Pored svih torti, kolača i krema obični keksići su kod mene često zanemareni.
Danas sam odlučila ispraviti tu nepravdu. Do sad sam radila razne zdrave, bez glutena, sa sušenim voćem verzije ovih keksića ali danas su mi se baš jeli pravi klasični chocolate chip cookies. Jednostavni, mekani i puni čokolade. Savršeno za ove snježne vikende.
Radila sam ih od sastojaka koje sam imala doma, nema potrebe za nikakvim fancy sastojcima. Čokolada, orasi, zobene pahuljice… i to je uglavnom to 🙂
U pečenju su udvostručili svoju veličinu pa pripazite da ostavite dovoljno mjesta između njih u plehu jer će se u suprotnom spojiti.
Peku se od 10 do 12 minuta, nikako ne više. Čak i ako vam se čini da nisu gotovi ne pecite ih dulje jer će se osušiti. Kad se ohlade bit će savršeni.
Od sladila sam koristila melasu (nerafinirani smeđi šećer), ali mislim da bi bilo kakav šećer jednako funkcionirao, stavite što imate. Umjesto oraha možete staviti i lješnjake, bademe ili kikiriki (to ću ja idući put)
Što se tiče mjera – navedene su u šalicama. Nema potrebe da ih preračunavate i nije važno koju veličinu šalice koristite. Važno je samo da sve mjerite u istoj šalici. Ako koristite veću dobit ćete više smjese, s manjom manje (to sigurno nikada ne biste sami zaključili :))
Recept za chocolate chip cookies:
Sastojci:
(oko 20-ak keksića)
- 1 šalica brašna,
- Pola žličice praška za pecivo,
- ¼ žličice sode bikarbone,
- Pola žličice soli,
- Pola žličice kardamoma,
- Malo ekstrakta vanilije,
- Pola šalice otopljenog kokosovog ulja,
- ⅔ šalice šećera ili melase,
- ¼ šalice tople vode,
- 70 grama tamne čokolade nasjeckane na komadiće,
- ⅔ šalice zobenih pahuljica,
- Pola šalice grubo nasjeckanih oraha
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte brašno, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo.
- U drugoj zdjeli pomiješajte šećer , kokosovo ulje, toplu vodu, vaniliju i kardamom. Mokru smjesu dodajte suhoj i pomiješajte. Dodajte komadiće čokolade, zobene pahuljice i orahe i lagano sve ponovno pomiješajte.
- Pleh obložite papirom za pečenje i rukama formirajte oblik keksića (ne zaboravite da se dosta povećaju pa radite manje kuglice).
- Pecite u zagrijanoj pećnici od 10 do 12 minuta na 180 stupnjeva.
- Prije posluživanja ohladite na sobnoj temperaturi. Čuvajte ih do nekoliko dana u zatvorenoj posudi.
Dobar tek!
Ja sam Nataša Rajčević, Zadranka sa zagrebačkom adresom. Ljubav prema kuhanju razvila sam još kao mala, kuhanje mi je najdraža vrsta relaksacije i uživam u svakom trenutku. Spremam veganska, šarena i životopisna jela. Što više boja na tanjuru, to bolje! Veliki sam fan egzotičnih, kao i tradicionalnih starih dalmatinskih jela. Svojim receptima pokušavam ljudima približiti vegansku prehranu te im pokazati kako zdrava hrana ne mora biti skupa ni komplicirana a itekako zasitna i ukusna.
Katja
Slika vrijedi 1000 riječi, a okus još toliko! Svakako probati za vikend 🙂