• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Hren

Hren

Objavljeno: 01.06.2019. Autor: Anita Vrdoljak

Hren (lat. Armoracia rusticana) višegodišnja je zeljasta biljka iz porodice Brassicaceae. Raste na vlažnim terenima diljem svijeta, a njegovom pradomovinom smatra se središnja i jugoistočna Europa. Uzgaja se zbog svog korijena koji se koristi kao začin. Biljka može narasti do 1 m visine. Ima krupno zeleno lišće i bijeli korijen ljutog okusa. Korijen se kao začin upotrebljava isključivo u svježem obliku.

Nutritivna i energetska vrijednost hrena

Energetska vrijednost 100 g hrena iznosi 63 kcal. Hren se zbog nutrijenata koje sadrži te sastojaka koji djeluju kao prirodni antibiotici ubraja u visokovrijedne namirnice. Sadrži veliku količinu vitamina C i kalija, dobar je izvor željeza i kalcija te vitamina B1 i B6, dok u nešto manjim količinama sadrži i vitamin B2 te minerale fosfor i magnezij.

Priprema jela s hrenom

Listovi hrena bogati su karotenom, klorofilom i vitaminom C. Mogu se koristiti u pripremi salata, ali kao što je već spomenuto, u prehrani se najčešće koristi korijen hrena.

Korijen hrena zahvaljujući svojoj karakterističnoj oštrini i ljutini poboljšava okus mnogih jela. Odličan je dodatak salatama i umacima na bazi majoneze, senfa i vrhnja, a često ga poslužujemo i s ribom ili kuhanom šunkom te kuhanom govedinom i teletinom. Od njega se priprema i osvježavajući umak za koji recept možete pronaći ovdje.

Oguljeni ili naribani hren brzo gubi svoju aromu i ljutinu pa je potrebno potrošiti ga u roku od nekoliko dana.

Ako želite ublažiti ljutinu korijena, možete ga svježeg i neočišćenog držati u mlijeku sat vremena prije ribanja ili ga pomiješati s jabukom.

Hren se posebno često koristi u pripremi jela tijekom praznika jer pomaže očistiti organizam od teške hrane koju konzumiramo u tom razdoblju.

Kupnja i čuvanje hrena

Prilikom kupnje izbjegavajte korijenje zelenkaste boje ili ono koje klija. Birajte čvrste i neoštećene komade. Kako bi se sačuvala aroma hrena, potrebno je neočišćenog držati ga u zatvorenoj posudi u hladnjaku. Tako se može sačuvati do 6 mjeseci, a u zamrzivaču i duže.

Ljekovita svojstva hrena

Hren je izrazito bogat vitaminom C kojeg u 100 g korijena ima oko 100 mg. Kao lijek se koristi u liječenju skorbuta, reume, plućnih bolesti i kašlja. S drugim ljekovitim biljkama se pod imenom Armoracia spominje u zapisima rimskog prirodoznanstvenika Plinija Starijeg.

Stari Grci su hren koristili kao pomoć kod bolova u kralježnici, a u Americi se nekada koristio kao prirodna i učinkovita pasta za zube.

Hren podiže imunitet, potiče probavu te poboljšava cirkulaciju i rad srca. Djeluje antikancerogenu kod malignih oboljenja jetre, jednjaka, mjehura te debelog i tankog crijeva.

Naribani korijen hrena može se koristiti u oblozima koji pomažu kod inficiranih rana, ozeblina, išijasa, reumatičnih zglobova i ukočenih mišića.

Pretjerano korištenje hrena može izazvati pojavu plikova po koži. Ako patite od kroničnih oboljenja štitnjače ili bubrega, preporučuje se da izbjegavate korištenje hrena u prehrani.

Foto: annca/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

sedmo nebo

Sedmo nebo

Vrijeme je da osjetite pravi užitak i razveselite svoje nepce popularnim kolačem. Ovaj jednostavan kolač već na prvu će vas vinut u "sedmo nebo".  Kremast i izdašan, idealan je za blagdane, slavlja i druženja no ima …

snenokle

Recept za najbolje šnenokle

Šnenokle ili paradižet jedan je od tradicionalnih recepata koje su naše mame i bake mogle napraviti od samo nekoliko sastojka i koji bi se u trenu našao ohlađen u hladnjaku. Odlična ideja kada dolaze nenajavljeni gosti, …

bozicni-kolacici

Fudge od kvinoje

Pazite na kalorije, a imate ogromnu želju za nečim slatkim? Ovo je desert kojeg ćete obožavati jer je optimalan izvor proteina, a gotov je za samo 20-ak minuta! Kvinoja se najčešće opisuje kao "žitarica" (iako se …

Prethodna objava: «klasična pita od jabuka Klasična pita od jabuka koja miriše na djetinjstvo
Sljedeća objava: Čokoladni liker »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.