Danas vam donosim recept za jednu odličnu, čokoladnu i brzu torticu/kolač. Možda se čini kao puno teksta i da je komplicirana, ali stvarno je jednostavna i jako ukusna.
Recept za čokoladnu tortu s bananicama
Sastojci za čokoladni biskvit
- 5 velikih jaja
- 6 žlica smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- 5 žlica oštrog brašna
- 1 žlica gustina
- 3 žlice pudinga od čokolade
- 1 paketić praška za pecivo
- 1 žličica vanilin ekstrakta
- 180 ml ulja
- prstohvat soli
Prije svega moram reći da sam kore dobila tako da sam jedan biskvit ispekla u plehu od pećnice. A onda sam izrezala tri kore promjera 15 cm. Ostatke biskvita ja iskoristim za deserte u čaši. Ukoliko vam se to ne da i tražite samo fini čoko kolač, možete ostaviti biskvit kakav je, namazati ga kremom i to je to. Samo pripazite da koristite onu dublju tepsiju za paćnicu.
Sastojci za kremu
- 200g tamne čokolade (ja uvijek koristim onu iz lidla 74% kakaa)
- 100g mliječne čokolade
- 1 paketić želatine
- 600 ml vrhnja za šlag
- 200g bananko bananica (iz Lidla naravno 🤭😉)
Priprema biskvita
- Za biskvit miksajte bijelanjke sa prstohvatom soli u čvrst snijeg od bjelanjaka. Miksajte ga par minuta, mora postati baš jako čvrst.
- Žumanjke miksajte sa šećerom i vanili šećerom dok smjesa ne postane svijetla i sjedinjena pa dodajte ulje, prosijano brašno s gustinom, praškom za puding i praškom za pecivo te kratko izmiksajte najvećom brzinom.
- Smjesa će biti biti gusta ali tako treba biti.
Zatim najmanjom brzinom umiksati čvrsti snijeg u smjesu i rasporediti u tepsiju obloženu papirom za pečenje. - Peći na 160ºC 10ak minuta, zatim pojačati temperaturu na 175ºC i peći od još otprilike 13 minuta.
- Biskvit izvaditi iz pećnice i pustiti ga da se ohladi.
- Ukoliko želite torticu, izrežite 3 kore promjera 15 cm, ukoliko želite kolač ostavite ga takvog kakav je.
Priprema kreme
- Za kremu stavite želatinu u vodu po uputama s vrećice.
- Stavite otopiti čokolade na pari pa joj dodajte želatinu i miješajte da se želatina otopi.
- Ostavite sa strane da se prohladi 5-10 min.
- Šlag izradite u mikserom ali ne u čvrsti snijeg nego tek toliko da počne čvrsnuti ali stanite kad postane ‘musast’.
- Lagano mu umiješajte čokoladu i na kockice narezane bananice (možete i istresti dio kreme na biskvit pa poslagati bananice i premazati ostatkom kreme).
Ako radite tortu na dno pleha stavite jedan biskvit, istresite trećinu kreme i to ponovite još 2 puta. Kalup torte možete obložito acetatnom folijom ili papirom za pečenje zbog lakšeg rukovanja tortom (ova sa slike je bila u kalup obloženim papirom za pečenje).
Ako ste se odlučili za kolač, kremu istresite/premažite preko biskvita i to je to! U slast!
Moje ime je Irena i friška sam 30-godišnjakinja koja se odmara uz kuhanje i uživa u pripremi slastica. Sretno sam udana, sretno zaposlena i živim poprilično dosadan život. I baš iz tih razloga počinje moja priča s Pregachom. Što se tiče bloga, sve je to došlo spontano. Znate ono, 10ak viber i whatsup grupa s prijateljicama i u svakoj se dotaknemo i kuhanja i recepata a kad ti treba nešto, ne možeš se više snaći. Pa sam odlučila napraviti blog u kojem ću objavljivati naše omiljene recepte, pa nek su barem na jednom mjestu. Ni sanjala nisam da će se to razviti u nešto toliko zabavno i zanimljivo te svakim danom sve više uživam u toj blogerskoj avanturici.