• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Pića / Alkoholna pića / Čokoladni liker

Čokoladni liker

Objavljeno: 02.06.2019. Autor: Sanja Štetić

Čokolada u pločici, pralinama ili kockicama koju danas tako slasno smažemo nije oduvijek bila poznata kao slatki grijeh. To je postala tek kada su se zrna kakaa domogli Europljani, a do tada su je stare civilizacije poput Azteka konzumirale na sasvim drugačiji način. Pili su je kao napitak od kakaovih zrna koja su sama po sebi gorkastog okusa i dodavali su joj začine kao što su čili papričice ili pak neke aromatične biljke poput vanilije.

Danas malo tko od nas nije čokoholičar pa je konzumiramo na razne načine. Čak kombiniramo i neka slana i mesna jela sa preljevima od ove slatke namirnice.

Uvijek je zanimljivo isprobati namirnicu na neki novi način pa tako i čokoladu možete konzumirati u obliku ukusnog likera. Zimi ga možete piti na sobnoj temperaturi, a ljeti ubaciti unutra pokoju kockicu leda ili možda čak i jagode narezane na ploške.

Recept za čokoladni liker

Sastojci

  • 1 vanilin šećer
  • 100 g gorkog kakaa
  • 400 – 600 ml ruma (za slabiji ili jači liker)
  • 400 g šećera
  • 2 pudinga s okusom čokolade

Priprema

Puding i kakao potrebno je razmutiti u 3 dl hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka pustite da zakipi, te mu dodajte šećer i vanilin šećer pa miješajte dok ne osjetite da se šećer u potpunosti otopio.

U ovu vruću smjesu dodajte onu sa pudingom i kakaom tečitavo vrijeme miješajte. Nakon nekoliko minuta vrijeme je za dodati rum.

Dobro promiješajte i pustite da se ohladi. Kada dođe na sobnu temperaturu možete preliti liker u boce.

Vaš fini liker je gotov i spreman za konzumaciju.

Autor: L.K., Foto: Otokimus/Shutterstock

Kategorija: Alkoholna pića

Želite se zasladiti?

Smokvenjak

Ako niste čuli, smokvenjak predstavlja tradicionalnu hranu primorskih krajeva, a posebno razna mjesta na samom otoku Cresu, gdje se već neko vrijeme njeguje tradicija očuvanja onog što su nam ostavili naši …

tart od limuna

Osvježavajući tart od limuna

Danas imam za vas jedno ukusno svileno iznenađenje za vašeg dragog jer Valentinovo nam je sve bliže :) Tart od limuna kojim ćete ga iznenaditi je vrlo ukusan i osvježavajuć, a svojim aromama ga mora jednostavno …

Puslice

Okus djetinjstva: Puslice

Ima li išta slađe nego kada u usta stavimo slatku puslicu, oku privlačnu, hrskavu i zamamnu slasticu koja se u dodiru s nepcem topi, očara nam okusne pupoljke i nestane u sekundi, kao da je iz mašte pobjegla. Priprema …

Prethodna objava: « Hren
Sljedeća objava: Liker od oraha »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.