• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Hren

Hren

Objavljeno: 01.06.2019. Autor: Anita Vrdoljak

Hren (lat. Armoracia rusticana) višegodišnja je zeljasta biljka iz porodice Brassicaceae. Raste na vlažnim terenima diljem svijeta, a njegovom pradomovinom smatra se središnja i jugoistočna Europa. Uzgaja se zbog svog korijena koji se koristi kao začin. Biljka može narasti do 1 m visine. Ima krupno zeleno lišće i bijeli korijen ljutog okusa. Korijen se kao začin upotrebljava isključivo u svježem obliku.

Nutritivna i energetska vrijednost hrena

Energetska vrijednost 100 g hrena iznosi 63 kcal. Hren se zbog nutrijenata koje sadrži te sastojaka koji djeluju kao prirodni antibiotici ubraja u visokovrijedne namirnice. Sadrži veliku količinu vitamina C i kalija, dobar je izvor željeza i kalcija te vitamina B1 i B6, dok u nešto manjim količinama sadrži i vitamin B2 te minerale fosfor i magnezij.

Priprema jela s hrenom

Listovi hrena bogati su karotenom, klorofilom i vitaminom C. Mogu se koristiti u pripremi salata, ali kao što je već spomenuto, u prehrani se najčešće koristi korijen hrena.

Korijen hrena zahvaljujući svojoj karakterističnoj oštrini i ljutini poboljšava okus mnogih jela. Odličan je dodatak salatama i umacima na bazi majoneze, senfa i vrhnja, a često ga poslužujemo i s ribom ili kuhanom šunkom te kuhanom govedinom i teletinom. Od njega se priprema i osvježavajući umak za koji recept možete pronaći ovdje.

Oguljeni ili naribani hren brzo gubi svoju aromu i ljutinu pa je potrebno potrošiti ga u roku od nekoliko dana.

Ako želite ublažiti ljutinu korijena, možete ga svježeg i neočišćenog držati u mlijeku sat vremena prije ribanja ili ga pomiješati s jabukom.

Hren se posebno često koristi u pripremi jela tijekom praznika jer pomaže očistiti organizam od teške hrane koju konzumiramo u tom razdoblju.

Kupnja i čuvanje hrena

Prilikom kupnje izbjegavajte korijenje zelenkaste boje ili ono koje klija. Birajte čvrste i neoštećene komade. Kako bi se sačuvala aroma hrena, potrebno je neočišćenog držati ga u zatvorenoj posudi u hladnjaku. Tako se može sačuvati do 6 mjeseci, a u zamrzivaču i duže.

Ljekovita svojstva hrena

Hren je izrazito bogat vitaminom C kojeg u 100 g korijena ima oko 100 mg. Kao lijek se koristi u liječenju skorbuta, reume, plućnih bolesti i kašlja. S drugim ljekovitim biljkama se pod imenom Armoracia spominje u zapisima rimskog prirodoznanstvenika Plinija Starijeg.

Stari Grci su hren koristili kao pomoć kod bolova u kralježnici, a u Americi se nekada koristio kao prirodna i učinkovita pasta za zube.

Hren podiže imunitet, potiče probavu te poboljšava cirkulaciju i rad srca. Djeluje antikancerogenu kod malignih oboljenja jetre, jednjaka, mjehura te debelog i tankog crijeva.

Naribani korijen hrena može se koristiti u oblozima koji pomažu kod inficiranih rana, ozeblina, išijasa, reumatičnih zglobova i ukočenih mišića.

Pretjerano korištenje hrena može izazvati pojavu plikova po koži. Ako patite od kroničnih oboljenja štitnjače ili bubrega, preporučuje se da izbjegavate korištenje hrena u prehrani.

Foto: annca/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

tart od limuna

Osvježavajući tart od limuna

Danas imam za vas jedno ukusno svileno iznenađenje za vašeg dragog jer Valentinovo nam je sve bliže :) Tart od limuna kojim ćete ga iznenaditi je vrlo ukusan i osvježavajuć, a svojim aromama ga mora jednostavno …

limun ploske

Limun ploške

Pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa od jaja, šećera, rastopljenoga maslaca, ribane korice limuna i mlijeka umijesite tijesto. Podijelite ga na 4 dijela i razvaljajte svaki na cca pola centimetra …

lisnato tijesto

Lisnato tijesto sa malinama

Lisnato tijesto je tako slasno. Volimo ga u raznim kombinacijama, i onim slanim i onim slatkima. Danas ćemo vam preporučiti jednu ljetnu voćnu varijantu lisnatog tijesta koju ćete zavoljeti. Svuda oko nas u ovo ljetno …

Prethodna objava: «klasična pita od jabuka Klasična pita od jabuka koja miriše na djetinjstvo
Sljedeća objava: Čokoladni liker »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.