Kako je purica postala neizostavna kombinacija božićnih ručkova i svih drugih svečanih događanja, tako se u zadnje vrijeme sve više razmišlja o patki kao solidnoj zamjeni i želji da probamo nešto novo, pripremljeno na pomalo drugačiji način. Dakle, ako vam je dosadila punjena purica ili klasična purica s mlincima, svakako savjetujemo pripremu i posluživanje patke.
Danas su se pojavili brojni recepti pomoću kojih zaista možete dobiti pravi ručak iz snova, poput onog u restoranu sa pet zvjezdica, a mi vam donosimo naš najdraži.
Recept za pečenu patku
Sastojci
- 1 naranča
- 250 ml vode
- 2 žlice vegete
- 30 g parmezana
- 2 žlice ulja
- 2 žlice octa
- 40 g meda
Priprema
Uzmite patku, dobro ju očistite i natrljajte vegetom izvana i iznutra.
U posebnoj zdjeli pomiješajte med, ocat i vodu s malo ulja, s čime premažete patku sa svih strana i pričekate da se dobro upije.
Nakon toga u utrobu same patke savite naranču.
Nakon što se smjesa dobro upila patku stavite peći u pećnicu na 190°C, prilikom čega ju možete polijevati s preostalim umakom od meda i octa.
Nakon što je pečena, servirajte ju uz neki prilog, no najviše preporučujemo klasičan pečeni krumpir iz pećnice ili pekarski krumpir začinjen sa malo začinskog bilja.
Zahvaljujući mogućnosti spremanja na više načina, patka je, u zadnje vrijeme, postala popularan izbor koji se smatra vrhunskim specijalitetom. Na vama je da odaberete na koji način ćete ju spremiti. Ovaj recept je samo jedan od primjera kako savršeno spremiti patku, a na vama je da upotrijebite maštu i možda još nešto nadodate.
Foto: Matěj Vrtil/Pixabay; GeneMa/Pixabay