• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Vanilija

Vanilija

Objavljeno: 27.02.2013. Autor: Lana Kovačić

Vanilija (Vanilia planifolia) je biljka koja spada u porodicu orhideja. Raste u tropskim krajevima i izrazito je osjetljiva. Još su drevni asteci koristili vaniliju u svojoj prehrani posebno u piću xocholatl (kakao aromatiziran vanilijom i zaslađen medom). U prošlosti se vjerovalo kako je vanilija afodizijak što su potvrdili i njemački znanstvaenici 1962. godine u istraživanju u kojem se pokazalo da je vanilijim ekstrakt riješio impotenciju kod svih 350 ispitanika.

Biljka u vis naraste između 9 i 15 metara a karakteriziraju je dugi mesnati jajoliki cvjetovi koji rastu na čvrstim stabiljkama. Narančasti ili žuti cvjetovi se javljaju 3 godine nakon sadnje a iz njih se razvijaju mirisne mahune duge oko 20 cm. Smatra se kako je biljka potekla iz Meksika, a ta je zemlja i danas najveći proizvođač vanilije.

Mahune vanilije se beru nezrele, kasnije se suše i fermentacijom postaju tamnosmeđe i ugodno mirisave. Danas je vanilija uz šafran najskuplji začin na svijetu. Okus vanilije je nježan i slatkast dok je miris ugodan i snažan. Vjeruje se kako zbog geografskog položaja najbolja vanilija doalzi iz Meksika i Madagaskara.

U kulinarstvu se vanilija koristi kao jedan od najvažnijih začina za slatka jela, posebno kod raznih kolača, sladoleda, pudinga i čokolada. Često se vanilijom aromatiziraju punč, kuhano vino, mliječni napitci i likeri.

Vanilija se koristi i kod nekih slanih jela, posebno ribljih juha. Mahuna vanilije bogata ja eteričnim uljem vanilijom koja se upotrebljava u proizvodnji mnogih kozmetičkih preparata zbog svojeg svojstva omekšavanja kože.

Osim za kozmetičke preparate u trgovinama postoje i umjetne arome vanilije za aromatizaciju zraka ili hrane, a one se koriste i u vanilin šećeru, koji se široko primjenjuje u pripremanju slastica.

Za sve one koji se žele oslastiti u ukusnim rafaelo kockama, slijedi recept.

Rafaelo kocke recept

Od sastojaka je potrebno:

  • 3 bjelanjka
  • 1/2 praška za pecivo
  • 13 dkg šećera
  • 8 dkg kokosa
  • 1 žlica brašna
  • 8 žumanjaka
  • 20 dkg margarina
  • 3 dcl mlijeka
  • 1 puding od vanilije
  • 13 dkg šećera

Kada krenete pripremati smjesu za tijesto, istucite bjelanjke i šećer nakon čega opet s mikserom na najmanjoj brzini, dodajete kokos, brašno i prašak za pecivo. Gotovu smjesu stavite peći na 15 minuta na 180 stupnjeva.

Za kremu je potrebno pomiješati žumanjke, šećer, mlijeko te skuhati s mlijekom. Nakon što se ohladi dodajte margarin koji ste prethodno omekšali. Uzmite biskvit koji ste ispekli i poslažite kremu te pospite malo kokosa.

Dobar tek!

Foto: Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

Rolat s borovnicama i kremom od vanilije

Pozdrav svim čitateljima! Danas imam za vas ovu mirisnu i slasnu ljepoticu koju jednostavno morate isprobati! Sastojci potrebni za izradu biskvita: 4 jaja 4 žlice šećera 4 žlice brašna Priprema: …

rolada od kestena

Rolada od kestena s čokoladom

Kesten je jesenji plod, od kojeg se prave izvrsni kolači. Bogat vitaminom C, malim postotkom masti te vlaknima trebao bi svakodnevno biti na našem meniju. Vrlo je popularan u bezglutenskoj prehrani jer ne sadrži gluten. …

vanilin kiflice

Vanilin kiflice s orasima koje se tope u ustima

Vjerojatno ste još kao djeca razmišljali kako ćete jednog dana poput svoje mame i bake stajati u kuhinji s nekoliko recepata i pripremati neke od ukusnijih kolača. Za sve one koji su o tome razmišljali dan je došao i sad …

Prethodna objava: «cvijet šafrana Šafran
Sljedeća objava: Kiflice Kiflice»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.