Vanilija (Vanilia planifolia) je biljka koja spada u porodicu orhideja. Raste u tropskim krajevima i izrazito je osjetljiva. Još su drevni asteci koristili vaniliju u svojoj prehrani posebno u piću xocholatl (kakao aromatiziran vanilijom i zaslađen medom). U prošlosti se vjerovalo kako je vanilija afodizijak što su potvrdili i njemački znanstvaenici 1962. godine u istraživanju u kojem se pokazalo da je vanilijim ekstrakt riješio impotenciju kod svih 350 ispitanika.
Biljka u vis naraste između 9 i 15 metara a karakteriziraju je dugi mesnati jajoliki cvjetovi koji rastu na čvrstim stabiljkama. Narančasti ili žuti cvjetovi se javljaju 3 godine nakon sadnje a iz njih se razvijaju mirisne mahune duge oko 20 cm. Smatra se kako je biljka potekla iz Meksika, a ta je zemlja i danas najveći proizvođač vanilije.
Mahune vanilije se beru nezrele, kasnije se suše i fermentacijom postaju tamnosmeđe i ugodno mirisave. Danas je vanilija uz šafran najskuplji začin na svijetu. Okus vanilije je nježan i slatkast dok je miris ugodan i snažan. Vjeruje se kako zbog geografskog položaja najbolja vanilija doalzi iz Meksika i Madagaskara.
U kulinarstvu se vanilija koristi kao jedan od najvažnijih začina za slatka jela, posebno kod raznih kolača, sladoleda, pudinga i čokolada. Često se vanilijom aromatiziraju punč, kuhano vino, mliječni napitci i likeri.
Vanilija se koristi i kod nekih slanih jela, posebno ribljih juha. Mahuna vanilije bogata ja eteričnim uljem vanilijom koja se upotrebljava u proizvodnji mnogih kozmetičkih preparata zbog svojeg svojstva omekšavanja kože.
Osim za kozmetičke preparate u trgovinama postoje i umjetne arome vanilije za aromatizaciju zraka ili hrane, a one se koriste i u vanilin šećeru, koji se široko primjenjuje u pripremanju slastica.
Za sve one koji se žele oslastiti u ukusnim rafaelo kockama, slijedi recept.
Rafaelo kocke recept
Od sastojaka je potrebno:
- 3 bjelanjka
- 1/2 praška za pecivo
- 13 dkg šećera
- 8 dkg kokosa
- 1 žlica brašna
- 8 žumanjaka
- 20 dkg margarina
- 3 dcl mlijeka
- 1 puding od vanilije
- 13 dkg šećera
Kada krenete pripremati smjesu za tijesto, istucite bjelanjke i šećer nakon čega opet s mikserom na najmanjoj brzini, dodajete kokos, brašno i prašak za pecivo. Gotovu smjesu stavite peći na 15 minuta na 180 stupnjeva.
Za kremu je potrebno pomiješati žumanjke, šećer, mlijeko te skuhati s mlijekom. Nakon što se ohladi dodajte margarin koji ste prethodno omekšali. Uzmite biskvit koji ste ispekli i poslažite kremu te pospite malo kokosa.
Dobar tek!
Foto: Pixabay