• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Torte / Čokoladna torta s bananicama
Čokoladna torta s bananicama

Čokoladna torta s bananicama

Objavljeno: 05.04.2019. Autor: Irena Gavran

Danas vam donosim recept za jednu odličnu, čokoladnu i brzu torticu/kolač. Možda se čini kao puno teksta i da je komplicirana, ali stvarno je jednostavna i jako ukusna.

Recept za čokoladnu tortu s bananicama

Čokoladna torta s bananicama

Sastojci za čokoladni biskvit

  • 5 velikih jaja
  • 6 žlica smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 5 žlica oštrog brašna
  • 1 žlica gustina
  • 3 žlice pudinga od čokolade
  • 1 paketić praška za pecivo
  • 1 žličica vanilin ekstrakta
  • 180 ml ulja
  • prstohvat soli

Prije svega moram reći da sam kore dobila tako da sam jedan biskvit ispekla u plehu od pećnice. A onda sam izrezala tri kore promjera 15 cm. Ostatke biskvita ja iskoristim za deserte u čaši. Ukoliko vam se to ne da i tražite samo fini čoko kolač, možete ostaviti biskvit kakav je, namazati ga kremom i to je to. Samo pripazite da koristite onu dublju tepsiju za paćnicu.

Sastojci za kremu

  • 200g tamne čokolade (ja uvijek koristim onu iz lidla 74% kakaa)
  • 100g mliječne čokolade
  • 1 paketić želatine
  • 600 ml vrhnja za šlag
  • 200g bananko bananica (iz Lidla naravno 🤭😉)

Priprema biskvita

  1. Za biskvit miksajte bijelanjke sa prstohvatom soli u čvrst snijeg od bjelanjaka. Miksajte ga par minuta, mora postati baš jako čvrst.
  2. Žumanjke miksajte sa šećerom i vanili šećerom dok smjesa ne postane svijetla i sjedinjena pa dodajte ulje, prosijano brašno s gustinom, praškom za puding i praškom za pecivo te kratko izmiksajte najvećom brzinom.
  3. Smjesa će biti biti gusta ali tako treba biti.
    Zatim najmanjom brzinom umiksati čvrsti snijeg u smjesu i rasporediti u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
  4. Peći na 160ºC 10ak minuta, zatim pojačati temperaturu na 175ºC i peći od još otprilike 13 minuta.
  5. Biskvit izvaditi iz pećnice i pustiti ga da se ohladi.
  6. Ukoliko želite torticu, izrežite 3 kore promjera 15 cm, ukoliko želite kolač ostavite ga takvog kakav je.

Priprema kreme

  1. Za kremu stavite želatinu u vodu po uputama s vrećice.
  2. Stavite otopiti čokolade na pari pa joj dodajte želatinu i miješajte da se želatina otopi.
  3. Ostavite sa strane da se prohladi 5-10 min.
  4. Šlag izradite u mikserom ali ne u čvrsti snijeg nego tek toliko da počne čvrsnuti ali stanite kad postane ‘musast’.
  5. Lagano mu umiješajte čokoladu i na kockice narezane bananice (možete i istresti dio kreme na biskvit pa poslagati bananice i premazati ostatkom kreme).

Ako radite tortu na dno pleha stavite jedan biskvit, istresite trećinu kreme i to ponovite još 2 puta. Kalup torte možete obložito acetatnom folijom ili papirom za pečenje zbog lakšeg rukovanja tortom (ova sa slike je bila u kalup obloženim papirom za pečenje).

torta s bananicama

Ako ste se odlučili za kolač, kremu istresite/premažite preko biskvita i to je to! U slast!

Irena Gavran
Irena Gavran

Moje ime je Irena i friška sam 30-godišnjakinja koja se odmara uz kuhanje i uživa u pripremi slastica. Sretno sam udana, sretno zaposlena i živim poprilično dosadan život. I baš iz tih razloga počinje moja priča s Pregachom. Što se tiče bloga, sve je to došlo spontano. Znate ono, 10ak viber i whatsup grupa s prijateljicama i u svakoj se dotaknemo i kuhanja i recepata a kad ti treba nešto, ne možeš se više snaći. Pa sam odlučila napraviti blog u kojem ću objavljivati naše omiljene recepte, pa nek su barem na jednom mjestu. Ni sanjala nisam da će se to razviti u nešto toliko zabavno i zanimljivo te svakim danom sve više uživam u toj blogerskoj avanturici.

Kategorija: Torte

Želite se zasladiti?

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, ali bogati su okusom. Njihova kremasta struktura, optočena čokoladom, kakaom ili mljevenim orašastim plodovima zagarantirano …

Čupavci

Recept za najsočnije čupavce

Čupavci su zasigurno jedan od onih kolača za koje možemo reći kako ih je poprilično jednostavno napraviti - biskvit, preljev za umakanje i kokos. Radi se o kolaču koji su spremale naše mame i bake, a koji nas uvijek …

sacher torta

Sacher torta

Sacher torta među najpoznatijim je tortama na svijetu i zaštićeni je suvenir austrijske prijestolnice. Ukusna i neodoljiva za sve čokoljupce, prava je kraljica među tortama. Vrijeme je da osjetite duh Beča i počastite …

Prethodna objava: «pita krumpiruša Pita krumpiruša
Sljedeća objava: Torta od malina i čokolade torta od malina i čokolade»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.