Kod nas doma palačinke se peku gotovo pa svaki vikend. Brzo su i jednostavno rješenje kada stignu nenajavljeni gosti ili kada u kući netko postavi pitanje: „Jel’ ima nešto slatko?“ Ovog puta donosim recept za obične palačinke sa domaćim pekmezom od šljiva, ali prelivene vinskom pjenicom
Smjesa za palačinke:
(Za 15-ak palačinki)
Sastojci:
- 3 jaja
- 20 žlica brašna
- 350 ml mlijeka
- 350 ml mineralne vode
- prstohvat soli
- naribana korica jednog limuna
- vanilin šećer
Priprema:
- Pjenasto umutite jaja
- Postupno dodajte brašno, mlijeko i mineralnu vodu te ostale sastojke (ukoliko je smjesa pregusta
dodajte još mlijeka ili mineralne vode, a ukoliko je rijetka dodajte brašna) - Ispecite tanke palačinke i namažite ih pekmezom te složite na tanjur
Vinska pjenica /Wine Chateau
Sastojci:
- 2 žumanjka
- 1 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 dcl bijelog vina
- žličica cimeta
- 5 – 6 klinčića
Priprema:
- Vinu dodati klinčiće i cimet te ga zagrijte na laganoj vatri.
- Pjenasto umutiti žumanjke, šećer i vanilin šećer
- Kad vino postane vruće, izvadite klinčiće i dodajte žutanjke
- Miksajte na laganoj vatri dok ne dobijete pjenicu
- Prelijte pjenicu preko palačinki i poslužite toplo.
Dobar tek!
Ja sam Antoaneta Štefec. Bjelovarčanka sam koja trenutno studira na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. U slobodno vrijeme, između ostalog, volim kuhati i izrađivati slastice. Moji počeci kuhanja kreću već od malih nogu kada sam se mami gurala u kuhinju. Tako sam naučila i zavoljela kuhati te nastavila učiti kuhajući za svoju obitelj te isprobavajući recepte raznih food blogera. Jako volim fotografiju pa sam počela slikati svoje slastice u čijoj izradi najviše uživam. Na nagovor prijateljica od kraja studenog 2018. godine objavljujem svoje slastice na svojoj instagram stranici Šećerneta, za koji sam sama osmislila i nacrtala logo. Šećerneta je moj alter ego koji do izražaja dolazi u slobodno vrijeme i kada imam manje obaveza na faksu.