Raspuknuti keksići ili crinkle cookies kod nas poznati kao raspucanci su zadnjih desetak godina jako popularni u gastro svijetu. Možete ih pronaći na bespućima interneta kod stranih i kod naših food bloggera u raznim kombinacijama okusa.
Najpoznatiji su čokoladni ili od limuna, ali možete pronaći i sa okusom kave, sa okusom medenjaka ili crvene boje takozvane red velvet.
Iako već godinama radim klasične limun raspucance ovi čokoladni su mi bili pravo otkriće zato jer nisu klasični i u njima se umjesto jaja koristi banana.
Zadnjih godina uvijek budem oduševljena kad naiđem na neki eggless receptić, isto tako obožavam i kombinaciju čokolade i banane u desertima. On (moj muž) banane u kolačima ne voli i uvijek frkče nosom i uvijek osjeti okus banane pa makar ona bila u sastojcima u tragovima. Tako je bilo i ovaj put, opet je frkao nosom a cijela tura keksića ostala je samo za mene 😉
Recept za raspuknute keksiće (raspucance) od čokolade:
Sastojci:
* za 30-ak keksića
** mjera 1 šalica = 240 ml
- 1 šalica pšeničnog bijelog brašna ( možete koristiti i polubijelo brašno)
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1/2 šalice gorkog kakaa u prahu
- 1 vanilin šećer sa aromom ruma
- 1 žličica cimeta
- 1/2 šalice pirea od banane( izgnječene zrele banane )
- 1/ 4 šalice suncokretovog ulja
- 3/ 4 šalice šećera
- oko 1 šalica šećera u prahu
Priprema:
- U zdjelu prosijati brašno zajedno sa kakaom , cimetom i praškom za pecivo, dodajte sol i sve zajedno promješajte.
- Izgnječite zrelu bananu u pire izmjerite pola šalice i stavite je u drugu zdjelu. Banani dodajte ulje, šećer i vanilin šećer sa aromom ruma i sve promiješajte.
- U mokre sastojke malo po malo dodavajte suhe sastojke i mješajte sa špatulom a zatim rukom oblikujte tijesto u kuglu. Kuglu tijesta umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak 2 sata ( da skratite postupak tijesto možete staviti i u zamrzivač na 30 minuta).
- Pećnicu zagrijati na 180 C, pleh obložiti pek papirom.
- Sa žlicom uzimati smjesu i oblikovati je u male loptice. Svaku lopticu obilato uvaljati u šećer u prahu i slagati ih na pleh sa razmakom jer se tokom pećenja rašire.
- Keksiće pecite u zagrijanoj pećnici 10 – 12 minuta.
- Kad ih izvadite iz pećnice malo sačekajte a onda ih izvadite na kuhinjsku rešetku da se ohlade do kraja. Dok su još vrući keksići su na dodir malo mekani, kad se ohlade izvana budu fino malo hrckavi a iznutra mekše strukture.
Možete ih čuvati u hermetičkoj posudi ili u limenoj kutiji.
Savjet:
Pripremljeno tijesto možete prije pečenja držati u hladnjaku i do 24 sata tako da su ovi keksići idealni da ih umijesite navečer a ispečete ih ujutro prije nego odete na posao ili pripremite djecu za školu.
Vanilin šećer sa aromom ruma možete zamjeniti običnim vanilin šećerom ili 1 žličicom extrakta vanilije , isto tako možete izostaviti i cimet. Meni je bilo fino sa ovim aromama a pokušala sam zbog njega zakamuflirati okus banane ( ali mi nije uspjelo 😉
Ja sam Anamarija, autorica gastro bloga “Srce od čokolade”. Dolazim iz Istre. Mami sam se počela “motati” oko lonaca od malih nogu. A kolače i jednostavna slana jela počela sam pripremati još u osnovnoj školi. Naučila sam puno od moje mame Zore koja je radila u restoranu cijeli život i bila vrsna kuharica. Puno sam naučila i od moje babe Rože i nonne Eufemije (od njih sam puno naučila o istarskoj tradicionalnoj kuhinji i o talijanskoj kuhinji). Moja kuhinja je moje malo carstvo, mjesto za opuštanje i uživanje u pripremi dobre klopice koju rado pripremam za mog supruga, našu obitelj ali i drage prijatelje. Najviše volim pripremati razne slastice a posebno one kojima je glavna namirnica čokolada jer kod mene oduvijek sve započinje i završava čokoladom. Uvijek volim isprobavati nešto novo i otkrivati nove namirnice. Osim na mom blogu već dugi niz godina objavljujem svoje recepte i na gastro portalu Coolinarika. Sa radošću ću moje recepte dijeliti sa vama i nadam se da ćete među njima naći nešto za sebe.