• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Vanilija

Vanilija

Objavljeno: 27.02.2013. Autor: Lana Kovačić

Vanilija (Vanilia planifolia) je biljka koja spada u porodicu orhideja. Raste u tropskim krajevima i izrazito je osjetljiva. Još su drevni asteci koristili vaniliju u svojoj prehrani posebno u piću xocholatl (kakao aromatiziran vanilijom i zaslađen medom). U prošlosti se vjerovalo kako je vanilija afodizijak što su potvrdili i njemački znanstvaenici 1962. godine u istraživanju u kojem se pokazalo da je vanilijim ekstrakt riješio impotenciju kod svih 350 ispitanika.

Biljka u vis naraste između 9 i 15 metara a karakteriziraju je dugi mesnati jajoliki cvjetovi koji rastu na čvrstim stabiljkama. Narančasti ili žuti cvjetovi se javljaju 3 godine nakon sadnje a iz njih se razvijaju mirisne mahune duge oko 20 cm. Smatra se kako je biljka potekla iz Meksika, a ta je zemlja i danas najveći proizvođač vanilije.

Mahune vanilije se beru nezrele, kasnije se suše i fermentacijom postaju tamnosmeđe i ugodno mirisave. Danas je vanilija uz šafran najskuplji začin na svijetu. Okus vanilije je nježan i slatkast dok je miris ugodan i snažan. Vjeruje se kako zbog geografskog položaja najbolja vanilija doalzi iz Meksika i Madagaskara.

U kulinarstvu se vanilija koristi kao jedan od najvažnijih začina za slatka jela, posebno kod raznih kolača, sladoleda, pudinga i čokolada. Često se vanilijom aromatiziraju punč, kuhano vino, mliječni napitci i likeri.

Vanilija se koristi i kod nekih slanih jela, posebno ribljih juha. Mahuna vanilije bogata ja eteričnim uljem vanilijom koja se upotrebljava u proizvodnji mnogih kozmetičkih preparata zbog svojeg svojstva omekšavanja kože.

Osim za kozmetičke preparate u trgovinama postoje i umjetne arome vanilije za aromatizaciju zraka ili hrane, a one se koriste i u vanilin šećeru, koji se široko primjenjuje u pripremanju slastica.

Za sve one koji se žele oslastiti u ukusnim rafaelo kockama, slijedi recept.

Rafaelo kocke recept

Od sastojaka je potrebno:

  • 3 bjelanjka
  • 1/2 praška za pecivo
  • 13 dkg šećera
  • 8 dkg kokosa
  • 1 žlica brašna
  • 8 žumanjaka
  • 20 dkg margarina
  • 3 dcl mlijeka
  • 1 puding od vanilije
  • 13 dkg šećera

Kada krenete pripremati smjesu za tijesto, istucite bjelanjke i šećer nakon čega opet s mikserom na najmanjoj brzini, dodajete kokos, brašno i prašak za pecivo. Gotovu smjesu stavite peći na 15 minuta na 180 stupnjeva.

Za kremu je potrebno pomiješati žumanjke, šećer, mlijeko te skuhati s mlijekom. Nakon što se ohladi dodajte margarin koji ste prethodno omekšali. Uzmite biskvit koji ste ispekli i poslažite kremu te pospite malo kokosa.

Dobar tek!

Foto: Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

keksi linceri

Linzeri – recept za božićne keksiće kojima nitko ne može odoljeti

Sigurno ste već primijetili da smo polako krenuli s objavama isprobanih recepata za božićne kolače i keksiće, a danas je red na svevremensku klasiku, keksiće nad keksićima - Linzere! Iako ste ih jeli više puta u …

panna cotta

2 recepta za desert koji oduševljava: Panna cotta

Vjerujemo kako ne postoji osoba koja nije barem jednom uzdahnula pri pogledu na ovaj izgledom savršen desert. Panna Cotta je klasičan talijanski desert koji se priprema od nekoliko sastojaka koje većina nas ima kod kuće. …

međimurska gibanica

Međimurska gibanica – tradicionalni hrvatski kolač

Međimurska gibanica je slatko jelo nacionalne hrvatske kuhinje, točnije Međimurske. Sastoji se od 12 tankih kora i 4 sloja nadjeva a to su mljeveni mak, svježi kravlji sir, naribane jabuke i mljeveni orasi. U izradi …

Prethodna objava: «cvijet šafrana Šafran
Sljedeća objava: Kiflice Kiflice»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.