Čokolada u pločici, pralinama ili kockicama koju danas tako slasno smažemo nije oduvijek bila poznata kao slatki grijeh. To je postala tek kada su se zrna kakaa domogli Europljani, a do tada su je stare civilizacije poput Azteka konzumirale na sasvim drugačiji način. Pili su je kao napitak od kakaovih zrna koja su sama po sebi gorkastog okusa i dodavali su joj začine kao što su čili papričice ili pak neke aromatične biljke poput vanilije.
Danas malo tko od nas nije čokoholičar pa je konzumiramo na razne načine. Čak kombiniramo i neka slana i mesna jela sa preljevima od ove slatke namirnice.
Uvijek je zanimljivo isprobati namirnicu na neki novi način pa tako i čokoladu možete konzumirati u obliku ukusnog likera. Zimi ga možete piti na sobnoj temperaturi, a ljeti ubaciti unutra pokoju kockicu leda ili možda čak i jagode narezane na ploške.
Recept za čokoladni liker
Sastojci
- 1 vanilin šećer
- 100 g gorkog kakaa
- 400 – 600 ml ruma (za slabiji ili jači liker)
- 400 g šećera
- 2 pudinga s okusom čokolade
Priprema
Puding i kakao potrebno je razmutiti u 3 dl hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka pustite da zakipi, te mu dodajte šećer i vanilin šećer pa miješajte dok ne osjetite da se šećer u potpunosti otopio.
U ovu vruću smjesu dodajte onu sa pudingom i kakaom tečitavo vrijeme miješajte. Nakon nekoliko minuta vrijeme je za dodati rum.
Dobro promiješajte i pustite da se ohladi. Kada dođe na sobnu temperaturu možete preliti liker u boce.
Vaš fini liker je gotov i spreman za konzumaciju.
Autor: L.K., Foto: Otokimus/Shutterstock