Biftek odnosno juneći file, smatra se najfinijim i najmekšim komadom junećeg mesa koje, u kombinaciji sa brojnim drugim sastojcima, čini zaista nevjerojatnu kombinaciju okusa, koja izaziva pravo zadovoljstvo svih onih koji vole ovaj tip mesa. Naime, važno je napomenuti kako je biftek zaista jedno od vrhunskih jela koje drži poprilično visoku cijenu po različitim restoranima, a jedna od najpopularnijih inačica je biftek u umaku od tartufa.
Danas ga možemo spremiti na više načina, s različitim prilozima i umacima. Sve ovisi o tome na koji način vam je najukusniji i što od namirnica imate u hladnjaku.
Jedno od popularnijih jela zasigurno se smatra biftek u zelenom papru, a za koji vam donosimo recept.
Recept za biftek u zelenom papru
Sastojci
(za 4 osobe)
- 4 bifteka
- sol
- papar
- ulje
- 30 g maslaca
- 150 ml slatkog vrhnja
- 40 g zelenog papra
- 4 žlice prošeka
- vegeta
- malo brašna ili gustina
Priprema
- Prvo uzmite meso i ispecite ga na tavi, na laganijoj vatri oko 2-3 minute sa svake strane.
- Nakon toga ga izvadite i u tavu u kojoj ste ga pekli dodate prošeka, slatko vrhnje, maslac, vegete, brašno (ili gustin) te malo vode.
- Važno je sve prokuhati nekoliko minuta nakon čega umješate zeleni papar.
- Biftek na ovaj način možete poslužiti uz sve priloge i umake.
Marinirani biftek još je jedan od recepata koji možete poslužiti svojim gostima.
Recept za marinirani biftek
Sastojci
- 2 žlice ulja
- 3 žlice soka od naranče
- bijeli luk
- 125 ml bijelog vina
- 80 ml bijelog octa
- 2 žlice šećera šećera
- 1 žlica origana (ako ne volite previše miris origana, onda preporučujemo jednu malu žličicu)
- 1 m. žlica papra
- 1 žlica vegete
Priprema
Sve sastojke stavite u zdjelicu i dobro ih izmješate, a nakon toga premažete biftek
Najbolja opcija bi bila da ga stavite u vrećicu (možete i onu za pečenje) s marinadom, promiješate rukama i ostavite u hladnjaku preko noći da meso odstoji u marinadi. Nakon toga, drugi dan, stavite meso na tavu i pecite 4-5 minuta.
Foto: RitaE/Pixabay; Felix Wolf/Pixabay