarija Gulić
Anamarija Gulić

Ja sam Anamarija, autorica gastro bloga “Srce od čokolade”. Dolazim iz Istre. Mami sam se počela “motati” oko lonaca od malih nogu. A kolače i jednostavna slana jela počela sam pripremati još u osnovnoj školi. Naučila sam puno od moje mame Zore koja je radila u restoranu cijeli život i bila vrsna kuharica. Puno sam naučila i od moje babe Rože i nonne Eufemije (od njih sam puno naučila o istarskoj tradicionalnoj kuhinji i o talijanskoj kuhinji). Moja kuhinja je moje malo carstvo, mjesto za opuštanje i uživanje u pripremi dobre klopice koju rado pripremam za mog supruga, našu obitelj ali i drage prijatelje. Najviše volim pripremati razne slastice a posebno one kojima je glavna namirnica čokolada jer kod mene oduvijek sve započinje i završava čokoladom. Uvijek volim isprobavati nešto novo i otkrivati nove namirnice. Osim na mom blogu već dugi niz godina objavljujem svoje recepte i na gastro portalu Coolinarika. Sa radošću ću moje recepte dijeliti sa vama i nadam se da ćete među njima naći nešto za sebe.

Kategorije: Keksi

Želite se zasladiti?

pletenica s nutellom i ljesnjacima

Pletenica s Nutellom i lješnjacima

Nutellu volimo u svakom obliku, pa sam tako došla do ideje da za svjetski dan te iste slastice pripremim lješnjak bombu. Ovo je brzi desert koji će uveseliti svakog nutelloljupca. ☺ Sastojci: 600 g glatkog …

Recept za najukusnije fritule s jogurtom

Fritule, male mirišljave i ukusne slastice koje su česti način spremanja upravo u Dalmaciji (popularne dalmatinske fritule). Sad, u ovo zimsko vrijeme i vrijeme blagdana sve ih češče možemo naći po adventskim događajima …

čokoladna rolada

Mačje oči

Kada bi razmišljali o smiješnim i čudnim imenima kolača onda bi se sigurno prvo sjetili mačjih očiju. Postoji li što bolje od slasne kombinacije čokolade, banana i sočnog biskvita? Upravo se zbog svih navedenih sastojaka …

Previous Post: «Apple tart Apple tart – domaća, zdrava pita s jabukama
Next Post: Palačinke u vinskoj pjenici – Wine Chateau palacinke u vinskoj pjenici wine chateau»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primary Sidebar

Novije

paradajz juha

Juha od rajčice (paradajza)

Juha od rajčice ili kako ju većina češće zove juha paradajza ili paradajz juha je postalo jelo …

Namaz od sira

Ukusan namaz od sira odličan je izbor uz gotovo sva jela. Možete ga jednostavno namazati na …

Osnovni recept za kekse

Osim u vrijeme Božića kada se svi veselimo onim ukusnim božićnim keksima različitih oblika i …

Pita zeljanica

Bosanska kuhinja kao i sve ostale sadrži određene specijalitete koji su oduševili gurmane …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media Copyright © 2012.–2019. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.